Teketek Haber

ÖĞRETMEN AĞI

ÖĞRETMEN AĞI
02 Ocak 2025 - 16:55

Acısıyla tatlısıyla, koskoca bir yılı daha geride bıraktığımız 2024’e artık veda ediyoruz. Eğitim gündeminin bir hayli yoğun olduğu ve çeşitli zorluklar barındıran bu yılda dayanışmayı ve birbirimizden aldığımız güce tutunmayı hiç bırakmadık. Tüm bunlarla birlikte birçok öğrenim ve farklı deneyim edindik.

Şu sıralar, 2024’te Ağ’da gerçekleşenler bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçiyor, yaşadıklarımız 2025’e dair umutlandırıyor hepimizi. Birlikteliğimizden aldığımız güç, sonu gelmeyen dayanışma hali, içimizi kaplayan umut ve hiç bitmeyen birbirimizden öğrenme sevdamız ile önümüzdeki yıl yapacaklarımız için gün; hatta artık saatler sayıyoruz.

Öğretmen Ağı olarak 2024 yılında, yaptıklarımızın anlamını yine birbirimizde bulduk. Dayanışmanın gücünü, bir aradalığın kıymetini ve iyileştiriciliğini, umudu birlikte inşa ettiğimizi yeniden fark ettik.

Türkiye’nin 65 şehrinden 877 Değişim Elçisi, 2024 yılında da “#DeğişimÖğretmenle başlar” sözünü gerçekleştirmeyi sürdürdü. 2024’ü kapatırken, geleceğe umutla bakabilmek için bu yıl bizi bir arada tutanlar, umarız 2025 için sizlere ilham olur.

Dayanışmadan güç almaya devam etmek için

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, bölgedeki öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlaması amacıyla tasarlanan Öğretmen Dayanışma Alanı, Sabancı Vakfı ana desteği ve Bank ABC’nin katkılarıyla Hatay’da 6 Ocak 2024 tarihinde açıldı.

Öğretmenlerin birbirlerinden güç alabilecekleri, beslenebilecekleri alanlar inşa etmek oldukça önemliydi. -Öğretmen Dayanışma Alanı’nın bu amaca hizmet etmesinin yanı sıra, bölgenin yeniden inşasına katkı sunulabilecek bir alan olmasını umuyorduk. Açıldığı günden bu yana, 72 etkinlik ile kapısından içeri 1582 öğretmen giren Öğretmen Dayanışma Alanı’nda 12 paydaş kişi ve kurum ile 14 etkinlik gerçekleşti. Öğretmenlerden oluşan koordinasyon ekibiyle çalışmaları planlanan Öğretmen Dayanışma Alanı, Hatay İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol ile bölgede nitelikli eğitimin yeniden inşası için çalışmalarına devam ediyor.

Afet bölgesine sürdürülebilir gönüllü desteği sağlamak için 

Tüm Türkiye’yi derinden sarsarak bölgedeki eğitimi derinden etkileyen 6 Şubat depremleri sonrası ortaya çıkan durumlar öğretmen, çocuk ve velilerin sürdürülebilir desteğe ihtiyaç duyduğunu gösteriyordu. Bölgenin sürdürülebilir gönüllü desteği ihtiyacı üzerine, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation işbirliğiyle hayata geçirilen Yerel Güçlenmeye Destek Fonu’nun finansal desteğiyle “Yaşamın İnşasında Öğretmen Var!” projesi hayata geçirildi.

Proje, öğretmenlerin deprem bölgesine ilişkin belirlediği ihtiyaçlara çözüm üretebilecekleri içerikler üretmek ve deprem sonrası okula uyum sağlamak üzere gönüllü insan kaynağını düzenli ve sürdürülebilir kılmayı ve nihayetinde yerelde öğretmenlerin oluşturdukları dayanışma topluluklarını desteklemeyi amaçlıyordu. Proje çağrısının ardından gönüllü faaliyetlerde bulunmak istediğini belirten 46 öğretmen; proje dönemi boyunca Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdikleri faaliyetlerle 1728 çocuk ve 71 veliye ulaştı.

“Yaşamın İnşasında Öğretmen Var!” Projesi kapsamında uygulaması gerçekleştirilen; afet sonrası travma tepkilerini hafifletmek, temel güven duygusunu yeniden kazandırmak, stresle baş etme becerilerini artırmak gibi amaçları olan Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı içeriği, uygulama adımları ve dikkat edilmesi gereken noktalar ile afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı El Kitabı’nda yayımlandı.

Tüm çocukların haklarından eşit yararlanması için “Çocuk Yaşta Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi”

Çocuk yaşta erken ve/veya zorla evlilikler (ÇYEZE) küresel bir sorun olarak, hem toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden beslenen hem de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren bir konu. Daha az maruz kalsalar da oğlan çocukların da evlendirilmesi meselenin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yanı sıra çocukluk anlayışı ile ilgili olduğunu da gösteriyor.

Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Sona Erdirilmesi Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) işbirliğinde İsveç Uluslararası Kalkınma İş Birliği Ajansı’nın (SIDA) finansal desteği ile hayata geçen Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evliliklerin (ÇYEZE) Önlenmesi için Öğretmen Güçlenmesi Projesi kapsamında bir araya gelen Öğretmen Ağı Değişim Elçileri, ÇYEZE’nin önlenmesine yönelik farkındalık oluşturmakta oldukça önemli bir rol oynayan öğretmenlerin destek mekanizmaları hakkında bilgilenmesi amacıyla çalıştılar.

Çocuk Evlilikleri ve Toplumsal Cinsiyet Adhokratik Topluluğu, “Okullarda ÇYEZE vakalarını önlemek için neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkılan bir Yaratıcı Problem Çözme Programı süreci sonunda öğretmenlere, velilere ve çocuklara yönelik 3 ayrı güçlenme süreci oluşturdu. Sürecin çıktıları “Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evlilikler için Önleme ve Müdahale Rehberi: Öğretmenlere Yönelik Uygulamalar” ismi verilen yayında toplandı.

Kolektif çalışma pratiklerinden beslenmeye devam etmek için “Adhokratik Topluluklar”

Öğretmen Ağı’nda, öğretmenlerin birlikte üretmesine ve eğitimin farklı sorunlarına çözümler üretmesine alan açan Adhokratik Topluluklar, bu sene de artarak devam etti. 2024 yılında Değişim Elçileri, adhokratik topluluklarda, kapsayıcı ve eşitlikçi sınıfların inşası, çocukluk sosyolojisi, matematik öğretimi, oyunlaştırma yöntemleri, ekoloji ve iklim krizi, yaratıcı yazma ve okuma, cinsiyet eşitliği, öğretmenin iyi olma hâli gibi pek çok temada, farklı şehirlerden Değişim Elçileri ile bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaştılar, kolektif öğrenme süreçleri tasarladılar. Topluluktaki tema-içerik çeşitliliği ve kolektif çalışma pratiklerinden gelen dayanışma kültürü, bütün yıl topluluk aktivitelerine eşlik etti.

“#YaşasınÖğretmenlik”, “#ÖğretmenlikYaşasın” demek için 

2024 Değişim Elçileri Yaz Buluşması, 17-18-19 Temmuz 2024 tarihlerinde 54 şehirden 204 Öğretmen Ağı Değişim Elçisi ve 12 paydaşın katılımıyla Koç Okulu’nda gerçekleştirildi. Her zorlukta umutla açılan kapılara “#YaşasınÖğretmenlik”; tüm zorlukların arasında inatla yaşımı şekillendiren öğretmenlerle “#ÖğretmenlikYaşasın” demek için Değişim Elçileri Yaz Buluşması’nda bir araya geldik.

Türkiye’nin en kalabalık meslek gruplarından olan öğretmenlerin gücünün, etkisinin farkında olarak ve değişimin ancak ve ancak öğretmenden başlayarak mümkün olduğunu bilerek tamamladık Yaz Buluşması’nı.

“#YaratıcılıkBununNeresinde” diye sormak için 

Yaratıcı Özgüven Festivali, her gün karşılaştığı problemlere yaratıcı çözümler geliştiren öğretmenlerin cesaretinden aldığı ilhamla bu yıl 4. kez 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde gerçekleşti. İstanbul Zorlu PSM Sky Lounge’da Mehmet Zorlu Vakfı’nın ana partnerliğinde “#YaratıcılıkBununNeresinde” diye soran herkesle eğitim ve yaratıcılığın kesişme noktalarını keşfetmek için bir araya geldik. Bu sene beyin cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, sanatçı Bager Akbay, illüstratör Cansu Erkan, yazar Murat Menteş gibi isimleri sahnede ağırlarken edebiyattan, yapay zekaya; illüstrasyondan zihnimizin derinliklerine doğru bir yolcuğua çıktık.

2025’e merhaba derken, 

Tüm bunların yanı sıra sayısız etkinlik ile bir araya geldik ve paylaştık, Ağ’a dahil olan Değişim Elçileri, paydaş kişi ve kurum ile ürettik ve güçlendik. Adhokratik topluluklar ile onlarca tema etrafında bir araya geldik. Kısacası, kocaman bir topluluk olarak birlikte ürettik ve paylaştık. 2024 yılını, bir aradalığımızdan aldığımız güçle hatırlayacağız. 2025 yılında ise daha da kenetlenmiş olarak birlikte üretmeye ve paylaşmaya devam etmeyi canı gönülden diliyoruz.

Umutta inat etmek, inatla umut etmek üzere, dayanışmamızı güçlendirdiğimiz bir 2025 yılı dileğiyle.

Sevgiler,

Öğretmen Ağı İletişim UzmanıEkin Gürsu Duman