Son bir yıldır ülke gündeminde yer alan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin sonuçlanmasının ardından, gözler yeniden ekonomiye çevrildi.
Bir çok farklı iş kolunu besleyen ve ekonominin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörü, yılın ilk 6 ayında yaşanan durağanlığı seçimlerin ardından telafi etmek istiyor.
Vatandaşların konut ihtiyacının her zaman devam ettiğini söyleyen inşaat sektörü temsilcileri, hükümetin atacağı adımlarla birlikte sektör olarak ekonomi ve istihdamı hızlandıracak hamleler için hazır olduklarını dile getirdi.
Sektör temsilcileri, inşaat sektörünün önünün açılması için KDV indirimi, tapu harcı indirimi ve uygun kredi imkanlarının sunulmasının piyasalara pozitif yansıması olacağı görüşünde birleştiler.
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı:
EKONOMİK HAMLELER PİYASAYI HAREKETLENDİRİR
Sektör olarak ekonomik alanda yenilenmeye gidilmesi istiyoruz. Bu konuda liyakat sahibi önemli isimlerin ekonominin başına geçeceği beklentisi var. İstikrar, ekonomik gidişat açısından çok önemli; bir 5 yıl daha bu istikrar devam edecek. Bu adımlar atıldığı zaman piyasa hareketlenir. Ben kısa süre içinde faizlerin düşeceğini ve kredi musluklarının da açılacağını düşünüyorum. Konut taleplerini karşılamak için bu çok önemli. Fakat yüksek faiz bunu engelliyor. İnsanların konuta ihtiyacı var. Bundan sonraki dönemde vatandaşların dolardan uzaklaşıp Türk lirasına yöneleceğini düşünüyorum. Artık TL.’de yeni bir dönem başlayacak. Gözde Grubu olarak konut sektöründeki yatırımlarımız devam ediyor. Biz bu ülkeye, gençliğine, enerjisine inandık ve güvendik. Bu inancımız artık daha da arttı.
Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı BarışÖncü:
SEKTÖR OLARAK DESTEK BEKLİYORUZ
Sektör bir süredir durgunluk içinde. İnsanlar yatırımlarını deprem ve seçimler nedeniyle tamamen beklemeye aldı. Her şeyin kaldığı yerden devam etmesi için artık ekonominin çarklarının dönmesi gerekiyor. İnşaat sektörü 200’den fazla sektörü besleyen bir özelliğe sahip. Bizim de bu durağanlığı aşmak için beklentilerimiz var. İnşaat sektöründe binlerce müteahhit ve çalışan ekmek yiyor. Önemli bir istihdam yaratıyoruz. Hükümetin vatandaşların ev alması konusunda gösterdiği gayreti takdirle karşılıyoruz. Fakat biz müteahhitlere de uygun fiyatlı arsa temini ve tarım arazisi niteliği alanların açılması gibi destekler sunulması lazım. Arsa fiyatları çok yüksek. Bunun yanı sıra; malzeme temini ve fiyatları konusunda da olumsuzluklar yaşıyoruz. Tapu harçlarının düşürülmesi, KDV’nin 150 metrekarenin altındaki evler için yüzde 1’e çekilmesi, vatandaşlara uygun koşullu uzun vadeli kredi imkanları sunulması gerekiyor. Bizler yatırım yapmaya ve istihdam yaratmaya devam etmek istiyoruz. Elimizi taşın altına koymaya hazırız.
Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer:
EKONOMİDE DENGELİ BİR POLİTİKA İZLENMELİ
Seçim süreci ekonomiyi de olumsuz etkiledi. Firmalar yatırımlarını yapmakta temkinli davrandı. Konut satışları da düştü. İnsanlar yeni yatırım yapmak için seçimin sonuçlanmasını bekledi. Artık milletimiz tercihini yaptı. Bundan sonraki süreçte kabinenin de açıklanmasının ardından ekonomide iyileştirme çalışmalarının hız kazanacağını düşünüyorum. Ekonomi konusunda artık daha dengeli bir politika izlenmesi, başta inşaat olmak üzere; tüm üretim ve hizmet sektörlerini de olumlu etkileyecektir. Ülkemizin yaşadığı deprem ve seçim süreci artık geride kaldı. İnsanların sağlam ve nitelikli konutlara olan ihtiyacı ise aynı şekilde devam ediyor. İzmir bu anlamda gerek iklimi, gerek turizmi, ulaşım ve diğer altyapılarıyla da tercih edilen bir kent. Hem yurt çapından, hem de dünyanın farklı yerlerinden talep gelmeye devam ediyor. Biz de bu taleplere cevap verebilmek için yatırımlarımızı sürdürüyoruz.
FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay:
UYGUN KREDİ İMKANI SUNULMALI
Seçimden sonraki süreçte kredi faizlerinin düşürülmesi ve uygun koşullarda kullandırılması önemli. Vatandaşların konut alabilmeleri için krediye ihtiyaçları var. Milletimiz tercihini yaptı, hükümet görevini sürdürüyor. Bundan sonra da aynı ekonomik strateji devam edecektir. Dolarda bir yükselme beklentisi var. Bir hafta 10 gün sonra ortamın daha da netleşeceğini düşünüyorum. Konuta olan talep ve ihtiyaç hala devam ediyor. Eğer uygun kredi imkanları sunulursa gayrimenkul sektörünün yaz aylarında daha da hareketleneceğini düşünüyorum.
Erkaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kaya:
YENİ KONUTLAR İÇİN ARSA ÜRETİLMELİ
İnşaat sektöründe seçim ardından bir hareketlenme beklentisi var. Bu konuda hükümetin ekonomik alandaki yeni hamleleri de gidişatı belirleyecek. İnşaat sektöründe arsa ve girdi maliyetleri çok yükseldi. Yeni konut yapımı da azaldı; konut satışları ise düşüşe geçti. Vatandaşların sağlam ve yeni konutlarda oturma beklentisi ise aslında hala devam ediyor. Depremden sonra toplum çok bilinçlendi. Kent merkezinde oturmak eskisi kadar önemli değil artık. Bilinçli olan insanlar yer konusunda ısrarcı olmuyor. Zeminin daha sağlam olduğu noktalarda oturma kararı alıyor. İzmir’in bir deprem bölgesi olduğu gerçeğinden hareketle yeni arsaların üretilmesi gerekiyor. Bu nedenle özellikle hem müteahhitler, hem de yatırımcıların harekete geçmesi için düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi önem taşıyor.
Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza:
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ BEKLİYORUZ
Şu anda gayrimenkul sektörü düşük faizli konut kredisi beklentisi içinde. Kamu ve özel bankalar şu anki kredi talebini karşılayamıyor. Gerçek ihtiyaç sahipleri, yeni konut almak için gerekli finansmana ulaşamıyor. İnsanlar ancak bir ev satıp üstüne ekleyerek yeni ev satın alabiliyor. Bir süre önce açıklanan 0.69 faizli ilk evim kampanyası da yeterli kişiye ulaşmadı. Şu anda konut sektöründe ‘satılmayan evlerin fiyatı düşer’ gibi bir beklenti var. Fakat bu da yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle mümkün görünmüyor. Konut fiyatları yükselmeye devam edecek. 2023 yılının başından beri konut satışlarında yüzde 30’luk bir daralma söz konusu. Eğer yeni kredi imkanı sağlanırsa konut satışlarında hareketlenme yaşanır.