Site icon Teketek Haber

TERCİHİM TEKSTİL PROJESİ-AR-GE MERKEZİ ZİYARETİ

Teknik tekstiller alanında çalışacak nitelikli tekstil mühendislerine ihtiyaç her geçen gün artıyor

Tekstil ve hazır giyim ihracatçı birlikleri tarafından, üniversite sanayi iş birliği kapsamında hayata geçirilen “Tercihim Tekstil Mühendisliği” projesi kapsamında burs alan mühendis adayı öğrenciler, HASSAN Ar-ge Merkezi’nde üretim süreçlerini ve kullanılan yeni teknolojileri yerinde inceledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği öğrencilerinin HASSAN Ar-ge Merkezi’nde faaliyet gösteren tekstil mühendisleriyle bir araya geldiği programda, geleceğin tekstil mühendisleri uçtan uca üretim ve kalite kontrol süreçlerini yerinde incelediler.

Öğrencilere dokusuz tekstiller alanında geliştirilen sürdürülebilir, teknoloji ve katma değeri yüksek projeler hakkında bilgiler veren Ar-Ge Müdürü Umut Burak Dalbudak, nitelikli tekstil mühendislerine ihtiyaç olduğunu belirtti. Dalbudak “Ülkemizde son yıllarda tekstil sektörüne ilgi oldukça arttı. Özellikle tekstilde dönüşüm projeleri, katma değeri yüksek teknik tekstillere ilgiyi her geçen gün arttırıyor. Teknik tekstiller alanında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası projelerde yer alabilecek nitelikli tekstil mühendislerine fazlasıyla ihtiyaç var. Tekstil mühendisleri konvansiyonel tekstillerde çalışabildikleri gibi bizim de üretim yaptığımız alan olan teknik tekstillerde çalışabilirler. Tekstil mühendisleri ve teknikerleri; üretim, ar-ge ve süreç iyileştirme alanlarında aktif olarak yer alıyorlar. Bunların yanı sıra kalite kontrol, satın alma ve satış-pazarlama gibi alanlarda da çalışabilirler. Hali hazırda firmamızda başta otomotiv olmak üzere inşaat, temizlik bezleri ve endüstriyel alanda üretim gerçekleştirmekteyiz” dedi.

Tekstil sektörünün dijitalleşme ve teknolojik gelişmelere hızla entegre olabilecek potansiyele sahip olması; üretim süreçlerinin de dijitalleşmenin gereklilikleri doğrultusunda hızlıca düzenlenebilmesini sağlıyor. Tekstil sektörü denildiğinde sadece hazır giyim değil, hijyen, tıbbı ve endüstriyel teknik tekstil ürünleri, ev ve araba için tekstil ürünlerini de kapsayan büyük bir sektörden bahsediliyor. İplik üretimi, örme süreçleri, dokuma süreçleri ve boyama / baskı süreçleri gibi sektör özelindeki süreçleri, yeni nesil teknolojiler ve inovasyon örnekleriyle desteklemek hayati önem taşıyor. Dijital ve analitik uygulamalar sadece satış, pazarlama gibi süreçlerde değil, aynı zamanda tedarik zinciri gibi temel süreçlerde de hız, maliyet avantajı, esneklik ve istikrar sağlıyor.

Tekstil mühendisliği öğrencileri üretim süreçlerini ve kullanılan yeni teknolojileri yerinde inceledi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) koordinasyonunda bir araya gelen 11 İhracatçı Birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından hayata geçirilen “Tercihim Tekstil Mühendisliği” projesi ile 200’ü aşkın başarılı öğrenciye asgari ücret tutarında burs imkânı sağlanıyor. Proje kapsamında yapılan teknik gezide ar -ge merkezinde üretim ve kalite kontrol sahalarını da ziyaret eden tekstil mühendisliği öğrencileri, çalışma alanlarını hakkında detaylı bilgiler edinme fırsatı buldu.

Eğitimi için Gaziantep’ten İstanbul’a geldiğini belirten yaşayan İstanbul Teknik Üniversitesi 1.sınıf öğrencisi Siraç Uzuntok “Yaşadığım yerde büyük bir organize sanayii bölgesi var ve 2018 yılında hedefim olan tekstil mühendisliğine puanım yetmesine rağmen tercih edememiştim ama sonraki yıl sınava girdiğimde, ailem Tercihim Tekstil Mühendisliği bursunu duyduğunda hayalim olan İTÜ Tekstil Mühendisliği bölümüne girebildim. Bu burs İstanbul’da yaşamamı sağlayacak bir miktardı, böylece bursa kabul edilerek bölüme girebildim. Bu proje kapsamında sadece eğitim desteği almıyoruz, iş imkanları da sunuluyor.1. sınıfta olamam rağmen Ar-Ge merkezine gelip işlerin nasıl yürüdüğünü görme ve çalışma sahalarını gezme fırsatı bulduk, ayrıca proje sayesinde pratik eğitimi de çok erkenden alabiliyoruz” dedi.

Ar-Ge alanında çalışmak istediğini belirten İTÜ 3. sınıf öğrencisi Kardelen Pekgöz “Çocukluğumdan beri tekstil sektörü cazip geliyordu, bu nedenle bu mesleği seçtim. Tercihim Tekstil Mühendisliği bursu alıyorum, bunun sayesinde sadece eğitimime odaklanabiliyorum. Dijitalleşme sayesinde atık seviyesinin minimuma indirildiğini gördüm, sürdürülebilirlik günümüzün en önemli konularından biri bu alanda çalışmak ve ilerlemek istiyorum” dedi.

“Tercihim Tekstil Mühendisliği” projesi hakkında:

Proje kapsamında üniversite sınavında ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birini tekstil mühendisliği seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere burs veriliyor. İlk beş tercihinden biri Tekstil Mühendisliği olan ve ilk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret, 20 ile 50 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50 ile 80 bin arasında yer alan adaylara ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs veriliyor. Proje kapsamında herhangi bir sayı sınırı olmaksızın kriterleri sağlayan tüm öğrenciler, üniversitelerin hazırlık bölümleri de dahil olmak üzere lisans eğitimleri boyunca burs almaya hak kazanıyor. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde, öğrencilere en az bir dönem üretim tesislerinde uygulamalı eğitim yapma imkanı sunuluyor.

Tercihim Tekstil Mühendisliği Projesi, Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası iş birliğinde, Ticaret Bakanlığının onayları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzalanan İşbirliği Protokolü çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Burs projesi, Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri ile Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası tarafından finanse ediliyor.

Detaylı bilgi için www.tercihimtekstil.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version