Site icon Teketek Haber

TÜRK İZLENİMCİLERİ ARKAS SANAT MERKEZİ’NDE

Türk resim sanatına damgasını vuran Türk İzlenimcileri’ne ışık tutan "Renk, Işık, Titreşim: Türk İzlenimcileri" isimli sergi, İzmir’de bulunan Arkas Sanat Merkezi'nde 27 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek. ( Arkas Holding - Anadolu Ajansı )

– Türk resim sanatına damgasını vuran Türk İzlenimcileri’ne ışık tutan “Renk, Işık, Titreşim: Türk İzlenimcileri” isimli sergi, İzmir’de bulunan Arkas Sanat Merkezi’nde 27 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.

Türk resim sanatına damgasını vuran Türk İzlenimcileri’ne ışık tutan “Renk, Işık, Titreşim: Türk İzlenimcileri” isimli sergi, İzmir’de bulunan Arkas Sanat Merkezi’nde 27 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.

Arkas Holding açıklamasına göre, açıldığı 2011 yılından bu yana, İzmir’de uluslararası boyutta sergilere ev sahipliği yapan Arkas Sanat Merkezi, bahar döneminde yepyeni bir sergiyle kapılarını sanatseverlere açıyor. Bugün kapılarını açan “Renk, Işık, Titreşim: Türk İzlenimcileri” isimli sergi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan süreçte manzara, natürmort ve portre başta olmak üzere müze ve özel koleksiyonlardan derlenen eserlerle Türk resim sanatına damgasını vuran Türk İzlenimcileri’ne ışık tutuyor.

Ağırlıklı olarak Türkiye’nin modernleşme sürecinde yurt dışında gördükleri eğitimlerden sonra yurda dönen ve modern sanatın temsilcileri olarak bilinen 1914 Kuşağı sanatçılarını kapsayan sergide 125 eser yer alıyor. Sergi 27 Temmuz 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergi İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Feyhaman Duran, Namık İsmail, Mehmet Ruhi Arel, Sami Yetik gibi İzlenimci anlayıştan etkilenen farklı dönem sanatçılarından zengin bir seçki sunuyor.

“1914 kuşağı sanat tarihimizde önemli bir yer tutuyor”

Açıklamada verilen bilgilere göre, serginin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “1800’lerin ortasından sonlarına varan bir süreci kapsayan Asker Ressamlar Sergisi’nin ardından Türk izlenimcilerin ikinci etabı olarak Renk, Işık, Titreşim Sergisi’ni açmaya karar verdik. Sergi 75 tanesi Arkas Koleksiyonu’ndan olmak üzere toplamda 17 koleksiyondan bir araya getirilen 125 eserden oluşuyor. 1914 kuşağı sanat tarihimizde önemli bir yer tutuyor. Bu kuşak Türkiye’de modern resmin kurucuları olarak biliniyor.” bilgilerini verdi.

O dönemde resim öğreniminin askeri okullarda başladığını anımsatan Arkas, yavaş yavaş Türkiye’de resim yapma ilkelerinin Batı’da olduğu gibi öğretilmeye başlandığını belirtti.

Arkas şunları kaydetti:”Bazı askerler okulu bırakarak ressam oldu. 1914 kuşağının da öncüleri bu ressamlardır. Bu kuşak aynı zamanda açık havaya çıkarak gördüklerini resmeden ilk ressamlar. Çallı Kuşağı’nın en önemli özelliklerinden biri de resme çeşitlilik getirmesi. Bu dönemde çok farklı konular resmin hikayesinin içerisine girmeye başlıyor. Cumhuriyet dönemiyle birlikte Atatürk ilke ve inkılaplarını, kadının sosyal hayattaki rolü gibi kavramları resimlerde görmeye başlıyoruz. Renk, Işık, Titreşim Türk İzlenimcileri Sergisi Arkas Sanat Merkezi tarafından gerçekleştirilen 17. sergi. İzmir’i bir sanat şehri yapmaya çalışıyoruz. İzmir’e bunu borçluyuz.”

İstanbul Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter‘in de katıldığı açılış sanatseverleri bir araya getirdi.

Arkas Sanat Merkezi Salı-Pazar günleri 10.00-18.00 saatleri arasında, “Uzun Perşembe” günlerinde ise saat 20.00’e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek. Merkez pazartesi günleri ziyaret edilemiyor.

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version