KAHRAMAN GÜLSÜM’ÜN 12 ŞUBAT RUHU
Babam Fırıncı Kamil Alperen Ustanın, sağlığında anlattığı bir hatırası:
Kış soğuğu iyice Maraş’ın üzerine çökmüştü. Yalnız soğuk mu? Silah sesleri yükseliyordu her taraftan. Kimi Maraşlılar şehri terk ediyordu. Çocuklar, ihtiyarlar il dışına götürülüyordu. Bu arada Divanlı mahallesinde mutlu bir günün hazırlıklarıda yapılmıştı.
Gülsüm kızın düğün hazırlıkları vardı. Tabiî ki davullu zurnalı değil. Savaş çığlıkları arasında maksat eğlenceli bir atmosferde düğün yapmak değil. Hüznün ve fakirliğin içinde yapılması düşünülen bir kutsal izdivaç. Hayat devam ediyordu. Bu düğünde yapılmalıydı. Gülsüm kız çok zayıf ve çelimsiz bir hanımdır. Çevresinde “Tırık Gülsüm” de denir.
Savaşın ilk günleri onun düğün günüdür. Ama o gün mahalleden Fransızlara karşı direnenler toplanmıştı. İçlerinde Tırık Gülsümün nişanlısı da vardı. Düğün hazırlıkları içinde o da direnişe katılmıştı. “Benim düğünüm var. Ben gitmeyeyim” dememişti. Tırık Gülsüm’ün nişanlısı Kümbet civarında Alman Yetimhanesinde Ermenilerin tuzağa düşürmesi neticesinde şehit edilmişti. Kara haber çabucak ulaştı düğün sahiplerine. Tırık Gülsüm adete yıkılmıştı.
Ermenilerle birlik olan Fransızlar katliamlarına devam ediyordu. Nişanlısının acısına dayanamayan Gülsüm, onun elbiselerini ister. Şalvarını ve poşunu kuşanır. Yüzüne peçe sarar. Silahını da alarak Divanlı cephesinde Alman Yetimhanesine pusu kurar. Alman Yetimhanesinden bir mitralyöz o civardan geçen Müslüman Türkleri şehit ediyordu.
Tırık Gülsüm de tam burada mevzi alır. Alman Yetimhanesine cephane taşıyan Ermenileri vurur. Yani Alman yetimhanesine yardımları salmaz. Daha sonra burası Aslan Bey ve arkadaşları tarafından teslim alınır. Tırık Gülsüm savaştan sonra da yaşar. Hiç evlenmez.
Bu hatırayı bizzat Tırık Gülsüm ile yakın aile dostu olan Divanlı mahallesinden babam Kamil Alperen anlattı. Bizzat Tırık Gülsüm’den dinlemiştir. 97 yaşında vefat etmiştir. Divanlı mahallesi eşrafından Diyapoğlu Mehmet oğlu Mennen oğlu Kamil olarak bilinir. Fırıncılık mesleği ile iştigal eder. Maraş harbinde 5-6 yaşları arasındadır.