Site icon Teketek Haber

HAVACILIK TEKNOLOJİLERİNİN ÖNDE GELEN ŞİRKETİ HİTİT, HALKA ARZ İÇİN BUGÜN TALEP TOPLAMAYA BAŞLIYOR

Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı havacılık teknoloji şirketlerinden Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş.(“Hitit”), paylarının yüzde 27,6’sının halka arzı için ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde bugün talep toplamaya başlıyor.

38 ülkeden 48 havayolu havayolu şirketine teknoloji ihraç eden şirket, gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde ediyor.

Halka arz edilecek payların yüzde 78’i sermaye artışı, yüzde 22’si ise ortak satışı yöntemi ile gerçekleştirilecek olup, Hitit pay fiyatı 11,50-12,50 TL aralığında belirlendi.

Havacılık ve seyahat teknolojileri alanlarında Türkiye’nin en büyük teknoloji ihracatçısı ve dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden olan Hitit’in halka arzında, bugün talep toplama işlemi başlıyor. Paylarının yüzde 27,6’sının halka arzı için üç gün talep toplayacak olan şirketin hissesinin fiyat aralığı 11,50-12,50 TL olarak belirlendi.

Ağırlıklı sermaye artırımı, kısmen de ortak satış yöntemleri kullanılarak yapılacak halka arz için ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş.  liderliğinde toplam 36 aracı kurumdan oluşan bir konsorsiyum oluşturuldu. Fiyat aralığı ile talep toplama ve en iyi gayret aracılığı yöntemi ile halka arz edilecek Hitit paylarının yüzde 25’i yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 25’i yurt içi yüksek başvurulu yatırımcılara, yüzde 25’i yurt içi kurumsal, yüzde 25’i de yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan sonra şirketin halka açıklık oranının yüzde 27,6, halka arz büyüklüğünün 405 – 440 milyon TL arasında olması öngörülüyor.

Şirket paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasından sonra 30 gün boyunca ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile fiyat istikrarı sağlayıcı işlem yapılması planırken, Şirket ve ortaklar 180 gün boyunca bedelli sermaye artırımı yapmama, hisse satmama, dolaşımdaki pay miktarını artırmama taahhüdü de verdi.

Hitit’in halka arz sonrası ortaklık yapısı, yüzde 22,81 Nur Gökman, yüzde 4,71 Dilek Ovacık, yüzde 4,34 Hakan Ünlü, yüzde 4,34 Özkan Dülger, yüzde 36,20 Pegasus Hava Taşımacılığı ve yüzde 27,60 halka açık şeklinde olacak.

Gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde ediyor

1994 yılında havayolu şirketlerine yazılım ve teknolojik çözümler geliştirmek için Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından kurulan Hitit, İstanbul merkezli olmasına rağmen global çapta hizmet veren bir teknoloji şirketi. Şirket, gelirlerinin yaklaşık %75’ini ihracattan, toplamda ise yaklaşık %84’ünü yabancı para cinsinden elde ediyor. Dolayısıyla şirket finansallarının fonksiyonel para birimi ABD Doları’dır.

Halka arzdan gelen gelir şirket büyümesi için kullanılacak

Hitit Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Nur Gökman, halka arzdan elde edilecek gelirin yine Hitit’in  büyümesi için kullanılacağını belirtti. Gökman, “15 yıldır inovatif teknolojilerin havacılık ve seyahat işletmeleri için yeni fırsatlar sunduğu heyecan verici bir dönem içindeyiz. Biz de her yıl büyüyerek, uluslararası havayolu taşımacılığı alanında son teknolojiye sahip yazılım çözümlerimizi dünyaya taşıdık. Şimdi halka arzla birlikte yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Amacımız, yeni yatırımlarla havacılık sektörüne ilave yenilikler getirerek ve tanınırlığımızı artırarak yeni pazarlarda yatırımcılarımızı da yanımıza alarak daha da büyümek. Halka arzdan elde edilecek geliri, farklı pazarlara uygun olarak yazılım çözümlerinin altyapı ve yazılımlarının geliştirilmesi, bulut mimarisine geçiş için altyapı, geliştirme ve iyileştirmeler yapılması, yeni iş birimlerinin geliştirilmesi ve yurt dışı yatırımlar için kullanacağız. Bu sürecin sağlayacağı dinamizn sayesinde, çok daha güçlü bir şirket olarak Türk teknolojisini dünyaya tanıtarak, ihracat gelirlerimizi daha arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Kaynaklarıyla büyümesi ile dikkat çekiyor

Son üç yıldır Türkiye’nin en büyük turizm yazılım ihracatçısı seçilen Hitit pandemi döneminde de büyümesini sürdürerek havacılık teknolojileri ve yazılımlarının dünyadaki önde gelen şirketlerinden biri oldu. Şirketin finansal performansı hakkında bilgi veren Hitit Mali İşler ve Satınalmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Özmutlu, “Pandemi öncesi olması nedeniyle referans aldığımız yıl olan 2019’da şirketimiz satış gelirlerini 16,5 milyon dolara çıkardı. Pandeminin en ağır yaşandığı 2020 yılında satış gelirlerimiz bir önceki yıla göre gerilese de 2018 yılının bir miktar üzerinde gerçekleşti ve 12,7 milyon dolara ulaştı. Dokuz aylık bazdaki gelirlerimiz ise, 2021 yılında 10,1 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Dokuz aylık verilere bakıldığında, 2020 yılında 37,2 olan FAVÖK marjının 2021 yılının aynı döneminde yüzde 39,2 olarak gerçekleştiği görülüyor. Gelirleri yaklaşık %84 oraınında döviz cinsinden olan şirketin giderleri de %65 oranında TL. Bugüne kadar kendi kaynakları ile büyüyen ve borçsuz yapısıyla da dikkat çeken Hitit’in 30 Eylül 2021 itibarıyla toplam net borcu sadece 122 bin dolar” şeklinde konuştu.

Pandemiye rağmen teknoloji ihraç ettiği ülke sayısı yüzde 41 arttı

Pandemi ile birlikte havacılık sektörünün son iki yıldır zor bir süreç geçirmesine rağmen Hitit’in büyümesini sürdürdüğünü kaydeden Hitit Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç ise, şunları söyledi: “Uluslararası havayollarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen çözümler üreterek, sektörde küresel piyasalarda tek noktadan tüm hizmetleri verilebilen bir konseptin öncü şirketlerinden biri olduk. Yükselen dijitalleşmenin havayolu teknolojilerine uyarlanmasını sağladık. Yazılım ürünlerimizi daha yüksek teknolojilerle donatarak pandemi sonrası dönemde sektörün ihtiyacı olan uygun maliyetli dijital süreçleri havacılık endüstrisi oyuncularının hizmetine sunduk. Pandemi nedeniyle zor zamanlar geçiren havacılık ve seyahat sektörü oyuncularına yeni teknolojilerle süreçlerini dijitalleştirme imkânı sağladık. Bu sayede son 2 yılda 20’den fazla havayolu şirketi Hitit teknolojilerini kullanmaya başladı. Brezilya’dan Meksika’ya, ABD’den Endonezya’ya ve Romanya’dan Pakistan’a pek çok ülke teknoloji götürdüğümüz ülkeler arasına katıldı. Bu emeklerimizin sonucu olarak pandemi sürecinde olduğumuz halde müşteri sayımız son 2 yılda yüzde 38, çözümlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı ise yüzde 41 arttı. Bugün 5 kıtadaki 38 ülkeden 48 havayolu şirketine teknolojiyi SaaS (Software as a Service), Hizmet olarak yazılım, olarak da bilinen modelleihraç ediyoruz, yazılımlarımız, 290 havalimanında kullanılıyor.  Her yıl 70 milyonu aşkın yolcu, Hitit’in teknolojik çözümleri ile bir yerden bir yere seyahat ediyor.”

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version