Sanayi için doğalgaza gelen yüzde 48’lik zammın ardından, endüstriyel tesislerin izlemesi gereken yolu VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş anlattı.
Sanayi için doğalgaza gelen yüzde 48’lik zammın ardından, endüstriyel tesisler maliyetlerini düşürmek için neler yapabileceğini araştırıyor.
VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak; “Enerjiyle ilgili ortaya çıkan yeni maliyetler herkesi şaşırttı. Doğalgaza sanayide yaklaşık yüzde 48’in üzerinde bir zam geldi. Gerçek şu ki; Avrupa’dan Amerika’ya kadar dünyada enerji maliyetleri artmakta. Peki ne yapmamız gerekiyor? Bence bu sorunun cevabına odaklanmamız lazım.” dedi.
ENERJİ ETÜDÜ YAPTIRILMALI
Enerji etüdü yaptırmanın önemini vurgulayan Karataş; “Öncelikle ister devletin öngörmüş olduğu enerji etüdü zorunluluğunun üstünde ya da altında kalın fark etmez, her endüstriyel tesisin enerjiyle ilgili etüd çalışmasını bir an önce yapması lazım. Önemli enerji tüketim noktalarını belirlemesi lazım. Bununla birlikte enerji verimliliği ve enerji tasarrufu noktalarını ortaya çıkarması lazım.
Özellikle bu projelerin içinde doğalgaza yapılan yüzde 48’in üzerindeki zamla atık ısı projeleri çok önemli bir noktaya gelmiştir. Atık ısı projeleri şu anda yaptığımız bazı hesaplara göre bir yılın altında yatırım geri dönüş süresiyle çıkmaktadır. Dolayısıyla hemen atık ısı projelerini hayata geçirmeniz gerekiyor.” dedi.
YAPACAĞINIZ YATIRIMIN YÜZDE 30’UNU HİBE ALABİLİRSİNİZ
“Tüm enerji verimliliği ile ilgili yapacağınız yatırımlara Enerji Bakanlığı’nın VAP, gönüllü anlaşmalar ve hatta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 5.Bölge Yatırım Destek ve Teşvikleri bulunmaktadır. Yapacağınız yatırımın yüzde 30’unu hibe alabilirsiniz. Bunun için destek ve teşvikleri bir an önce inceleyerek projelerinizi bu şekilde hayata geçirebilirsiniz.
ISO 50001 enerji yönetim ve kalite sistemi ile enerjinizi yönetmeniz ve sürdürülebilir bir enerji politikası oluşturmanız gerekiyor. Üretimde hangi makinayı kullanacağınızdan, hangi kazanı, hangi buhar sistemini, hangi basınçlı hava ile ilgili ekipmanı kullanacağınıza kadar bunları bir an önce bir yönetim modeli oluşturarak hayata geçirmelisiniz.
Enerjinizi izlemediğiniz zaman, ölçmediğinizi bilmediğinizi yönetemezsiniz. Artık dijital izleme, ölçme ve yönetme sistemleri bir kat daha öncem kazandı. Bir an önce herkesin dijital izleme ve yönetme sistemleri ile enerjisini takip etmesi, hayata geçirdiği verimlilik projelerinin performansını kontrol etmesi ve enerji maliyetlerini azaltarak, karbon salımını düşürerek Yeşil Mutabakat’a da şimdiden hazırlıklı olması lazım.”