Site icon Teketek Haber

KİTRE BEBEK

KİTRE BEBEK

Kitre Bebek, Osmanlı-Türk sanat dallarından biri olup, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızdan birisidir. Tarihi M.Ö. 200’lü yıllara dayanmaktadır. 30 yıla kadar ömrü olduğu söylenmektedir.

Kimyasal hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen eğitimli bayanların el emeği göz nuru dökerek hazırladıkları sanatsal çalışmalardır. Ülkemizin folklorik kültürünün tanıtılmasında etkin roloynayan Kitre Bebek, el sanatlarımızın canlandırılmasında geçmişten günümüze köprü vazifesiyaparak il turizminin canlandırılması planlanmaktadır.

Türk kültürünün zenginliğini yansıtan, unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarından biri olan KİTRE BEBEK, tamamı doğal malzemelerden meydana gelen, adını yabani geven otunun öz suyundan alan bir sanat dalımızdır.

Kurutularak kapalı kaplarda saklanan kitre öz suyu bebeklerin yapımı aşamasında suyla karıştırılarak tutkal vazifesi yapmaktadır. Sanatkârların telleri elleriyle şekillendirmesiyle oluşan bebekler, vücutları daha sonra kitreye batırılan pamukla kaplanmaktadır.  Zahmetli bir çalışma sonrasında elde edilen kitre bebeklerin ömrü 30 yılı bulmaktadır.

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızdan KİTRE BEBEK kurslarımız sayesinde yeniden canlanmaya başlayacaktır. Anadolu kültürünün canlılığının korunması açısından bu sanatın önemi büyüktür.

Kahramanmaraş’ımızın kurtuluşunda mücadele eden başta Sütçü İmam, Aslan Bey, Rıdvan HOCA, Senem Ayşe gibi önemli şahsiyetlerimizin yöresel kıyafetlerle çalışılması gelecek nesillerimizin Sindi Bebek yerine Senem Ayşe bebeği ile büyümesi hedeflenmektedir.

Hammaddesinde zararlı kanserojen maddelerle yapılmış Çin oyuncaklarının yerine yerli malı olan kitre bebeklerimizi öneriyoruz. Hammaddesi pamuk, kumaş ve kitreden oluşan, özellikle Anadolu’daki yöresel kıyafetleri günümüze taşıyan bebekler sanatkarların ellerinde halk kahramanlarına dönüşmektedir. ARTIK SİNDY BEBEK YOK, AYŞE BEBEK VAR..

Kitre bebeklerin, günümüzde fazla bilinmemesinden dolayı  bu tür kurslarla günümüze taşınması hedeflenmektedir.

Kitre Bebeklerde Kahramanmaraş’a özgü kıyafetlerin giydirilmesi, önemli karakterlerin küçük bebek

olarak canlandırılması şehrimizin turizminde büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

İlimizin yöresel ve kültürel faaliyetlerinin yeni kuşaklara aktarılması,  turizmin canlandırılması,

geçmişle günümüz arasında bağ kurulması hedeflenmektedir.

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version