Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine tarımsal desteklemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sektör açısından geçen yıla göre mevcut durumun korunduğunu belirten Çelik, “Geçen yıl 25 lira olan anaç koyun keçi desteği 2018 yılı için de aynen devam ediyor. Geçen yıla göre aynı kalmasını, Bakanlığımızın bütçe imkanları dahilinde olabileceğini düşünüyoruz. Ancak sektörümüze bundan sonraki süreçte de imkanlar ölçüsünde daha fazla destek olacağına yürekten inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın aşılama ve küpeleme uygulamalarından dolayı yetiştiricilerden ücret alınmayacağı yönündeki açıklamasının da sektör açısından çok önemli bir destek niteliği taşıdığını belirterek, bu uygulamalardan ücret alınmamasının hayvan yetiştiricilerini büyük bir yükten kurtaracağını söyledi. Çelik, “Küçük bir destek gibi görünse de bu tür destekler yetiştiricilerimize motivasyon kaynağı oluyor.” diye konuştu.
Kararnameyle getirilen önemli bir desteğin de çoban istihdamı konusunda olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
“5 bin lira olan destek aynen kalırken, 250 baş olan hayvan sayısı şartı 200 başa indirilmiştir. Bu değişikliğin de yine sektörümüze olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Zaten çoban istihdam desteğinde hayvan sayısının düşürülmesi hususunda Merkez Birliği olarak Bakanlığımıza yaptığımız önerimiz de bu yöndeydi. Bu önerimizin gerçekleşmiş olması da bizi mutlu etmiştir.”
“Aşılama ve küpe ile çoban istihdamı destekleri küçükbaş hayvan üretimini artıracak.” diyen Çelik, meraların yetiştiricilerin kullanımına açılmasının da sektör için olumlu olacağına dikkati çekti.