Site icon Teketek Haber

HABERLEŞMEDE MİLLİ DÖNEM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi 2019’da, ULAK Haberleşme AŞ ile Turkcell arasındaki “ULAK Baz İstasyonu Tedarik Sözleşmesi”nin imza törenine katıldı.

Turhan, burada yaptığı konuşmada, ULAK Projesi’nin Bakanlığın desteği ve Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, ASELSAN, Netaş ve Argela şirketleri tarafından, milli ve yerli imkanlarla tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini söyledi.

ULAK Projesi ile güvenli haberleşme altyapılarının milli imkanlarla kurulması ve ileri teknoloji ürün geliştirme yeteneğinin kazanılarak ülkenin bu teknolojilerde söz sahibi ülkeler arasında yer almasının hedeflendiğini belirten Turhan, mobil haberleşme radyo erişim şebekesindeki dışa bağımlılığın ve dolayısıyla cari açığın azaltılmasının da bu projenin diğer önemli hedefleri arasında yer aldığını bildirdi.

Turhan, ULAK Projesi ile 4,5G baz istasyonlarının geliştirilmesi ve üretilmesiyle başlayan çalışmaları ilerleterek mobil haberleşme alanında ihtiyaç duyulan tüm altyapı teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üretmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Bakanlık olarak yerli ve milli imkanlarla üretilen her ürünün arkasında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Turhan, “Biz kırsal bölgelerde ULAK’ı kamu yatırımlarıyla Evrensel Hizmet Kanunu çerçevesinde kurulan geniş bant mobil altyapılarında kullanarak yerli üretime desteğimizi vermeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

ULAK baz istasyonlarının operatörlerce de ticari şebekelerde kullanılmaya başlandığını anımsatan Turhan, bugün imzalanan ULAK Baz İstasyonu Sipariş Sözleşmesi’nin de bu gelişmelere yeni bir soluk getireceğini kaydetti.

Turhan, sözleşmenin tarafları olan ULAK Haberleşme AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yöneticilerini tebrik etti.

Konuşmaların ardından Bakan Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Davut Kavranoğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, ULAK Haberleşme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç ile Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından “ULAK Baz İstasyonu Tedarik Sözleşmesi” imzalandı.

Turkcell ve Ulak Haberleşme’den iş birliği

Turkcell ile Türkiye’nin 5G ve ötesi için iletişim gücü Ulak Haberleşme, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için önemli bir anlaşmaya imza attı.

2019’dan geçerli olmak üzere 4 yıllık bir dönemi kapsayan anlaşmayla Turkcell’in Türkiye çapında toplamda 2 bin 650 adet sahasında yerli ve milli baz istasyonu Ulak kullanılacak.

Anlaşma kapsamında ilk olarak Türkiye’nin kuzeyinden başlayacak projeyle, Ulak baz istasyonlarının Türkiye’nin farklı bölgelerinde de devreye alınarak yaygınlaşması hedefleniyor.

İmza töreni, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın katılımıyla GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde gerçekleştirildi.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, imza töreninde yaptığı konuşmada, anlaşmanın Türkiye’nin yeni nesil iletişim teknolojileri ve 5G alanında söz sahibi olabilmesi için atılan önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hedefimiz, Türkiye’nin teknolojide üreten ülke olma yolculuğuna 25 yıllık tecrübemiz ve fikri sermaye birikimimizle katkıda bulunmak. 5G ve diğer bütün yüksek teknoloji üretim çalışmalarına bu gözle bakıyoruz. Yüksek teknolojiyi sadece kullanan taraf olmakla kalmayıp aynı zamanda bu alanlarda ürettiğimiz yerli ve milli çözümlerle dünyada söz sahibi olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin Turkcell’i olarak gerek Ar-Ge ekibimizi gerekse sahadaki tüm imkanlarımızı seferber ederek 4 yıldan uzun bir süredir Ulak ile birlikte çalışıyoruz. Birlikte çıkmış olduğumuz bu yolda Ulak ile gelinen noktayı görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. İnanıyoruz ki Türk mühendislerinin bu alanda geliştireceği teknolojiler dünya çapında da rekabet edebilecek güçte olacaktır.”

“Yatırımların, gayretlerin Ar-Ge çalışmalarından ürüne dönüşmesi önemli”

Ulak Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan da bu süreçte yapılan yatırımların, gösterilen gayretlerin Ar-Ge çalışmalarından ürüne dönüşmesinin Türkiye açısından son derece önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Bu yolculuğun başından itibaren Ulak Haberleşme’nin bugününe ve geleceğine inanan Turkcell’e teşekkür eden Arslan, kendilerine verilen desteğin ve duyulan güvenin farkında olduklarını dile getirdi.

Arslan, “5G ve ötesi için Türkiye’nin markası olma hedefi ile yola çıkan Ulak Haberleşme, ekosistemi ile birlikte bu görevi gerçekleştirmek için azimlidir, birikimlidir ve hazırdır. Tüm paydaşlarımızla birlikte uçtan uca iletişim ve bilişim şebekemizde yerli ve milli ürünlerimiz ile yer almak için tüm gücümüz ile çalışmaya devam edeceğiz. Başta Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ ve ASELSAN olmak üzere bu süreçte yanımızda yer alan Netaş, Argela ile üretimde yer alan diğer firmalarımıza ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Verilen bilgiye göre, Ulak Haberleşme, söz konusu alandaki faaliyetlerine geçen yıl Kars’ta tanıtımı yapılan Evrensel Projesi kapsamında başlamıştı. Proje çerçevesindeki çalışmalar hızla devam ederken, Ulak Haberleşme, attığı bu önemli adım ile gerek Türkiye’de gerekse dünyada Ulak baz istasyonlarının mobil operatörlerin ticari şebekelerinde hızla yaygınlaşacağının çok önemli bir mesajını vermiş oldu.

 

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version