Teketek Haber

Enerji Krizi ve Sanayideki GES Uygulamaları, Elektrikli Isıtıcı Pazarını Yüzde 30 Büyüttü

Enerji Krizi ve Sanayideki GES Uygulamaları, Elektrikli Isıtıcı Pazarını Yüzde 30 Büyüttü
Yusuf POLAT( ufukpo@gmail.com )
03 Ağustos 2023 - 16:28

Küresel enerji krizi neticesinde artan enerji maliyetleri, sanayicinin güneş enerjisi santrallerine (GES) ilgisini artırdı. Öz tüketim amacıyla fabrikalarının çatısına GES kurulumu gerçekleştiren sanayicilerin GES yatırımının ardından ele aldıkları ikinci konuise ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü Türkiye’de sanayide sarf edilenenerjinin yüzde 50’ye yakını verimsiz ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından tüketiliyor. Ayrıca EPDK kurulunun 11098 numaralı 5. maddesine göre GES’in ürettiği ihtiyaç fazlası elektriğin Yekdem’e bedelsiz katkı olarak verilmesi zorunluluğu da ısıtma sistemlerinin renovasyonunda önemli rol oynuyor. Yatırımcılar, ihtiyaç fazlası enerjiyi, ısıtma sistemlerinde değerlendiriyor. İşletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan elektrikli ısıtıcılar oluyor.

“İşletmeler, ısıtmada yüksek verim ve konfor sunan elektrikli ısıtıcılara yöneldi.Son iki yılda elektrikli ısıtıcı pazarı yüzde 30 büyüdü” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, işletmecilerin yaptıkları yatırımdan maksimum fayda sağlayabilmeleri için elektrikli ısıtıcı seçimindeki verimlilik ve konfor kriterlerine dikkat çekti.

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi nedeniyle işletmeler çok farklı önlemler uygulamaya koyuyor. GES yatırımları ve ısıtma sistemlerinin renovasyonu uygulamaya konulan önlemler arasında ilk sırada yer alıyor.

GES’ler elektrikli ısıtıcı talebini artırdı

“İşletmeler, ısıtmada yüksek verim ve konfor sunan elektrikli ısıtıcılara yöneldi. Son iki yılda elektrikli ısıtıcı pazarı yüzde 30 büyüdü” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, son dönemde fabrikalarda yaygınlaşmaya başlayan GES uygulamalarının da elektrikli ısıtıcılara olan talebi artırdığını ifade etti. Osman Ünlü, işletmecilerin ve sanayicilerin yaptıkları yatırımdan maksimum fayda sağlayabilmeleri için ekipman seçimindeki verimlilik ve konfor kriterlerine dikkat çekti:

“Son yıllarda hızla artan elektrik maliyetleri nedeniyle sanayiciler,fabrikalarının çatısına GES kurulumu gerçekleştirmeye başladıEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) yapılan açıklamaya göre 19 Kasım 2022 tarihinden bu yana GES yatırımları başvurusu bugün ki kurulu gücün 2.5 katına ulaştı. Sanayicilerin GES yatırımın ardından ele aldıkları ikinci konu ise ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü Türkiye’de sanayide sarf edilenenerjinin yüzde 50’ye yakını verimsiz ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından tüketiliyor. Ayrıca EPDK kurulunun 11098 numaralı 5. maddesine göre GES’in ürettiği ihtiyaç fazlası elektriğin Yekdem’e bedelsiz katkı olarak verilmesi zorunluluğu da ısıtma sistemlerinin renovasyonunda önemli rol oynuyor. Yatırımcılar, ihtiyaç fazlası enerjiyi ısıtma sistemlerinde değerlendiriyor. İşletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise; verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan elektrikli ısıtıcılar oluyor.

Çukurova Isı olarak, dünya standartlarında ki elektrikli ısıtma teknolojilerimiz ile ısıtma pazarına yön vermeye devam ediyoruz. AR-GE çalışmalarımız sonucunda geliştirdiğimiz elektrikli yani infrared ısıtma teknolojilerimizin özgün reflektör tasarımı ve özel kasa imalatı ile ısıtmada verimliliği maksimize ederken enerji sarfiyatını da minimuma düşürüyoruz. Goldsun elektrikli ısıtıcılarımızdaki özel reflektör sayesinde ampulden çıkan ışınların tümünün cisimlere yansıtılması, ısıtma verimini yüzde 28’lere varan oranlarda arttırıyor.

Yüzde 40 daha verimli

Elektrikli ısıtıcılarda verimlilik denilince dikkat edilmesi gereken kriterlerden ilki ‘halojen lamba’ olmalı. Halojen lambaya sahip bir ısıtıcı, standart rezistanslı elektrikli cihazlara göre yüzde 40 daha verimli oluyor. Biz Çukurova Isı olarak, Goldsun elektrikli ısıtıcılarımızın sahip olduğu yüksek yoğunluklu halojen ampul ile ısıtmada yüzde 40 daha fazla verim sağlıyoruz. Çünkü harcadığı elektrik enerjisinin yüzde 99’nu ısıya dönüştüren halojen ampul, anında ve etkin ısıtma sağlıyor” dedi.

Yanlış keşif ve projelendirme de maliyetleri artırıyor

Doğru ürün seçimi kadar önemli diğer kriterlerin de doğru keşif ve projelendirme olduğuna dikkat çeken Osman Ünlü, hatalı keşif ve projelendirmenin hem işletmenin maliyetlerini artıracağını hem de konfor şartlarını sağlayamayacağını ifade etti. Çukurova Isı, ileri ısıtma teknolojilerinin yanı sıra güçlü mühendislik altyapısı ile sunduğu; ücretsiz keşif ve projelendirme hizmetleriyle de müşterilerini doğru sistem seçimi yapmaları konusunda destekliyor.