Teketek Haber

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATİH MEHMET ERKOÇ’LA 12 ŞUBAT ÜZERİNE SÖYLEŞİ

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATİH MEHMET ERKOÇ’LA 12 ŞUBAT ÜZERİNE SÖYLEŞİ
03 Aralık 2018 - 10:28

 28 Kasım 2017’de Bayrak Olayı’nın 98. Yıldönümünü kutladınız. Bu, ayrıca 12 Şubat Kurtuluş Bayramı kutlamalarının da başlangıcı oluyor. Her yıl bir hafta boyunca değişik etkinliklerle 12 Şubat Bayramı’nı kutluyorsunuz. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nın Kahramanmaraş ve Kahramanmaraşlılar için anlam ve önemini kısaca anlatır mısınız? Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi neden 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’na bu kadar önem veriyor?

 

Türkiye büyük savaşların, büyük mücadelelerin, büyük fedakârlıkların ve büyük zaferlerin üzerine kurulmuş bir ülkedir. Türk milleti dünyanın en güçlü ordularına karşı göğsündeki imanı ortaya koymuş ve büyük destanlar yazmış bir millettir. 12 Şubat ise altın harflerle yazılan Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biridir. 12 Şubat, biz Kahramanmaraşlılar için var oluşumuzla yok oluşumuz arasında bir dönüm noktasıdır. Bütün benliğimizle idrak etmemiz gereken bir tarihin adıdır.  Aynı zamanda 12 Şubat acıyla çileyle yoğrulan bu toprakların gerçek sahipleri olan atalarımıza duyduğumuz minneti dile getirmek için de bir vesiledir. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nın gayesi kuru bir hamasetten ibaret olmamalıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak bu noktadan hareketle milli şuuru canlı tutmak adına 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’na büyük önem veriyoruz.

Bayram boyunca ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

Tarihi gerçeklerin ışığında yeni bir gelecek inşa etmek için hafızamızı uyarıp yeni bir diriliş için hepimizi kamçılayacak dedelerimizin gösterdiği o kahramanlıkları hatırlatan etkinlikler düzenliyoruz. Yukarıda da bahsettiğiniz gibi kurtuluş etkinliklerimiz 28 Kasım Bayrak Olayı’nın canlandırılmasıyla başlar. Ardından şubat ayında halkımızla iç içe bu gururu yaşayabileceğimiz konferanslar, teatral gösteriler, konserler, mevlidi şerifler, yarışmalar düzenliyoruz.

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da değişik etkinlikler yapacağız inşallah. Kurtuluş Güreş Turnuvası; ülke genelinde gerçekleştireceğimiz Madalyalı Kahraman Şehir şiir yazma ve resim yapma yarışması, onun sergi ve ödül töreni; 12 Şubat temalı iki adet resim sergisi; ulusal ve uluslararası halk dansları gösterisi… Bu yıl Çukurova Devlet Orkestrası, Kahramanmaraş’ta 12 Şubat’a özel Senfonik Türkü Konseri verecek. Tarık Buğra’nın Osmancık romanından uyarlanan Osmancık tiyatro oyunu, bir hafta boyunca gösterimde olacak. Kültür Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi ekibini misafir edeceğiz inşallah, onlar da konser verecekler. Yine Kültür Bakanlığı’yla birlikte gerçekleştireceğimiz, Tarihi Türk Topluluğu Mehter Konseri, bu yılki renkli, zengin ve ilgi çekici etkinliklerimizden bazılarıdır.

12 Şubat’ta diğer bayramlara kıyasla farklı bir coşku, heyecan ve birlikteliğin yaşandığı fark ediliyor. Kahramanmaraşlılar 12 Şubat’ta -çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden- bayram kutlamalarının yapıldığı Kıbrıs Meydanı’na doğru akıyor. Bunun sebebini merak ediyoruz. Sizce nedir?

Bir milletin kökleri tarihinde saklıdır. Tarihinizi bilmeden tarih yazamazsınız. Geçmişini unutmuş, tarihini unutmuş bir topluluktan geriye koca bir hiç kalır. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı, bugün hep birlikte, barış ve güven içinde yaşamamıza imkân veren 98 yıl önceki direniş faaliyetinin ilk adımını sembolize ediyor.  Atalarımızın mirasına sahip çıkarak, 1920 yılının Şubatında olanların anısını zihinlerimizde taze tutmak için her 12 Şubat günü eşlerimiz ve çocuklarımızı alarak sokaklara dökülüp atalarımızın bu ortak başarısını bayram havasında kutluyoruz. 98 yıl önce yaşanan bu özgürlük mücadelesini yürekten yüreğe, elden ele taşıyarak yaşatıyor, yaşatmaya da devam edeceğiz Allah’ın izniyle…

Biraz da geçen yıl hizmete sunduğunuz Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi’nden söz eder misiniz? Onun 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’yla ilişkisi nedir?

12 Şubat sadece Kahramanmaraş’ın kurtuluşu değildir. İstiklal Savaşımızın temeli, şanlı bir zaferin, milli tarihimizde yeni parlak bir sayfanın açıldığı gündür. Kahramanmaraş Destanı milletimizin tehlike ne kadar büyük olursa olsun cesaretinin kırılmadığı aksine arttığını dünyaya gösterdiğimiz günün doğuşudur. 12 Şubat Kahramanlık Destanı’nın Anadolu insanını motive eden, onu dik tutan ve esas duruşunu bozdurmayan bir yanı da vardır. 12 Şubat yiğit Maraşlının asil yüreğinde feyizlenerek bütün yurda kıvılcım saçan bir ışık pınarıdır. Bir ulusun İstiklal kıvılcımı onunla başlamıştır.

Bu yüzden şanlı şerefli günümüzü ayımızı yılımızı gençlere iyi anlatmamız lazım. Tarih bilincini iyi oluşturmamız lazım. Onun için Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi kahraman şehrimize çok yakışacak diye düşündük ve Büyükşehir belediyesi olarak bir çalışma gerçekleştirdik. Nedir bizi farklı kılan, nedir bizi kahraman yapan, nedir bize istiklal madalyası verdirten güç? Panorama müzemiz, tüm bu soruların cevap bulduğu aynı zamanda Kahramanmaraş’ımızın kurtuluşuna dair unuttuklarımızı hatırlatacak, farkında olunmayanları gösterecek görsel, işitsel, mültimedya unsurlarıyla desteklenmiş hafıza mekânlarından oluşan bir müze oldu. Hem Kahramanmaraşlıların hem de şehrimizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin 12 Şubat’a dair her şeyi görüp öğrenebileceği özel bir müze, şehrimize hayırlı uğurlu olsun.

Yorumcular arasında “15 Temmuz Ruhu”yla “12 Şubat Ruhu” arasında bağlantı kuranlar oldu. Buna katılıyor musunuz? 15 Temmuz’la 12 Şubat arasında benzerlikler var mıdır? Bunlar nelerdir?

12 Şubat, Çanakkale, 15 Temmuz aslında temelinde hepsi aynı ruhu taşımaktadır. 12 Şubat  dini, hürriyeti ve istikbali söz konusu olduğunda Kahramanmaraş halkının neleri göze alabileceğini, neleri başarabileceğini tüm dünyaya gösterdiği tarihtir. Tıpkı 98 yıl önce olduğu gibi, 15 Temmuz 2016 gecesi de en modern silahlar, milletimizin azim, inanç ve kararlılığı karşısında çaresiz kalmıştır.  Bu kahraman halk, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, 15 Temmuz‘da vatanını koruma, demokrasiye ve bağımsızlığına sahip çıkma konusundaki kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Bu çok önemli unutmayacağız unutturmayacağız. O yüzden 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı yarım saat içerisinde on binler demokrasi meydanını doldurdu. Nasıl atalarımız tarih yazdıysa o karanlık geceyi aydınlık sabaha onun torunları eriştirdi. Vatan için, bayrak için, ezan için bastığımız toprakların ne olduğunu bilerek ‘muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur’ sözünü bir kez daha ispatladık.

Son olarak, özellikle çocuklarımıza, gençlerimize 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’yla ilgili neler söylemek istersiniz?

Gençlerimiz şunu hiçbir zaman unutmasınlar ki, her 12 Şubat tarihinde bir bayram sevinci yaşıyorsak, bu dedelerimizin 1920’deki kahramanca direnişi sayesindedir. Dedelerimiz, ninelerimiz, gençler, dünyanın en güçlü ordularından birini alt ettiler. Ülkemize çöken ümitsizliği kovdular, çaresizliği aştılar, korkuyu tuzla buz ettiler! 1920’de, Çakmakçı Sait, Mıllış Nuri gibi gencecik atalarımız bizim için ölümü göze aldılar. Yiğit edelerimiz, gençlerimiz, birer birer vurulup düştüler. Gözleri kör eden bir barut dumanının içinden şahadete yürüdüler. Kulakları sağır eden top sesleri arasından cennete koştular.  Ve bizler bugün onların dirayet dolu, cesaret, basiret dolu gençliklerini kutlayarak eşsiz fedakârlıklarının anısını yaşatıyoruz. Bizler, istiklalimizi 98 yıl önce, gözünü kırpmadan şahadete koşan bu gencecik şehitlere borçluyuz. Bu şehir, onların al kanları, düşman kurşunlarıyla delik deşik olan gencecik bedenleri üzerinde yükseldi. Gençlerimize düşen ise ay-yıldızlı bayrağımız kalemizin burçlarında dalgalandıkça, şehitlerimizin anısını taptaze yaşatmak, onların bu fedakârlığına layık olarak ülkesine vatanına faydalı birer birey olmaktır.