TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) 1 hafta vadeli repo faiz oranını 200 baz puan artırarak yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkardı. Merkez Bankası yaptığı duyuruda, gelecek dönemde parasal duruşun sıkılığının, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Toğay, kararla Merkez Bankasının gelecek dönemde piyasaları sözle yönlendirme gücünün artacağını ifade etti.
TCMB’nin ilan ettiği gibi davrandığına ve verdiği sözü tuttuğuna işaret eden Toğay, “TCMB ‘enflasyon düşecek’ derse, piyasalar buna inanacak ve ona göre davranacak. ‘TCMB bir şeyi söylüyorsa geçerliliği vardır’ diye düşünecek. Bizim için sürpriz yaratmayan bir Merkez Bankası olduğu için Naci Ağbal’ı gerçekten kutlamak lazım.” diye konuştu.
“Enflasyon yüzde 16-17 bandını aşabilirdi”
Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da TCMB’nin faiz kararının döviz kuru ve beklenti kanalı üzerinden enflasyondaki yükselişi sınırlayacağı değerlendirmesinde bulundu.
Gecikmeli kur etkilerinin ve emtia fiyatlarının TÜFE üzerindeki birikimli yansımalarının henüz bitmediğini vurgulayan Kara, bu nedenle kısa vadede enflasyonun artmaya devam edebileceğini dile getirdi.
Kara, burada kritik sorunun, “gelecek aylarda enflasyonun maksimum gideceği noktanın neresi olduğuna” işaret ederek, “TCMB bu proaktif kararı almasaydı enflasyon bahar aylarında yüzde 16-17 bandını aşabilirdi. Yapılan bu kararlı sıkılaştırma adımlarından sonra enflasyonun yıl ortasına kadar yüzde 15 civarında salındıktan sonra ikinci yarıda kademeli olarak düşeceğini söyleyebiliriz. Bu da TCMB’nin ilave faiz artırımı gereksinimini tamamen ortadan kaldırmasa da epey sınırlar.” diye konuştu.
Kara, verimlilik konusunu, düşük iş gücüne katılımı ve yapısal dış açığı para politikasının çözemeyeceğini ve reel sorunların reel çözümler gerektirdiğini söyledi.
Çözüm üretebilmek için zaman gerektiğini vurgulayan Kara, şunları kaydetti:
“İşte sıkı para politikası bize bu zamanı kazandırıyor. Zaten enflasyonu kalıcı olarak düşürebilen ülkelere baktığımızda, basiretli para politikasının diğer boyuttaki tedbirlerle desteklendiğini görüyoruz. Dolayısıyla Merkez Bankasının işini yapması önemli bir aşamadır, bunu desteklemek gerekiyor. Fakat uzun vadede hukukun ve liyakatin hakim olduğu güçlü bir kurumsal yapı oluşturmak ve verimliliği artırmak daha önemli. Kalıcı çözüm istiyorsak bunları yapmamız gerekiyor.”
“TCMB piyasayla restleşmekten vazgeçti”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aktaş da piyasaların kararı olumlu karşıladığını belirterek, kurların geri geldiğini, uzun vadeli faizlerin düştüğünü ve borsada yükseliş hareketleri görüldüğünü ifade etti.