Teketek Haber

KOMBU ÇAYI NEDİR? KOMBU ÇAYI’NIN MUCİZE FAYDALARI…

Demlenme usulü, ham maddesi ve faydalarıyla diğer çaylara hiç benzemeyen Kombu Çayı nedir? Çinlilerin

KOMBU ÇAYI NEDİR? KOMBU ÇAYI’NIN MUCİZE FAYDALARI…
13 Şubat 2018 - 16:04

Bakterş mayalarla elde edilen Kombu Çayı’nın tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. Peki, uzun yıllar Çin’de var olup 19.yüzyılda Rusya üzerinden Almanya’ya ulaşan Kombu Çayı nedir? Nasıl mayalanır? İşte, Kombu Çayı’nın bilinmeyen faydaları…

Kombu Çayı nedir?

Bakteri ve mayalardan oluşan fermente edilmiş bir çay olan Kombu çayının içeriği Kombucha denilen çay mantarından oluşur. Çayın en önemli içeriğini oluşturan bu mantara “Kombucha” adı verilir. Pamuksu disk görünümüne sahip bu mantar çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak ürer.

Bu mantar tabaka fermente olurken çayın bütün yüzeyine yayılır ve süreli olarak ürer. Şekerle karıştırıldığı takdirde, içeriğindeki bakteri ve maya kolonisi fermentasyon sürecinde harekete geçer. İşte, kombu çayının faydaları da bu etapta ortaya çıkar ki; karbonatlaşan kombucha; sirke, b-vitamini, enzimler, probiyotikler ve yüksek asit konsantrasyonu haline gelir.

Kombu Çayının Mucizevi Faydaları;

*Metabolizmanın hızlı çalışmasına önemli bir katkısı olan kambucha çayı, yağ yakımı ve beraberinde kilo vermek için iyi bir alternatiftir.

*Antibiyotik etkisiyle vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan iltihaplanmanın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardım eder.

*Kan dolaşımını düzenleyerek, hipertansiyonu dengelemesiyle tansiyon hastaları için destekleyici bir besin olur. Aynı zamanda kalp hastaları için de kurtarıcıdır.

*Aynı zamanda kan dolaşımını düzenlediği ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağladığı için baş ağrılarının hafiflemesini sağlar.

*Akciğerlerdeki bronşiti, öksürük ve balgamı gideririr ve aynı zamanda gargara şeklinde kullanımıyla bademciği tedavi eder.

*Alerjik reaksiyonların daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.

*Adale ağrıları ve eklem ağrılarına iyi gelir, hafifletir.

*Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.

*Kombu çayı; astımı tedavi eder ve astım krizlerini giderir.

*Göz hastalıklarında da etkindir; görüşü kuvvetlendirir, korneada oluşan formasyonları ve kataraktı giderir.

*İçeriğinde yüksek seviyede bulunan yaralı asit, probiyotikler ve enzimler sayesinde; antioksidan özelliği yoğundur ve sindirim sistemini düzenler.

*Kan hemoglobinini arttırarak vücuda uyarı gönderen demir içeriği ile, enerji kaynağı olur ve yorgunluğa, bitkinliğe iyi gelir.

*Bir detoks mucizesi olan kombucha; karaciğer hücrelerinde oksidatif yaralanmaya karşı koruyan ve toksine maruz kalmalarına rağmen fizyolojilerini korumayı başarmıştır.

*Son yıllarda ortaya çıkan D-sakaric asit antioksidanı ile; stresli bünyeler için birebirdir. Sakinleştiri ve rahatlatır.

*Kanserli hücre üremesini durduran glikarik asit içerir. Uzmanların kanseri önlemesi konusundaki bu çalışması devam etmektedir.

*Doku sertleşmesini (multiple scloris; MS) ve damar sertliğini (arterioscloresis) tedavi eder.

*Vücuttaki atık madde ve zehirli maddelerin suda çözülebilir hale gelerek atılmasını sağlar. Aynı zamanda vücuttaki pH dengesini sağlar.

*Saçlar içinde kurtarıcı olan kombu çayı; saçların hızlıca uzamasına ve daha güçlü köklere sahip olmasına yardım eder.

*Hem içildiği hem de harici olarak kullanıldığında; ciltteki kırışıklıkları, çilleri ve kahverengi lekeleri yok eder.

Harici kullanımda;

*Cilde anti-aging etki gösteren kombu çayı; cilde sürüldüğü takdirde, yaşlanmanın önüne geçer. Aynı zamanda; cildi nemlendirir ve kırışık karşıtı bir etki gösterir.

*Sirke formundaki çay, saçlar şampuanladıktan sonra durulama suyu ile kullanılırsa çok güzel parlak saçlar oluşur ve saç telleri kalınlaşır.

*Çay sirke acılaştığı takdirde zaman içmek için kuvvetli gelebilir, o zaman bir kavanoza biberiye (rosermary), sarımsak, adaçayı ve acıbiber gibi baharatla birlikte hoş bir salata sirkesi hazırlanabilir.

*Sirkeleşmiş bu çay; normal sirkenin de kullanıldığı gibi, cam porselen ve plastik yüzeylerin temizliğinde kullanılabilir.

Kombu çayının zararı var mı?

İçeriğinde bulunan yoğun kafein nedeniyle hamile ve emziren kadınların tüketmemesi tavsiye ediliyor. Aynı zamanda şeker ve kafeine reaksiyon gösteren bünyeye sahip kişilerin kullanımında dikkatli olmaları öneriliyor.

Kombu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler;

-3 lt. içme suyu

-1.5 su bardağı toz şeker

-9-10 poşet ya da 25-30 gram kadar siyah ya da yeşil çay

-kombucha mayası

Yapılışı;

3 litre içme suyu  kaynatılır. Kaynarken içine 1.5 su bardağı toz şeker ilave edilip 5 dakika daha kaynatılır ve ocak söndürülür. Çaylar üzerine ilave edilir ve 15 dakika demlemeye bırakılır. 15 dakika sonra çaylar temiz bir silikon ya da metal kaşıkla alınır ve çay soğumaya bırakılır. Çay mayalamaya bırakılacak cam kavanoza dökülür. Oda sıcaklığına gelmiş çaya kültür hafifçe soğuk ya da ılık suda yıkanarak çayın üzerine bırakılır ve ağzı hava alacak bir bez ya da peçete ile kapatılır ve ağzına lastik geçirilir.