Site icon Teketek Haber

KAHRAMANMARAŞ ŞEKERLİ (AHMET PAŞA-YUKARI OBA) CAMİİ İNŞÂ KİTABESİ

Caminin cümle kapısı ile son cemaat yerinin güney duvarında kitabelere yer verilmiştir. Cümle kapısındaki kitabe, 1107 H./ 1695-96 M. tarihli olup mevcut caminin inşâ kitabesidir. İkinci inşâ kitabesi ise, son cemaat yerinin güney duvarının batı tarafında bulunmaktadır. Bu kitabe, 0.30 x 0.65 m. ölçülerindeki taş levha üzerine nesih hat ile iki satır olarak yazılmıştır. Satırlar bir kartuş içerisine alınarak, kartuşun köşeleri ve harfleri arasındaki boşluklar bitkisel motiflerle dolgulanmıştır.

[Allah’tan başka ilâh yoktur, Muhammed Allah’ın elçisidir. (Bu yapı) Zilkade 606 H./ Nisan 1210 M. tarihinde (yapıldı)] .

Başka yapıya ait olduğu anlaşılan Zilkade 606 H./ Nisan 1210 M. tarihli kitabenin, sonradan buraya yerleştirildiği anlaşılmaktadır. Bu kitabe, Kahramanmaraş’ta tespit edebildiğimiz Anadolu Selçuklu dönemine ait tek örnek olması açısından önem taşımaktadır. Çevredeki insanlar şimdiki caminin yerinde daha önce başka bir caminin olduğunu ve bu yapı yıkılınca bugünkü caminin inşâ edildiğini büyüklerinden duyduklarını ifade etmişlerdir. İnşâ kitabesi de bu bilgileri doğrular bir özellik sergilemektedir. Muhtemelen şimdiki caminin yerinde bulunan Anadolu Selçukluları dönemine ait Zilkade 606 H./ Nisan 1210 M. tarihli cami yıkılınca, yerine 1107 H./ 1695-96 M. yılında şimdiki caminin inşâ edildiğini düşünmekteyiz. İlk yapının, Anadolu Selçukluları’nın Maraş Emîri olan Nusretüddin Hasan Bey döneminde inşâ edildiği anlaşılmaktadır. Aynı şekilde Elbistan Ulu Camii de, Anadolu Selçuklu dönemine ait 1239 tarihli cami yıkılınca yerine 1515-1522 yılları arasında yeniden yapılmıştır.

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version