BİR SOYLU DESTANDIR 12 ŞUBAT
Nasıl ki insanların bir ruhu varsa; ülkelerin ve şehirlerin de ruhları vardır. Kahramanmaraş’ın ruhu da tarihin derinliklerinde yazılı duran şehitlerimizin imanlı ve soylu destanıdır. Bu soylu destanı maneviyat erleri başta olmak üzere, şehitlerimiz, gazilerimiz ve isimsiz kahramanlarımız yazdılar.
Şair diyor ki:
“Ruhlarda bayraklaşan Allah için savaştır,
Bu şehitler diyarı, işte bu yer Maraş’tır.”
Bir başka şairimiz de:
“Ya yaşayacaktı, ya hakça ölüm,
Vız gelmişti Maraşlıya işkence, zulüm,
Bölünen vatanı, bilinmez kaç bölüm,
Geri birleştirdin, tekleştirdin Maraşlı..
Bayrak oldun gönüllere dikildin,
Maddeyi manada buluşturdun Maraşlı..”
12 Şubat destanların en soylusu oldu. O soylu destan için ne emekler verildi. Genç yaşta vatan evlatları toprakla sevişti. Toprakla kucaklaştı. Nakış nakış toprağa kanı ile kumaş dokudu.
Bu soylu destan bütün Türk milletinin destanı oldu. Bu destanın adı 12 Şubat destanıdır.
12 Şubat yalnız Kahramanmaraşlıların değil topyekun Türk milletinin kurtuluş günüdür.
12 Şubat, Maraş’tan doğan güneşin bütün ülke insanlarının içini ısıttığı gündür.
12 şubat, İstiklâl güneşinin dağları, ovaları pırıl pırıl aydınlattığı gündür.
12 Şubat emperyalizmin belinin kırıldığı gündür.
12 Şubat İngiliz ve Fransız başta olmak üzere tüm emperyalizmin ve onların işbirlikçileri Ermenilerin son vatan toprağımız üzerinde kurdukları tuzağın bozulduğu gündür.
12 Şubat, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum günüdür…
12 Şubat bir beldenin topyekun Kahraman olduğu bir tarihtir.
Bu toprakların her karışının şehit kanları ile sulandığını söylemeliyiz. Bu toprakların altında yatan şehitlerin, üstünde yaşayandan çok olduğunu anlatmalıyız.
Bu toprakları, bu coğrafyayı kendilerine ebedi yurt yapan insanların kardeş olduklarını anlatmalıyız. “Parçala, böl, sonra hükmet!” sinsi siyasetinin en eski ve en amansız düşmanımız olduğunu anlatmalıyız.
Ecdadımız, çok acılar yaşadı. Çok zulümler gördük. Çok şükür yıkılmadılar, yılmadılar, dimdik asırlık çınar gibi bu toprağın derinliklerine kök saldılar. Vatan haritamızı kanları ile çizdiler.
Maraşlının attığı kurşun, dünyaya atılan barış işaretiydi. O kurşun mahremimizi koruyan ilk kurşun oldu. O kurşun şeref oldu. Şan oldu. O kurşun gözde yaş oldu. Yangın oldu. Kül oldu.
O kurşun Türkiye’ye önayak oldu. O kurşun bayrak oldu, vatan oldu. O kurşun Sütçü İmam oldu, Rıdvan Hoca, Abdal Halil oldu. O kurşun Aslan Bey, Mıllış Nuri, Dr. Mustafa oldu. O kurşun Şehit Evliya, Çuhadar Ali oldu. O kurşun Muallim Hayrullah, Yusuf Çavuş oldu. Hafız Ali Efendi, Şeyh Sezai Hoca oldu. O kurşun Karakız Zeki, Kuşçu Mustafa, Senam Ayşe, Yörük Selim oldu, O kurşun gazi oldu, şehit oldu, kahraman oldu. İşte o kurşun 12 Şubat oldu. O kurşun bayram oldu… O kurşun kalkınma işareti oldu. Türkiye oldu. Türkiye’nin büyümesi oldu.
Biz de bugün o 12 Şubat ruhu içinde, gücümüzü ortaya koyarak atalarımıza layık olmaya çalışıyoruz.
Biz de bugün aynı azimle koşturuyoruz. Ülkemizin kalkınması ve terör belasını yok etmek için var gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz. Düşman aynı fakat sinsi. İçte ve dışta, yine aynı mihraklardan, bize asırlarca düşmanlık besleyen emperyalist güçler; bölücü terör örgütleri marifetiyle, millî bütünlüğümüze, varlığımıza tehditler yöneltilmektedir.
BU VATANI BİZE KANLARI PAHASINA EMANET EDEN ECDADIMIZA LAYIK OLMAK İÇİN “VATAN İÇİN ÇALIŞMAK, VATAN İÇİN ÖLMEK KADAR ŞEREFLİDİR.” DÜSTURU İLE ÇALIŞACAĞIZ.
Bugün, çocuklarımıza, yavrularımıza bu toprakları vatan yapan insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin ezelden ebede kadar birbirlerinin kardeşi olduklarını, birbirimizi sevmenin en gerçek görevimiz olduğunu anlatmanın günüdür.. Bu vatan, bu topraklarda yaşayan herkesindir. Bayrak bir, vatan bir, devlet bir, dinimiz bir. Herkes hürdür, İstiklal marşımız bir.
12 Şubat, Maraşlının gönül takviminde kurtuluş vakti ile gül vaktinin birleştiği gündür. Bugün gönüllerimizin birleştiği gün de olmalıdır. 12 Şubat, dünü unutmadan bugünü yaşamanın, bugünden yarına güçlü olmanın tarih bilincidir. 12 Şubatı 1920 tarihi, 5 nisan 1925 tarihinde İstiklal Madalyası ile ölümsüzleştirilmiştir. 7 Şubat 1973 tarihinde de Kahramanlık unvanı verilerek dünyada kendini kurtaran tek şehir olarak taçlandırılmıştır. Bugün Maraşlının gurur günüdür.
Şair diyor ki;
Maraş Türkiye’nin kalem kaşıdır,
Maraş Türkiye’nin köşe taşıdır,
Maraş tarihleri inşa ettiren
Koca Sinanların usta başıdır.
Yüreği memleket sevdalı, bayrağı madalyalı Kahramanmaraşlının.