Site icon Teketek Haber

ARSLANBEY’İN MİLLETVEKİLLİĞİ SONRASI HAYATI:

Arslanbey l. Dönem Milletvekilliği sona erince, ll. Devreye namzetlik vermemiştir. Çünkü Arslanbey Hükümet ile anlaşmazlık içerisine düşmüştür. Hükümetin çıkarmış olduğu kadın-erkek eşitliği konusundaki yasayı imzalamayı reddetmiştir. Ardından istifasını vererek Ankara’dan Yozgat’a doğru hareket etmiştir. Yozgat’ta kendi boyundan olan Çerkezler tarafından büyük bir ilgi ile karşılaşmış ve misafir edilmiştir. Daha sonra Kayseri (Uzunyayla) Çerkezleriyle de görüşmüş ve onların yanında da büyük bir ilgi ile misafir kalmıştır. Kayseri’den ayrılmış ve Göksun’a gelmiştir. Arslanbey’in bu şekilde konaklayarak Göksun’a gelmesi ”Yeni bir Ethem doğuyor” düşüncesi çıkmasına neden olmuştur. Bundan dolayı Arslanbey, İstiklal Mahkemesinde yargılanmıştır. Ancak Arslanbey hiçbir zaman böyle bir düşünce içerisine girmemiştir.

Daha sonra Arslanbey bu mahkemeden Mustafa Kemal’in telgrafı ile beraat etmiştir. Fakat yinede 15 yıl boyunca gözaltında kalmıştır. Arslanbey bu nedenle sisteme karşı kırgın olmuştur. Ve bundan dolayı Ankara’dan gelen bir gazetecinin “Arslanbey bunca yer gördünüz, savaş kazandınız. Başka neler görmeyi isterdiniz.” Sorusuna “Keşke Kafkasya’da Köyümde sığır çobanı olsaydım. Ne iyi çobanınız var deselerdi. Başka bir şey istemezdim.” Yanıtını vermesi kırgınlığının büyüklüğünü açıkça ortaya koymuştur.

On beş yıllık gözaltı döneminde Arslanbey Göksun ilçesinin Büyük Çamurlu Köyü’nün Meryemcil Yaylasında çiftlikle uğraşmıştır. Bu on beş yıllık sürenin bitiminden sonra Arslanbey, Meryemcil’deki yaylasını ve hayvanlarını satarak Pazarcık’ta bulunan şimdiki adı Arslanbey Köyü olan çiftliğine gelmiştir. Burada arazi davaları ile uğraşmıştır. Arslanbey’in Pazarcık’tan başka Göksun İlçesine bağlı Karaahmet Köyünde de yine şimdiki adı Arslanbey Köyü olan bir çiftliği daha vardır. Bu dönemde burada da yaşamıştır. Arslanbey’in mallarının büyük bir kısmı Varlık Vergisi nedeniyle çok ucuza satılmıştır.

Arslanbey bu vergi nedeniyle sıkıntıya düşmüş ve ödeyemediği için bu yıllarda demiryolları döşemesi için işçi olarak çalışmak üzere çağrılmıştır. Bu nedenle arazileri çok ucuz bir fiyatla elden çıkarılmıştır.

Arslanbey Pazarcıkta iken arazi davaları ile uğraşmıştır.  Adli sistemin yavaş işlemesi nedeniyle bu davalar bir türlü sonuçlanamamış ve bir arazi keşfi dönüşü Arslanbey rahatsızlanarak 07.06.1963 tarihinde vefat etmiştir.

Arslanbey Halep’te iken ilk evliliğini yapmıştır. Eşi Halep’te vefar etmiş ve Arslanbey Maraş’a gelince iki defa daha evlenmiş bu hanımlarının da vefatları üzerine sonuncu eşi olan Nazmiye Hanım’la evlenmiştir. Nazmiye Hanımdan Ahmet ve Mahmut isminde iki oğlu dünyaya gelmiştir. Büyük oğlu Ahmet bekâr olarak 1995 yılında vefat etmiştir. Küçük oğlu Mahmut ise Ziraat Yüksek Mühendisidir ve şu an kışları Ankara’da yazları ise baba yurdu olan Fındık Köyünde yaşamaktadır.

Arslanbey Milli Mücadeledeki üstün hizmeti nedeniyle Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

 

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version