ALtılı Masa’nın 9 saatlik kritik toplantısını ve açıklanan mutabakat metnini değerlendiren CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı Altılı Masa’nın onuncu görüşmesi sonrasında açıklanan ortak metni değerlendirdi. 26 ve 30 Ocak’ta yapılacak toplantılarda bir isim açıklanacağını düşünmediğini ifade eden Sarı, “AKP’nin şubatın sonuna kadar, iki ay daha parlamentoyu çalıştıracağını, Mart ayının başlarında parlamentonun fesh edilip, 14 Mayıs’ta da seçim yapılacağını düşünüyorum” dedi.
CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı, KRT ekranlarından yayınlanan Çiğdem Akdemir’le Söz Meclisi programının konuğu oldu. Altılı Masa’nın Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan 9 saatlik kritik toplantısını ve toplantının ardından açıklanan mutabakat metnini değerlendiren Müslim Sarı, “Altılı Masa’nın ürettiği bütün müktesebatı, artık somut hedeflerle somut sonuçlara doğru ilerleyebileceği konjonktüre girmiş durumdayız. Bence bu metinde de bu toplantıda da biraz bunun sonuçlarını görüyoruz” dedi.
“YOL HARİTASI VE HÜKÜMET PROGRAMI HAZIR”
Sonraki toplantıların tarihlerinin önemini vurgulayan Sarı, sözlerine şöyle devam etti;
“İki tarih önemli. Bunlardan biri 30 Ocak. 30 Ocak’ta hem yol haritası yani ‘biz nasıl A senaryosu B senaryosu, C senaryosuna göre güçlendirilmiş parlamenter sisteme hangi takdimle geçeceğiz’ hem de neredeyse bir hükümet programı biçiminde olan aşaması tamamlanmış olacak.
26’sında ki tarih de önemli. İlk kez bir toplantı içinde bir dahaki toplantının tarihinin belirlendiğini görüyoruz. Bundan önce toplantılar sona eriyordu. Sonra hangi tarihte toplanalım diye liderler özel kalemleri üzerinden bir diploması yürütüyordu. uygun günler belirleniyordu. Takvim belirleniyor sonra ev sahibi lider gündemi oluşturmak üzere bir diploması sürdürüyordu.
Bir sonraki toplantı tarihinin, yapılan toplantı esnasında belirleniyor olması görüşmelerin ne kadar ciddiye alındığını ve sıkılaştırdığını göstermesi açısından önemli.”
“CUMHURBAŞKANI ADAYININ 30 OCAK’TA Kİ TOPLANTIDA AÇIKLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
Gerçekleşen toplantının cumhurbaşkanlığı adaylığı ve milletvekili seçimleri konusunda bir başlangıç olduğunu vurgulayan Sarı, “Bu başlangıçlardan biri komisyonlara havale ediliyor. Diğeri ise liderlerin kendi yöntemleriyle yürütecekleri bir sürece giriliyor. 20 gün boyunca cumhurbaşkanlığı adaylığı için diplomasi süreçleri yürütülecek. 26 Ocak’ta da hep birlikte bu başlıkları ele alacaklar. Ancak 30 Ocak toplantısında bir aday açıklanacağını düşünmüyorum.” dedi.
“MASANIN RUHUNDA MÜTABAKAT VAR”
‘Masada cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, nasıl karar alınacak, bir mütabakat mı oluşacak?’ sorusunun sorulduğu Müslim Sarı, “Zaten masanın ruhunda bir mütabakat var. Yani çok farklı siyasal geleneklerden gelmiş olan liderlerin, mütabakatla, oy birliği ile aldıkları oya bakmaksızın, masadaki herkesin eşit olduğu varsayımı ile hareket eden bir ruh var.
Ama metinde şöyle bir ibare var, “Cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili seçimleri konusunda, tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edecek. Seçimlerden sonra da hem yürütmede hem yasamada yeni bir dönemi başlatacağız”.
Aslında bu iki meselede de kurulacak ittifak sistemleri, hangi illerde ortak listeler yapılacağına ilişkin çalışmalarında yine tam bir mütabakatla yürütüleceğini göstermesi” ifadelerini kullandı.
“MART AYININ BAŞLARINDA MECLİS FESH EDİLECEK”
Asgari ücret zamları değerlendiren Sarı, Ocak Şubat aylarında açlık sınırının asgari ücretin üzerinde olacağını belirterek, “Ocak ayında bir rakam daha gelecek 400-500 lira. Asgari ücret açlık sınırının altına düşecek. Asgari ücretliye zam yapıyorsunuz, bunun etkisi bir iki ay sürüyor. Seçimi hazirana bıraktığınız zaman Türkiye’de enflasyonla mücadele eden bir kurum olmadığı için, bunların etkisi yavaş yavaş götürlenmeye başlayacak” dedi.
Seçimlerin zamanında yapılması için Nisan-Mart ayında yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini ancak mevcut bütçe ile mümkün olmadığını belirten Sarı, zamların etkisinin hazirana kadar kalmayacağını vurgulayarak seçim tarihinin öne çekilmesindeki tek gerekçenin bu olduğunu söyledi.
Sarı sözlerine şöyle devam etti, “Hazirana bırakmadan ama 6 Nisan’dan sonra mümkün olduğu kadar erken bir tarih bakılıyor. Şimdi bir iktisadı karar aldığınız zaman onun olumlu sonuçlarının da ortaya çıkması için de bir zamana ihtiyaç var. O zaman geliyor optimuma, sonra inişe geçiyor. Tam orayı ayarlayarak diyor ki ‘bu hazirana kalmasın ama bir ay sonra da olması işte en uygun takvimi bulalım’
AKP’nin şubatın sonuna kadar, iki ay daha parlamentoyu çalıştıracağını düşünüyorum. Türban düzenlemesi, EYT düzenlemesi… Bunları peyderpey getirecekler. Mart ayının başlarında parlamentonun fesh edileceğini, 14 Mayıs’ta da seçim yapılacağını düşünüyorum. “