Skelara denilen bu bölgenin iltihaplanması ile de sklerit hastalığı meydana gelmektedir. Bu iki hastalık da birbirine zaman zaman karıştırılmaktadır. Sebebi ise iki hastalığın da belirtilerinin birbiriyle benzerlikler göstermesidir. Sklerit daha nadir rastlanan ve ileri derecede ciddi bir hastalıktır. Episklerit ise daha sık görülür ve sklerit rahatsızlığı kadar ileri derecede hayati bir öneme sahip bir rahatsızlık değildir.
Asıl nedeni tam olarak bilinemese de başka hastalıkların bir neticesi olarak da meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıklar; bağırsak rahatsızlıkları, gut, enfeksiyonel hastalıklar, kimyasal kazalar, Hepatit B, gül hastalığı, romatoid artrit, lösemi, Behçet hastalığı, ülser benzeri mide rahatsızlıkları ve troid rahatsızlığıdır.
Episklerit Türleri Nelerdir?
Episklerit iki çeşitte kendini gösterebilmektedir. Basit episklerit; en sık görülen türdür. Kızarıklık belirtisi ile başlar ve çoğunlukla herhangi bir müdahale gerektirmeden geçer. Nodüler episklerit ise damarlı bir yapıyla ortaya çıkmaktadır. Kendiliğinden geçmez ve iyileşme süresi basit episklerite nazaran daha uzundur. Episklenit bir hafta gibi bir sürede geçmektedir. Tekrarlaması da hastalığın kronikleşmesi anlamına gelir. Kendiliğinden geçmeyen durumlarda mutlaka uzman bir doktora gitmekte fayda vardır.
Episklerit Belirtileri Nelerdir?
Episkleritin bazı belirtileri genel olarak şöyledir;
· Gözde kızarıklıklar
· Gözde kırmızı veya mor lekeler
· Gözün beyaz alanında şişlikler
· Gözde kaşıntı
· Görmede bulanıklık
· Işığa karşı hassasiyet oluşması
Episklerit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Episklerit tedavisi için öncelikle uzman bir doktora muayene olunmalıdır. İltihap giderici göz damlası ve ilaç verilebilmektedir. Gözyaşı damlaları da hastalığın nüksetmesini önlemek ve yatıştırmak için verilebilmektedir. Soğuk tedavi uygulaması da yine gözdeki hastalığın vermiş olduğu yangıyı alabilmek ve dindirmek amacıyla uygulanır. Suni gözyaşı damlaları da yine episklenit tedavisi için uygun görülebilen ilaçlar arasındadır. Ağrı kesici ve bağışıklık kuvvetlendirici haplar da hastalığın seyrine ve derecesine göre doktor tarafından uygun görülebilmektedir.