1 Temmuz 2018’den itibaren 7.5 tonun üzerindeki araçlar için Almanya’daki otoyol ücretleri tüm ulusal karayollarını kapsayacak şekilde genişletilecek. Genişletilmiş otoban uygulaması, 2022’ye kadar otobanlardan elde ettiği geliri büyük ölçüde artırmayı hedefleyen Almanya’nın bu doğrultuda attığı ilk adım olarak değerlendiriliyor. Uygulama mümkün olduğunca otobanları kullanmayan ticari araçlara yüzde 22’lere varan bir maliyet artışı getiriyor.
Almanya’daki genişletilmiş otoban uygulaması ile ilgili bilgi veren DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “Almanya’daki otoyol ücretlerinin tüm ulusal karayollarını kapsaması ile birlikte Türk nakliyecisinin kullandığı yaklaşık 13 bin km’lik paralı yol 53 bin km’ye çıkacak. Bu uygulama, maliyeti aşağı çekmek için otoban dışında alternatif güzergahlara yönelen Türk nakliyecisine ciddi bir yük getiriyor. Almanya sınırlarında ortalama 1900 km yol yapan Euro 5 sınıfı bir ticari araç, ücretli otobandan çıkarak alternatif güzergahlara yönelirse şu anda 214 avro ödüyor. Bu rakam 1 Temmuz’dan sonra 263 avro olacak. Bu yaklaşık yüzde 22 maliyet artışı demek. Almanya, bu uygulamayla ticari araçları ücretli otoban üzerinden ayrılmadan seyretmeye teşvik ederek, otoban gelirlerini artırmayı hedefliyor. Öte yandan, araç Almanya içinde daima ücretli otobanı kullanıyorsa bu yeni uygulama maliyetleri pek değiştirmeyecek. Almanya otobanlarında geçiş kutusu olmayan, ödemelerini nakit veya kart ile yapan araçların, kutu almalarını ve başvurularını geciktirmeden yapmalarını öneriyoruz. Zira, kutu alımı için başvurularda yoğunluk yaşanması bekleniyor” diye uyardı.
Almanya geçiş kutusu olmayan, ödemelerini nakit veya kart ile yapan araçların, genişletilmiş Almanya otoban ücreti uygulaması başlamadan önce kayıt işlemlerini tamamlamaları ve Toll Collect kutusunu almaları gerekiyor. Halihazırda Almanya’da geçerli araç içi ödeme üniteleri olan araçlar Almanya’daki tüm ulusal yollarda ödemelerini bu kutuyla yapabilecekler.