Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen bal arısı alt türlerinin genetik haritalarının çıkarılarak, iklim değişikliği sorunları ve bulaşıcı hastalıklara karşı dirençlerinin araştırıldığı tamamı Avrupa Birliği (AB) destekli bir proje olan MEDIBEES kapsamında İstanbul’da “Balda Duyusal Analiz Çalıştayı” düzenlendi.
BU EĞİTİMLERİN TAMAMLANMASIYLA ÇALIŞTAY KATILIMCILARINA ULUSLARARASI BAL TADIM UZMANLIĞI SERTİFİKASYONU SAĞLANACAK
Balda Duyusal Analiz Çalıştay eğitmenleri olarak, MEDIBEES projesi Türkiye etabı yürütücüleri Doç. Dr. Dilek MUZ ve Prof. Dr. Mustafa Necati MUZ gerçekleştirdikleri sunum ve anlatımlarıyla konunun bilimsel boyutlarını katılımcılarla paylaştı.
Katılımcılara önce dünyadaki bal çeşitleri, balın bileşenleri, bu bileşenlerin etkilendiği faktörler, tıbbi önemi, ekonomik değeri, sosyal boyutu, farklı arı ürünleri, iyi arıcılık uygulamaları ve duyusal analiz konularında eğitim verildikten sonra bal tadım pratikleri yapıldı. Hızlandırılmış eğitimin birinci etabına dair, eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Bal çeşitlerinin duyusal analizinde üzerinde durulan faktörler ise tat, tat karışımları, koku, koku karışımları, renk, viskozite gibi değişik parametreler oldu. Çalıştay, İtalyan duyusal analiz eğitim ve kayıt kurumu CREA-AA & Albomiele Türkiye temsilcisi APIMAYE’nin üstlendiği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Balda duyusal analiz konusunda ülkemizin gelişmekte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Necati MUZ, bu eğitimlerin sıralı fazlar şeklinde süreceğini, katılımcılara uluslararası bal tadım uzmanlığı sertifikasyonu sağlayacaklarını belirtti.
Doç.Dr. Dilek MUZ çalıştay esnasında tüketicinin güven duygusu üzerine inşa edilen İyi Arıcılık Uygulamaları noktasında da açıklamalarda bulundu. “Daha önce başarıyla tamamlanan AB projesi olan BPractices projesinin sonuçlarıyla iyi arıcılık uygulamaları ortaya çıktı ve AB müktesebatına girdi. Arıcıların ürettikleri balı, poleni, propolisi ve arı sütünü insan gıdası olarak satabilmeleri için öncesinde temin ettikleri malzemeleri üretenler de dâhil olmak üzere mutlaka belirli standartları ispat etmiş firmalar ve markalar olması zorunluluğu getirildi. Bu sayede tüketicinin güvensizlik noktasındaki kaygılarının da önüne geçilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
Arı ürünleri anlatılırken propolis üzerine yaptığı çalışmaları paylaşan Prof. Dr. MUZ’un sunumu ardından APİMAYE tarafından “İyi Arıcılık Uygulamaları” kapsamında geliştirilen propolis tuzağı, kalıntısız temiz propolis toplama imkânı sağlamasıyla katılımcılar ve arı üreticileri tarafından beğenilerek yoğun ilgi topladı.
“BAL TADIMI KÜLTÜRÜNÜN KÜRESEL STANDARTLAR ÇERÇEVESİ İÇERİSİNE YERLEŞTİRİLMESİNE DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Sürdürülebilir arıcılığı geliştirmeye yönelik her türlü yenilik ve bilimsel çalışmayı desteklediklerini vurgulayan APİMAYE Kurucusu ve Onursal Başkanı Muzaffer YILDIRIM etkinlik sonrası açıklamalarında, “Ülkemizin eşsiz bal türlerine ev sahipliği yapmasını sektörün artısı haline getirmek, bal tadımı kültürünün küresel standartlar çerçevesi içerisine yerleştirilmesine gönüllülük esasıyla destek olmak ve iyi arıcılık uygulamalarının arkasında durmak her daim hassasiyetle üzerinde çalıştığımız noktalardır. Biz her zaman bu çalışmaların daimi takipçisi olacak ve bilim insanlarımızı arıcılarımızla, tüketicilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.