Ali Gültekin BİNİŞ[1]
Sivas Kongresi’nde alınan kararlara istinaden, Elbistan ve Maraş havalisi III. Kolordu Kumandanlığı mıntıkasına dâhil edildi. Maraş ve Antep bölgesinin kurtarılmasına yönelik organizasyon çalışmaları için de işgal altında olmayan Elbistan merkez olarak seçildi.
Mustafa Kemal’in talimatları ve Kılıç Ali’nin gayretleriyle Elbistan ve Pazarcık’ta teşkilatlanan mahalli kuvvetler, Maraş’a büyük destek sağladılar. Fransız ve Ermeniler Maraş’ta zulüm teaddide sınır tanımayınca mahalli vatanseverler, hem muhataplarına protestolar gönderdiler, hem de mitingler düzenleyerek, işgalcileri ve işbirlikçileri olan Ermenileri sık sık telin ettiler (lanetlediler). Kuvva-i Milliye’nin faaliyetlerine mani olan Elbistan Kaymakamını tutuklayarak, Sivas’a teslim ettiler.
Mahalli kuvvetler, bir yandan, milis kuvvetlerini meydana getirirken, bir yandan da silah ve mühimmat toplayarak, Maraş’a intikalini sağladılar. Ayrıca çeşitli şehirlerden Elbistan Ziraat Bankasına gönderilen yardımları, Elbistan’da toplanan nakdi ve ayni yardımlarla beraber Maraş’a gönderdiler.
Pazarcık ile Maraş arasına yerleştirilen müfrezeler sayesinde, Fransızların Antep üstü Maraş’a girişi engellendi. İngiliz ve Fransız provokatörlerinin bölge halkını isyana teşvik etme gayretleri, mahalli halkın üstün feraseti ve vatanperverlikleri sayesinde sonuçsuz bırakıldı. Nihayetinde, mahalli kuvvetler; Arslan Bey, Doktor Mustafa, Eczacı Lütfi, Yakup Hamdi, Sadeddin Topal İbrahim, Binbaşı Cemil, Binbaşı Hasan, Yedek Subay Bayram, Muin Ağa, Tahir Ağa, Topal Salih, Tullo İbrahim, Abdülhamit Saydam ve Karayılan gibi dirayetli aktörler vasıtasıyla savaşa yön verdiler.
Bu çalışmayla, Maraş Mücadelesinde varını yoğunu ortaya koymuş olan mahallî kuvvetlerin katkıları üzerinde durulmuştur.
[1] Araştırmacı-Yazar, Siyaset Bilimci, alibinis@yahoo.com.