Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid Anadolu birliğini kurmak ve içeride Osmanlı hâkimiyetini tam olarak tesis etmek üzere Doğu Anadolu’nun fethine girişti. Yıldırım Bayezid 1399 Martında Kadı Burhaneddin’e ait olan yerleri Osmanlı topraklarına kattıktan sonra, Memlûk Sultanı Ferec’den, Kadı Burhaneddin Ahmed’e ait olan Malatya’nın artık Osmanlı toprağı olduğunu, bu nedenle şehrin kendisine verilmesini istemiştir. Memlûk sultanından ret cevabı alan Yıldırım Bayezid, Eylül 1399’da Malatya’yı kuşatmış ve Malatya ile birlikte Memlûklara ait Kâhta, Divriği, Behisni ve Darende kalelerini ele geçirmişti[1].
Yıldırım Bayezid Malatya’yı fethettiği sırada, III. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından Pağnik’i[2] iktâ olarak verdiği Osman Bey’in oğlunun neslinden Halil, Bayat ve Ahmet adlarındaki kardeşler hâlen Pağnik’i tasarruf etmekteydiler. Osman Bey’in soyundan olan bu üç kardeş, Malatya’da bulunan Yıldırım Bayezid’in huzuruna vararak, kendilerinin Sultan Bayezid’le aynı kabileden olduklarını ifade ettiler. Buna çok memnun olan Osmanlı Sultanı, onlara yüksek miktarda para, hilatler ve atlar hediye ederek, tasarruf ettikleri Pağnik’e gönderdi[3]. Kaynaklarda adı zikredilmeyen bu Osmanlı şehzadesinin ve evlâtlarının başka bir ifadeyle soyunun uzun yıllar[4], belki de günümüze kadar Pağnik nahiyesini tasarruf ettikleri anlaşılmaktadır. Zira Yavuz Sultan Selim döneminden (1512-1520) itibaren yapılan ve Kanunî Sultan Süleyman devrinde (1520-1566) de çeşitli tarihlerde yenilenen tahrir kayıtları bu hususu doğrulamaktadır.
[1] Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, C. I, 299-300.
[2] Pağnik hakkında bk. Faruk Söylemez, XVI Yüzyılda Pağnik Nahiyesi, Türk Dünyası Araştırmaları, Sayı 171, İstanbul 2007, s. 2001-240.
[3] Tarih-i Al-i Selçuk, aynı yer.
[4] Sicill-i Osmanî, C. I, s. 15.