Teketek Haber

3 BİN ₺ İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

Son zamanlarda yapılan ekonomik saldırılar sonucu işsiz kalan vatandaşlara müjde, Genel İşsizlik Sigortası (GİS)’ndan geldi. Çok sayıda sigorta şirketinin sağladığı sistem ile işsiz kalanlara 3 bin lira maaş ödenecek. Peki başvurular nasıl yapılacak? Şartlar neler?

3 BİN ₺ İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?
16 Ekim 2018 - 9:54

Türkiye ekonomisi üzerine yapılan saldırılara bir darbe de ,Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Bereket Sigorta’nın iş ortağı olduğu GİS’in Genel Müdürü Cüneyt Demir tarafından yapılan açıklama ile geldi. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sorunlar ile işsiz kalan vatandaşlara müjde verildi. Cüneyt Demir tarafından yapılan açıklamada, “GİS, çalışanlara ayrıca bir güvence sunuyor. İşsiz kalınması durumunda hayat standartlarını düşürmeden yeni bir iş bulunabilecek makul bir süre olan 6 aylık bir süre içerisinde 3 bin TL işsizlik maaşı alma imkanı veriyor. Yani işsizler toplam 18 bin lira işsizlik ödeneği alabiliyorlar. Bu bugüne kadar Türkiye’de bu alanda kapsam bakımından yapılan poliçeler dikkate alındığında bir ilk” ifadelerine yer verdi. Peki 3 bin TL işsizlik maaşından yararlanmak için şartlar neler? İşte haberin detayları…

GENEL İŞSİZLİK SİGORTASI NEDİR?

GİS (Genel İşsizlik Sigortası); istem dışı işsizlik, tehlikeli hastalıklar, hukuksal koruma, ölüm ve sürekli sakatlık teminatlarını içeren bir paket poliçedir.

GİS ÖZEL ŞARTLARI NELER?

– Sigortaya giriş yaşı 18-55 yaş arası olup, sigorta sözleşmesi en fazla 60 yaşına kadar yenilenebilir.

– İş bu sigortada İşsizlik teminatı; “istem dışı işsizlik”, risklerine karşı sigortalının güvence altına alınmasını sağlar.

– İstem dışı İşsizlik teminatından yararlanabilmesi için son 3 yılda 600 gün, işsiz kalınmadan önce ki son 120 gün aralıksız çalışılmış olması,Türkiye İş Kurumu’ndan işsizlik tazminatı almaya hak kazanmış olması gerekmektedir.

– İstem dışı işsizlik teminatı ile ilgili riskin gerçekleşmesi durumunda yapılacak aylık tazminat ödemelerinin süresi, her bir sigorta yılında maksimum 6 ay olmak üzere, işsizlik durumu sona erene kadar gerçekleştirilir. Sigorta süresi içerisinde sigortalının bir iş bulduğu durumda ve bu işten aldığı maaş eski maaşını %20 den fazla altındaysa aylık maksimum poliçede belirtilen teminat limiti kadar her bir sigorta yılında maksimum 6 ay olmak üzere maaş farkı ödemesi gerçekleştirilir.

– İstem dışı işsizlik teminatı kapsamında sözleşme üzerinde yer alan muafiyet süresi; (süresi sonunda yenilenenler hariç) bu teminatın işlerlik kazanabilmesi için, sigorta sözleşmelerinin kurulmasından itibaren geçmesi gerekli olan 90 günlük süreyi, bekleme süresi; işsizliğin, gerçekleştiği tarihten itibaren tazminat ödemelerinin başlayabilmesi için beklenmesi gereken, istem dışı işsizlik ve 30 günlük süreyi ifade eder.

– Geçici iş görememezlik ve gündelik hastane masrafları teminatları poliçe kapsamı dışındadır.

– Poliçe iptali talep edildiğinde, poliçe başlangıcından itibaren 30 gün içinde yapılan iptal taleplerinde, primin tamamı, bu süreden sonra gelen iptal taleplerinde gün esasına göre prim iadesi yapılır.

– İşbu poliçenin tenzil, iştira değeri ve matematik karşılığı yoktur.

– Bu poliçe ile ilgili çıkacak ihtilaflarda İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

– Rizikonun gerçekleşmesi durumunda gecikmeksizin sigortacınıza başvurunuz.

– Sigortaya ilişkin her türlü bilgi talepleri ve şikayetler için aşağıda yazılı adres ve telefonlara başvuruda bulunulabilir. Sigortacı, başvurunun kendisine ulaşmasından itibaren 15 iş günü içinde talepleri cevaplandırmak zorundadır.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Genel İşsizlik Sigortası (GİS), devletin sunmuş olduğu sistemle benzerlik göstermektedir. Devlet tarafından uygulanan sistem ile benzerliğini vurgulayan Demir, “İstem dışı işsiz kalan herkes, devletten işsizlik maaşı almaya hak kazanacak durumda ise bizden de işsizlik maaşı alabiliyor demektir. Bizimle yapacağı poliçe ile devletten alacağı işsizlik maaşına ilave olarak ayda 3 bin TL de GİS’ten işsizlik maaşı alabilecekler. 6 ay süre içerisinde daha düşük ücretle yeni bir işe girilmesi durumunda bile GİS kapsamı devam edecek ve aradaki maaş farkını GİS ödeyecek. Mesela GİS’ten işsizlik maaşı alan bir işsizimiz 3 ay sonra asgari ücretle işe girdi. 3 ay daha GİS’ten kendisine bin 400 TL civarında ödeme yapılarak, eline geçen rakam 3 bin TL’ye tamamlanacak” açıklama yaparak sistem ile ilgili şartları açıkladı.

Ayrıca Demir, sigortadan faydalanmak isteyen vatandaşların, devletin verdiği işsizlik maaşını hak etmiş olması gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak, son 3 yıl içerisinde 600 prim günü olanlar, işsiz kalmadan önceki son 120 gün kesintisiz çalışmış olmak ve poliçenin geçerli olması ile birlikte 90 gün bekleme süresince işten çıkarılmamış olmak ve  işsizlik maaşını hak edebilmek için yeterli. GİS’ten yararlanmak isteyenler için ayrıca ödenecek yıllık primi 9 taksit seçeneği ile de ödeyebilir.

BAŞVURULAR BAŞLADI!

Genel İşsizlik Sigortası (GİS)’in sadece işsizlik sigortasından ibaret olmadığının da altını çizen Demir, GİS’e başvurmanın son derece kolay olduğunu ifade ederek, “GİS işsiz kalınan süre içerisinde bireyleri kazadan, deprem gibi doğal afetlerden, kritik hastalıklardan doğan risklerden de koruyor. GİS’liler, kritik hastalıklar, ölüm, kaza, deprem gibi konularda da her biri 60 bin liraya kadar teminatlı güvenceye sahip oluyorlar. Ayrıca istem dışı işsiz bırakılanların haklarını hukuksal olarak arama konusunda da GİS, 10 bin TL’lik hukuksal koruma güvencesi veriyor. Şartları uyan herkes başvuruda bulunabilir. İşsizlik maaşı ile ilgili devletin uyguladığı yasal çerçevede ve prim gün sayısında çalışması bulunanlar, gis.com.tr üzerinden poliçe yapabilirler. İsteyenler taksit seçeneklerinden de faydalanabilir. GİS’e katılımı takiben 3 ay sonrasında işsiz kalınması durumunda, 1 ay bekleme süresinin ardından istem dışı işsiz kalanlar maaşlarını almaya başlayabilecekler. GİS’te artan oranlarda poliçe bedeli ve buna karşı daha az veya fazla işsizlik maaşı yok. Tek bir fiyat var ve 3 bin TL işsizlik maaşı bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

 

YOĞUN İLGİ VAR!

GİS’e daha şimdiden ilginin bir hayli fazla olduğunu belirten Demir, “İlginin daha lansman öncesinde bu kadar fazla olması bizi daha kapsamlı hazırlıklara yöneltti. Resmi internet sitemiz üzerinden hızlı erişim imkanıyla poliçe satın alma kolaylığı sağlanması buna bir örnek. Bazı sendika başkanlarımız da sisteme ilgi göstermeye başladılar. Kimse üyelerinin işsiz kalmasını istemez. Ama kaçınılmaz olan işten çıkarmalarda en azından işçilerin işsiz geçirecekleri günler düşünüldüğünde GİS’in sunduğu imkanlar gerçekten çok iyi. İşçi temsilcilerimiz ile özel çalışmalarımız olacak. GİS’i tüm çalışanlarımıza anlatmak ve faydalandırmak isteriz. GİS’ten faydalanmak isteyenler internet sitemizden veya çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirler. Her sektör oturup özellikle bu dönemde ülkem için neler yapabilirim diye sorgulamalı. Bizler de sigorta sektörünün deneyimli insanları olarak oturduk ve memleketimiz için, işsizlik riski bulunan insanlarımız için nasıl daha fazla ürünler üretebiliriz diye çalıştık. Ortaya büyüklüğü bakımından daha önce olmayan böyle bir güvence çıktı. İsteriz ki keşke kimse işsiz kalmasın, kaza geçirmesin, hastalıklara yakalanmasın. Ama bunlar hayatın gerçeği. Her şey güzel ülkemiz ve güzel insanlarımız için” ifadelerini kullandı.