Teketek Haber

Şanlıurfa hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya

Şanlıurfa hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya
11 Aralık 2023 - 12:52

Tarihi ve kültürel mirası, jeopolitik rolü ve ekonomik potansiyeliyle Türkiye’nin önemli ili Şanlıurfa’da istihdam sorununa değinen İş insanı Mehmet Mutlu, gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamadığını açıkladı. Mutlu, Şanlıurfa’nın hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan, Hz. İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyyüb’ün yaşadığı, Hz. İsa tarafından kutsanan kent adeta bir müze şehir Şanlıurfa, binlerce yıllık tarihin kokusunu hala üzerinde hissettiren konumunu hala korumaya devam ediyor. Atatürk Barajı’nın suladığı Harran Ovası 4000 yıl öncesinin izini taşırken yaratılan aynı zamanda bolluk ve bereketi eskisi kadar fazla görülmüyor.

Şanlıurfalı iş insanı Mehmet Mutlu, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 9. ili, nüfus bakımından ise en kalabalık 7. ili konumundaki Şanlıurfa’nın, Suriye, Irak ve İran gibi ülkelere yakın bir konumda bulunması nedeniyle, hem ticaret hem de güvenlik açısından önemli bir jeopolitik rol oynamasına rağmen zenginliklerini büyütemediğini açıkladı. Diğer taraftan Mutlu, Türkiye’nin en büyük GAP projesinin merkezi olan Şanlıurfa’nın tarım, hayvancılık, enerji ve turizm sektörlerinde büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen potansiyelinin gerisinde kalmasının şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

Açık iş oranı bakımından Türkiye’nin gerisinde

Türkiye İş Kurumu 2022 yılı işgücü piyasası araştırması Şanlıurfa ili araştırması sonuçlarına göre; 20’den fazla istihdamı olan işletmeler için toplam çalışan sayısı 57 bin 798 olarak tespit edildiğini aktaran Mutlu, “Şanlıurfa ilinde açık iş oranı yüzde 1,5 olarak tespit edildi. Türkiye genelinde ise açık iş oranı yüzde 1,9 olup, Şanlıurfa ili açık iş oranı bakımından Türkiye ortalamasının altında kalıyor” dedi.

Mesleki beceriye sahip eleman sorunu yaşanıyor

Açık iş oranının en yüksek olduğu sektör ise yüzde 3,4 ile ‘İmalat’ sektörü olduğunu kaydeden Mutlu, “Açık işlerin meslek gruplarına göre dağılımı incelendiğinde; en fazla açık işin “Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcılar” meslek grubunda olduğu tespit edilirken bu meslek grubunda araştırma döneminde 594 kişilik açık iş mevcut. Şanlıurfa ilinde temininde güçlük çekilen meslekler sektörlere göre incelendiğinde en fazla ‘imalat’ sektöründe eleman temininde güçlük çekildiği görülüyor. Eleman teminde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada ‘Gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması’ yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Gençlere yönelik mesleki eğitim ve istihdam projelerinin önemi

Şanlıurfa’nın istihdam durumu da Türkiye ortalamasının altında kaldığını kaydeden Mehmet Mutlu, “Şanlıurfa’nın istihdamını artırmak için, eğitim seviyesinin yükseltilmesi, sanayi ve hizmet sektörlerinin geliştirilmesi, kadınların işgücüne katılımının artırılması, gençlere yönelik mesleki eğitim ve istihdam projelerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, Şanlıurfa’da uygulanan ve geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Dijital Dönüşüm ve Yazılım Eğitimi Projeleri’nin önemli bir adım olarak görülüyor. Bu projeler sayesinde Şanlıurfa’nın dijital dönüşüme uyum sağlaması ve gençlerin nitelikli iş bulma imkânlarının artacaktır. Gençlerimizin gelişmesi ile birlikte kent ekonomisi daha da gelişecektir” şeklinde konuştu.

Çalışmalar tamamlandığında Şanlıurfa istikrar adası olacak

Şanlıurfa’nın jeopolitik yapısı ve istihdam durumu, kentin hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Mutlu, “Bu sebeple belediye başkanlığa adaylığını açıkladık. Çalışmalar tamamlandığında Şanlıurfa, tarihi ve kültürel mirasını korunurken, aynı zamanda ekonomik ve sosyal gelişimini de sağlamak için çeşitli projeler ve politikalarla kadim kentimiz Şanlıurfa, Türkiye’nin güneydoğusunda bir barış, istikrar ve refah adası olma yolunda son sürat ilerleyecektir” dedi.