Abdurrezzak AKBABA
Son zamanlarda tarihî ve özellikle Osmanlı sultanlarıyla ilgili filmlerin ve dizilerin sayısının arttığını görüyoruz. Bu duruma sevinmek mi gerekir, üzülmek mi bilinmez. Zira bu film ve dizilerin bir kısmında kasıtlı olarak veya reyting kaygısıyla tarihimize, kültürümüze, dinimize, devlet büyüklerimize hakaret edip iftira atılmakta, toplumumuzun değer yargıları olumsuz yönde etkilenmekte, tarih şuuru bulanmaktadır.
Tarihi konu alan film ve dizilerin, elbette tarihî gerçekleri anlatmak gibi bir görevleri yoktur. Öyle olsaydı film değil belgesel olurdu. Fakat tarihî gerçeklere bağlı kalmak etik bir davranış olarak kabul edilmekte, tarihî gerçekliğin saptırılması özellikle muhafazakâr-milliyetçi toplum tarafından hoş karşılanmamaktadır.
Bununla birlikte tarihimizle gurur duymamıza, ortak değerler etrafında birleşip kenetlenmemize katkı sağlayan, tarihî gerçeklere dayalı güzel dizilerin de hakkını vermek gerekir. Bunlardan birisi, bana göre “Seddülbahir 32 Saat” adlı dizidir.
İlk bölümünden itibaren büyük ilgi gören, yedisinden yetmişine halkın her kesiminin zevkle izlemiş olduğunu gözlemlediğim dizinin izleyici gözüyle kısa bir değerlendirmesini yapmak istiyorum. Konunun teknik boyutuna girmek istemiyorum. Ancak dizide müthiş bir kadro ve kaynak zenginliği, gerçekçilik, millîlik, samimilik göze çarpıyor. Özellikle konu bütünlüğü, tarihe uyumluluk; tarihî anı, mekân ve ruhu yansıtması tam anlamıyla mükemmeldi. Bu dizinin birçok yönüyle ödüllere lâyık olduğunu düşünüyor, TRT’yi böyle bir çalışmaya vesile oldukları için kutluyoruz.
TV seyircisi, diziyi ailecek sıkılmadan, kanalı değiştirelim diye tartışmadan sonuna kadar bir çırpıda izledi. Öğretici yönüyle de ön plana çıkan dizi Çanakkale ruhunu tam olarak yansıtmasıyla alanındaki en iyi çalışmalardan biri olduğunu ispatladı. Bu çalışmaların devamını tüm milletimiz olarak bekliyoruz. Çanakkale ruhunu tam olarak hissettirdiği ve yaşattığı için diziye emeği geçen herkesi kutluyoruz.
Filmin yapımcısı Ahmet Okur’a gelince… Ahmet Okur; Yamak Ahmet, Sürgün, Behlüldânâ gibi başarılı dizi ve filmlerin de yapımcısıdır. Seddülbahir 32 Saat’in başarısının ardında bu değerli yapımcımızın meslekî tecrübesi, birikimleri ve emeği yatmaktadır. Sayın Okur’dan daha nice güzel çalışmalar bekliyoruz.
Ahmet Okur, aynı zamanda Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği vatansever bir sinema adamıdır. Kahramanmaraş ise Millî Mücadelede gösterdiği olağanüstü direnişle bölgesinin Çanakkalesi sayılır. Fakat bu ilin destanı henüz yeterince filme yansımadı. Umarız Ahmet Okur bu eksikliği de kısa zamanda giderecek bir çalışmaya imza atar ve şehit ve gazilerimize vefa borcunu öder, bizim de dualarımızı alır.