İnsan her saniye değişiyor bunun farkında bile değil. Aldığımız her nefeste doğup verdiğimiz her nefeste ise ölüyoruz. Beden her sene bir yaş daha yaşlanıyor. Bunlar ve benzer örnekler dışta olan değişimler. Peki! Gerçek Değişim Unsuru Nedır? Nasıl Gerçekleşir? Bu konuyu hiç merak ettiniz mi? Doğrusu değişimin her alanı benim ilgimi çekiyor. Değişim insanı yeniliyor cesaretini artırıyor. Bu durumu tabi ki uzmanlara sorduk böylelikle Dünya Değişim Akademisi Uzmanlarının derin bilgilerinden faydalanarak değişim unsurlarını bileceğiz ve hayatımızda uygulayabileceğiz.
”Sorumlu olma ve tepki verme becerileri olgunlaşmanın ve değişimin en önemli unsurlarıdır. Birey eski düzeni izlemez, yalnızca andaki farkındalığa göre hareket eder. O zaman kişi geçmişteki tecrübelere veya anılara göre hareket etmez.
Birey şimdiki durumu bir ayna gibi yansıtarak, andaki farkındalığa göre değişik tepkiler vererek hayatta yolculuk yapmaktadır. Bu durumda tepkiler mekanik bir şekilde tekrarlanmaz ve hayat sıkıcı bir hale gelmez.
Birey ana göre yepyeni ve tazelenmiş bir şekilde eylemlerde bulunur. Hem durumlar hem de tepkiler yenidir. İşte yenilenme değişimin itici gücüdür. Geçmişten özgür olan yeni tepki verme becerisi, değişimin özelliklerinden biridir.
Bir insan toplumdan ayrılıp ıssız bir yere yerleştiğinde bilgi edinme ve değişimi gerçekleştirme fırsatını kaçırır. Birey ormanda veya dağlarda yaşayarak toplumdaki sorumluluklardan kurtulur fakat sorumluluk üstlenmeden de olgunlaşamaz ve değişim yaşayamaz.
Sorumluluklar olmadan farkındalık gelişemez ve değişim gerçekleşemez. O zamanda bilincin daha üst düzeyleri keşfedilemez. Değişimin ve gelişimin gerçekleşmesi için birey sorumlulukların getirdiği zorluklarla yüzleşmeli, onları kabullenmeli ve bir değişim aracı oarak kullanmalıdır.
Bir korkak toplumdan ve sorumluluklardan kaçarak, bir değişimci ise asla. Gerçi bazıları toplumdan kaçan korkakların değişim için değişim için kaçtıklarını iddia etmektedir. Ama aslında onlar zorluklardan kaçan bencil korkaklardır.
Toplumdan ayrılanlar yaşamın getirdiği zorluklarla başedemedikleri için kaçmayı tercih ediyorlar. Birey zaaflarının ne olduğunu biliyor ve onlarla onlarla yüzleşmemek için toplumdan ayrılıyor.
Bu şekilde kişi zaaflarından kurtulabileceğini düşünmektedir fakat zaafları peşini bırakmamaktadır. Birey nereye kaçarsa kaçsın kırılganlıklıkları ve zaafları orada da karşısına çıkar. Aslında kişi zaaflarının neden olduğu zorluklardan kurtulmaya çalışıyor.
Fakat zorluklar olmadan birey olgunlaşamaz ve bir değişim gerçekleşemez. Zorluklar değişimi tatikleyen unsurlardır. O yüzden de zorlklardan kaçmak değişimden kaçmak demektir ve değişimci asla toplumdan vazgeçmez.
Fakat değişimi engelleyen herşeyden vazgeçer.İşte bu gerçek ve gerekli vazgeçiştir. Bir insan hayatında ister istemez bazı şeylerden vazgeçmek zorundadır. Bu vazgeçiş değişimi engelleyen şeylerden vazgeçmek olmalıdır.”