Büyükşehir Belediyesi, her gün farklı ve ilgi çekici etkinliklerle Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurutuluşunun 100. yıldönümünü kutlamaya devam ediyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Valiliği tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen 100.yıl etkinlikleri kapsamında hukukçu-yazar Hayati İnanç, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta sevenleri ile buluştu.
Yoğun ilgi nedeni ile konferans salonuna sığmayan vatandaşlar, dışarıya kurulan ses sistemleri ile Hayati İnanç’ın “Can Veren Pervaneler” konferansını dinledi.
“Bugün Maraş bir başka…”
Konferans, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Güngör, salonu daha çok gençlerin doldurmasından duyduğu memnuniyeti; “Bugün Maraş bir başka… İnanın, bu salonu görünce, şehrimle, hemşehrilerimle, bu gençlikle gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu gençlik tarihine sahip çıkıyor, değerine sahip çıkıyor, ecdadına sahip çıkıyor; yürekten tebrik ediyorum! Allah sizden razı olsun!” ifadeleriyle belirttikten sonra, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Değerli hemşehrilerim, hepinizin bildiği gibi bu yıl kurtuluşumuzun 100. yılını idrak ediyoruz. Kutlamalarımız başladı, inşallah 12 Şubat’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle bu kutlamamızı zirveye ulaştırmış olacağız. Tabii ecdat yüz yıl önce bir tarih yazdı. Ecdadımız gerek şehrimizde gerek Anadolu’da büyük bir mücadele verip, bu toprakları, Anadolu topraklarını miras olarak bıraktı. Bizim görevimiz; ecdadımızın bıraktığı bu mirası korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmaktır.”
Alkış yağmurları altında
Başkan Güngör’ün açılış konuşmasından sonra, konferansta salonu tıklım tıklım dolduran kalabalığın sık sık alkış yağmuruna tuttuğu İnanç: “Ben bu sevginin, bu teveccühün, bu ilginin şahsımla alakası olmadığını biliyorum. İnsanlarımız ecdadını özledi, sahip olduğu hazineyi hatırladı. Dedesinin yazdığı mektubu okumak istedi. Mesele bu. Ben size işte onu, rahmetlik dedenizin mektubunu getirdim. Her yerde anlattıklarım bunlar. Sizler Milli Mücadele’nin ilk kurşununun sıkıldığı şehrin evlatlarısınız. Ecdadınızdan size miras olan bu mektubu sizlere getirdim”dedi.
Her Türk günde bir gazel okumalıdır
İnanç konuşmasının devamında: “Kahramanmaraş’ın iman gücü ile Milli Mücadele’de yaptığı kahramanlık sizlere mirastır. Bu mektubu burada sizlere okuyacağım, sizlerde okuyarak, bu mirası nesilden nesile aktarmalısınız. Her gün gülmelisiniz. Son gülen iyi güler boşuna denmemiş. Her Türk günde bir gazel okumalıdır ve her Türk erkeğinin ezberinde 10 beyit yer almalıdır. Divan Edebiyatı, geçmiş kültürümüzün eşsiz ve engin hazinelerinden biridir. Divan Edebiyatını anlarsak kültürümüzü, neler kaybettiğimizi ve neleri kazanabileceğimizi çok daha iyi anlarız.” ifadesini kullandı.
Ölümün bir vuslat olduğuna değinen İnanç:“Ölümü hatırlayan insan güzelleşir, unutan canavarlaşır. Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Ölümü hatırlayarak geçen hayata hayat denir. Hatırlamalıdır. Hatırlamak iyidir. Allah’ı ve ölümü unutma! Yaptığın iyiliği ve gördüğün kötülüğü unut! Evinde yatan biri ile Şeyh Adil Mezarlığında yatan biri arasında hiçbir fark yoktur.”diye konuştu.
İnanç, salonu dolduran vatandaşların büyük ilgisine teşekkür ederek Milli Mücadele’nin ve kahramanlık destanının 100. yılının kutlandığı Kahramanmaraş’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. İnanç, söyleşinin sonunda kitaplarını imzaladı.