Kahramanmaraş’ın Uuslararası alandaki en önemli kültürel kimlik çalışması, Şiirin ve Edebiyatın Başkenti, UNESCO’nun sözlü ve somut olmayan mirası başlığı altındaki Edebiyatı.
Son dönemde sözlü ve somut olmayan birçok kültürel miras, küreselleşmeyle birlikte yok olma tehlikesi altındadır.
Kahramanmaraş somut olmayan kültür mirası bakımından çok zengindir. Çoğunluğu sözlü kültürde yaratılan bu mirasın en önemli temsilcileri Halk şiirinin büyük ustası Karacaoğlan’dan modern şiirin en önemli temsilcisi Necip Fazıl’a, Erdem Beyazıt’tan Cahit Zarifoğlu’na, Nuri Pakdil’den Aşık Mahzuni’ye ,Bahattin ve Abdurrahim Karakoç kardeşlere kadar pek çok şairi ve yazarı yetiştirmiş olan Kahramanmaraş belleğini dijital bilgi ve belgelere dönüştürülerek, korunması, geliştirilmesi, aktarılması ve paylaşılması, insanlığın kültür tarihi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Kahramanmaraş, sözlü ve somut olmayan birçok kültürel miras ekonomik açıdan “değer”lendirmek ve kültür ve edebiyatını en önemli bütçe kaynaklarından biri haline getirmek zorundadır .UNESCO- Somut Kültürel Miras sözleşmelerinin bu bağlantının kurulmasında anahtar bir role sahip olacaktır.
Şehrimizin hiç zaman kaybetmeden, UNESCO’nun DÜNYA EDEBİYAT BAŞKENTİ aday olarak somut olmayan kültürel miras sözleşmelerinin yaşama geçirilmesini ve yeni dünya kültür ekonomisi piyasasında hak ettiği yeri almasını temenni ediyorum.