Teketek Haber

Yeşil Oscar Gökova’ya

İngiltere Prensesi Anne Elisabeth, doğayı koruma Oscar’ı olarak anılan Whitley Altın Ödülü yani Yeşil Oscar’ı, Gökova Körfezi’nde balıkçılığı koruma adına Akdeniz fokları ve kum köpek balıklarıyla ilgili yaptığı çalışma ile Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya’ya verdi. Kızılkaya,

Yeşil Oscar Gökova’ya
23 Mayıs 2017 - 20:55

Sualtı Fotoğrafçısı ve Deniz Araştırmacısı olan İnşaat Mühendisi Zafer Kızılkaya, projenin yürütücüsü olan doğal yaşam alanlarının korunmasını ve tahrip edilen kıyı eko-sistemlerinin iyileştirilmesini amaçlayan Akdeniz Koruma Derneği’nin başkanlığını yürütüyor. Whitley Altın Ödülü dünyada ‘Yeşil Oskar’ olarak anılıyor. 2017 Whitley jürisine de davet edilen Kızılkaya, ödül için başvuran 165 projeden finale kalan 6 başarılı projenin seçiminde de görev aldı. İngiltere Prensesi Anne, Kraliyet Coğrafya Derneği’nde yapılan özel bir törenle ‘Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü’nü, Akdeniz Koruma Derneği’nin Gökova Körfezi’nde yürüttüğü ‘Deniz Koruma Alanları Yönetimi Projesi’ onuruna, Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya’ya takdim etti. Proje Whitley Fund For Nature ve Fauna Flora International, rahmetli iş adamı Mustafa V. Koç ve Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu tarafından destekleniyor. Ödül töreninde gösterilen projeyi tanıtan filmi, Whitley Doğa Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve ünlü BBC Belgesel Yapımcısı ve Sunucusu Sir David Attenborough seslendirdi.

DENİZ KORUCULARI GÖREVDE

Özel çevre koruma bölgesi olan Gökova Körfezi, aralarında Akdeniz fokları ve kum köpek balıklarının da bulunduğu çok sayıda korunan türe ev sahipliği yapıyor. Aralarında kadın balıkçıların da yer aldığı 200’e yakın kıyı balıkçısının geçimini sürdürdüğü Gökova Körfezi’nde, azalan balık stoklarının toparlanabilmesi ve hassas yumurtlama-çoğalma alanlarının korunabilmesi amacıyla 2010 yılında balıkçılığa kapalı 6 deniz koruma alanı ilan edilmişti. Sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem taşıyan bu alanların deniz koruculuğu sistemi ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Muğla İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğinde korunması, projenin çatısını oluşturuyor. 2012 yılında başlayan ve içerisinde yerel balıkçıların yer aldığı ‘Deniz Koruculuğu’ sistemi ile korunan alanlardaki başarılı çalışmaları ile Zafer Kızılkaya 2013 yılında ilk Whitley Ödülü’nü kazanmıştı. Akdeniz Koruma Derneği’nin bölgede yürüttüğü bilimsel izleme çalışmaları sonucunda korunan alanlar, 2016 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından büyütüldü. Bölgedeki nesli tehdit altındaki türlerin korunmasına yönelik çabaların sonuçları ve bölgeye özel balıkçılık yönetimlerinin, yerel balıkçılığın gelirlerini son 5 yılda dört katına çıkarması, Gökova deniz koruma alanlarını, Akdeniz’in en başarılı projesi haline getirdi.

GÖKOVA’DA BALIKÇI AYDA 7 BİN LİRA KAZANIYOR

Zafer Kızılkaya, “Dünyada karaların yüzde 14’ü korunuyor ama denizlerin yüzde 1’i bile korunmuyor. Dünyada büyük balıkçılığın stokları tükenmiş durumda. Hiç bitmeyeceğini düşündüğümüz okyanuslar ve denizler bitmiş durumda. Biz Gökova’da denizi koruduk, balığı koruduk. Kendi koruculuk sistemimizi kurduk. Ve balık artışı oldu. Eskiden tekne başı aylık kazanç bin 200 liraydı. Şimdi bir balıkçı ayda 7 bin lira kazanıyor. Dünyaya örneğiz” dedi.