Teketek Haber

KAHRAMANMARAŞ’IN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

KAHRAMANMARAŞ’IN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
24 Eylül 2018 - 10:38

DAĞLAR

Dağlar il alanının % 59,72’sini kaplamaktadır. Kahramanmaraş ili topraklarını engebeli hale getiren dağlar, genellikle Güneydoğu Toroslar’ın uzantılarıdır.

Nur (Gavur, Amanos) Dağları:

Bu Dağların uzantıları ilin Güneybatısını engebelendirmektedir. Nur Dağları’nın il sınırları içindeki uzantıları Çimen Dağı adıyla anılmaktadır. Bu dağların yüksekliği 2.256 metreye kadar ulaşmaktadır. Nur Dağları, üçüncü zamanın Alp sistemi kıvrımı dağlarından olan Toroslar’ın güney uzantısıdır. Bunlar, türlü aşınmalarla düzleşmiş ve neojen sonunda yükselmiş bir kırıklı-kıvrımlı dağ sırasıdır. Nur Dağları bir yandan Süveydiye (samandağ) ile Kahramanmaraş arasındaki Güneybatı- Kuzeydoğu doğrultulu uzun kırık, öte yandan Hınzır Burnu’ndan Dörtyol’a, Osmaniye’nin güneyinden Andırın ilçesinin doğusuna değin uzanan bir başka kırık arasında, çevresindeki çöküntü alanlarına karşı yükselmiş bir sıra dağ olarak görülür. Nur Dağları’nın bu çöküntü alanlarına bakan yamaçları çok diktir. Bu dik yamaçlar, akarsularca aşındırılmıştır. Nur Dağları’nın en önemli yükseltileri Yavşan (Uludaz) ve Başkonuş Dağı’dır. Kahramanmaraş’ın en geniş doğal ormanları bu bölgede yer almaktadır.

Berit Dağı:

Kahramanmaraş’ın kuzey batısında Elbistan ilçesinin 30km. güneybatısında yer alan Berit Dağı’nın en yüksek doruğu 3.014 metredir. Bu dağ Süleymanlı (Zeytun) ve Ilıca’nın kuzey tarafına düşmektedir. Toros kıvrım dağlarının bir parçası olan Berit Dağı’nın yapısı Paleozoik yaşlı katmanlardan oluşmuştur. Dağın kuzeye bakan yamacında, doruğa bakan yerlerde, buzul döneminden kalma buz yalakları vardır. Berit Dağı’nın aşağı yamaçları ormanlıktır.

Berit Dağı üzerinde kükürtlü gazlar çıkaran bir krater gölü bulunmaktadır.

Engizek Dağı:

Kahramanmaraş Merkez ilçenin kuzeydoğusundaki bu dağ kütlesi, 2.815 metreye kadar yükselir. Engizek Dağı, Göksu Vadisi’yle kuzeyindeki Nurhak Dağları’ndan ayrılır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan bu dağ da Güneydoğu Toroslar’ın bir uzantısıdır. Engizek Dağı’nın yapısında permo-karbonifer şistleri ve yeşil kayaçlar egemendir. Engizek Dağı’nda birçok yayla yer almaktadır. Engizek Dağı büyük ölçüde doğal bitki örtüsünden yoksundur.

Binboğa Dağı:

Afşin ilçesinin kuzey batısında yer alan Binboğa Dağı 3.000 metre yüksekliğindedir. Binboğa Dağı’nın yapısı Paleozoik yaşlı katmanlardan oluşmuştur. Binboğa Dağı bitki örtüsü bakımından fakirdir. Binboğa Dağı yaylaları ile ünlüdür.

Ahır Dağı:

Kahramanmaraş’ın kuzeyinde bulunan Ahır Dağı’nın yükseltisi 2.443 metredir. Kahramanmaraş şehri bu dağın güney eteklerinde kurulmuştur. Ahır Dağı’nda Germano tipi kıvrımlar hâkim olup, Paleozoik yaşlı katmanlardan oluşmaktadır. Ahır Dağı zirvelerinde Karagöl, Yedikuyu, Üçkuyu ve Çalıpalma yaylaları yer almaktadır. Doğal bitki örtüsünden yoksundur. Ahır dağının en önemli özelliği dondurmacılıkta kullanılan yaban Orkidesi (sahlep) bakımından zengin olmasıdır.

Nurhak Dağı:

Elbistan ilçesinin doğusunda yer alan Nurhak Dağı yüksekliği 3.090 metredir. Aynı dağdan adını alan Nurhak İlçesi, bu dağın eteklerinde kurulmuştur. Nurhak Dağı’nın üzerinde her mevsim kar ve buz kütleleri bulunur. Doğal bitki örtüsü genellikle meşeliklerden oluşmaktadır.

Kahramanmaraş ilinde sayılan dağların dışında kalan başlıca dağlar ve yükseltiler; Delihöbek Dağı (2.338 m.), Armut Dağı (2.410 m.), Koyunoluk Dağı (2.402 m.), Koç Dağı (2.562 m.), Salavan Dağı (2.378), Kaman Dağı (2.352 m.) Hezanlı Dağı (2.283 m.), Dibek Dağı (2.230 m), Öksüz Dağı (1.868 m.), Kızıl Dağı (1.770 m.), Balk Dağı (1.569 m.) ve Gani Dağı (1.239 m.)’dir.