Pandemi döneminin en önemli savunma mekanizmasından birisinin maske takmak olduğunun belirlenmesi bu alana yatırımları da arttırıyor. Uzun süre ve devamlı maske takma zorunluluğu yeni fikirleri de beraberinde getiriyor. 2020 yılı başında bir Türk girişimci tarafından patenti alınan UV-Maske, ABD’de bağış rekorları kırıyor. Japonya’da da üretimine başlanan UV-Maske’nin Türkiye’de de üretilmesi için harekete geçildi. UV-Maske’nin uluslararası patentinin alınmasına TÜBİTAK da destek veriyor.
UV-MASKE’NİN ÖZELLİKLERİ
UV-Maske, nefes aldığında ultraviyole ışınlarla anlık olarak havadaki partikülleri temizliyor. Patent bekleyen tasarımı, havada bulunan tüm patojenlere ve hava kirleticilerine karşı gerçek zamanlı bir aktif savunma sistemidir ve 0,1 saniyenin altında tam filtreleme sağlar ve N95 maskesinden daha etkili bir şekilde korur. ABD’de tasarlanan ve Japonya’da üretilen UV-Maske’nin en korumalı olan N95 maskelerden daha iyi olduğu kanıtlanmıştır. Bataryalı olabilen maske ultraviyole ışınlarla anlık olarak havayı temizliyor.
0,1 SANİYENİN ALTINDA TAM KORUMA
SGS Lab., 2009 domuz gribi pandemisine neden olan patojen H1N1’e karşı testler ( 2020-10-15 tarihli ) gerçekleştirdi ve sadece 0,08 saniye maruz kaldıktan sonra %96 inaktivasyona neden oldu. Mevcut test sonuçları, virüsün bir göz açıp kapayıncaya kadar (saniyenin 1/12’si) tamamen etkisiz hale getirildiğini, bir UV-C tüketici ürününde sunulan en etkili ve hızlı sonuç olduğunu göstermektedir. UV-C ışın temizleme teknolojisi barındıran maske 25,000µW/cm2 UV-C LED aydınlatma ile solunan havayı anında temizlemekle kalmıyor. İnaktif aşı etkisi de var.
8 SAATE KADAR KULLANIM SÜRESİ
Firma maske teknolojisinin patent başvurusunu yapmış ve Sterile-Vortex ismini kullanıyor. FDA ilaç dairesi de maskeyi onaylamış. Fitreler değiştirilebiliyor ve aylık 2 dolar gibi bir maliyet çıkarıyor. Şarj edilebilir batarya 8 saate kadar kullanım sunuyor. Hızlı şarj da mevcut. Solunan havayı yan kısımlardan atarak gözlüklerde buğulanmayı da önlüyor.
Yeni Normal için Tam Koruma sağlayan, Patojenleri, dumanı, kirliliği ve polen, malt gibi alerjenleri tamamen etkisiz hale getiren aktif UV-C’li yeniden kullanılabilir ve asla ozon içermeyen bu önemli buluş Ocak 2020 tarihinde ilk olarak Türk mühendis Ömer Karvan tarafından gündeme getirilmiş ve Mart 2020’ de patent başvurusu yapılmıştır.
40.000.000 usd nin üzerinde yatırım alan bu önemli System Amerika’da 14.404 kişi tarafından desteklendi.
Yeni nesil yeniden kullanılabilir hava temizleme ve kirlilik önleyici yüz maskesi. Günlük 8 saatlik tam koruma için piyasadaki en güçlü UV-C teknolojisini kullanır.
Patent bekleyen tasarımı, havada bulunan tüm patojenlere ve hava kirleticilerine karşı gerçek zamanlı bir aktif savunma sistemidir ve 0,1 saniyenin altında tam filtreleme sağlar.