Site icon Teketek Haber

TÜRKOĞLU’NUN TARİHİ

Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü ve Adana Kültür Varlıkla- rını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından Türkoğlu İlçesi Ceceli Köyü içinde yer alan Kahramanmaraş-Adana Karayolunun kuzeyine düşen Sivrimine höyüğü üzerinde yapılan incelemelerde buranın antik bir yer- leşme yeri olduğu tespit edilmiştir. Bu höyük üzerinde yapılan yüzey araştırmalarında Prehistorik (Kalkolitik-Tunç Çağ) pişmiş toprak kap parçalarına ve çakmaktaşı (sileks) parçalarına az sayıda Demirçağ ça- nak çömleğine rastlanıldı. Ele geçen seramik ve çakmaktaşı parçalarına dayanarak höyüğün Kalkolitik, Tunç ve Demir çağlarında iskân edildiğini söylemek muhtemeldir. Bu höyüğün hemen doğusunda yer alan ve tepe eteklerinde yapılan yüzey araştırmalarında ele geçen sırlı ve kaba seramik parçaları ise buranın Geç Dönemde (Geç Roma, Bizans, Orta- çağ) iskân edildiğini göstermektedir.

Türkoğlu İlçesi sınırları içinde bulunan ve daha önce Geç Hitit stelinin çıktığı Minehöyük de önemli bir antik yerleşim merkezidir. Bu höyük üzerinde İstanbul Üniversitesinden Erkan Konyar’ın başkanlı- ğında bir ekip tarafından yapılan yüzey araştırmalarında höyüğün ku- zeybatısındaki kesitte kerpiç sıralarının ve daha önceki yıllarda bulunan Geç Hitit stellerinin görülmesi höyükte geç Hitit Dönemi yerleşmesi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu höyükte Kalkolitik ve Demirçağ örneklerine de rastlanmıştır. Türkoğlu İlçesi Kılılı Köyü höyüğü ise başka bir antik yerleşim alanı olup bugün üzeri iskân yapılmış ve tahrip edilmek üzeredir. Türkoğlu ilçesi İstasyon Korucu Höyüğü de yine böl- gede bulunan önemli bir Prehistorik alandır. Türkoğlu Kılılı Köyü Çak- maktepe, Türkoğlu Sümbüllüpınar, Göllühöyük, Türkoğlu Özbek Köyü Höyüğü gibi birçok yerleşim merkezleri daha vardır. Ayrıca Türkoğlu İlçesinin Ceceli Köyünde Deve Sırtı denilen mevkide Kaya mezarları tespit edilmiştir. Bu höyükler ve kaya mezarları Kahramanmaraş Mü- zesi yetkilileri tarafında tespit edilip tescillenmiştir.

Son yıllarda Kahramanmaraş ili içinde bulunan tarih öncesi de- virlere ait yerleşim yerlerinde yeniden araştırmalara başlandığı görülmektedir. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen yüzey araştırmalarında Elbistan, Göksun ve Ekinözü ilçeleri sınırlarında 8, Kahramanmaraş, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinde 19 adet höyük taran- mıştır. 2006 yılında güney ilçeleri dâhilinde konumları belirlenen 12 höyük ise 2008 yılında araştırma programına alınmıştır. Yeri tespit edi- len 15 höyük ise daha sonraki yılın programına alınmıştır. Böylelikle Kahramanmaraş dâhilinde 2006 yılından bu yana 54 höyük tespit edil- miştir. Bunların 27 sinde yüzey araştırmaları yapılmış, geri kalanlarda programa alınmıştır. Bu vesile ile genellikle höyük olarak bilinen bu yerleşim yerlerinin durumları incelenmekte, yeni höyükler tespit edile- rek sit alanı haline getirilmektedir. Bu yapılan araştırmalarda Kahra- manmaraş’ın kuzeyini oluşturan Elbistan, Göksun ve Afşin yörelerinde çıkan arkeolojik buluntularda bu bölgede belirgin bir Hitit ve Erken Transkafkasya kültürü izlenirken, Güneyde Pazarcık, Türkoğlu ve Kah- ramanmaraş ovalarındaki yerleşmelerde Doğu Akdeniz, Amik ve Çu- kurova kültürleriyle etkileşim görülmektedir.

This website uses cookies.

This website uses cookies.

Exit mobile version