22 haftalık gebelik aslında kaç aydır?
22 haftalık gebelik, aslında ay hesabı olarak bakıldığında 5 ay 4 gün olarak sonuçlanıyor. Bu demektir ki, 5 ay 4 günlük hamilesiniz. Hamile olarak geçirilen koca bir beş ay geride kalmıştır. 22 haftalık gebelik süresinin dolması için beş ay dört gün geçmesi gerekmektedir.
22 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi
22 haftalık gebelikte, bebeğin gelişimi ilerlemiştir. Bebeğiniz artık yaklaşık 30 cm boyunda ve 500 gram ağırlığındadır. 22 haftalık gebelikte, fetüs artık tam bir insan görünümüne kavuşmaya başlamıştır. 22 haftalık gebelikte çekilen ultrasonlarda bebeğin şekli daha rahat anlaşılır hâle gelmektedir.
22 haftalık gebelik sürecinde, bebeğin kaşı, dudakları ve göz kapakları belirginleşmiştir. Ayrıca bu dönemde bebeğin dişleri de oluşmaya başlar. 22 haftalık gebeyken bebeğinizin göz kapaklarını oynattığını görebilirsiniz. Yine bu dönemde bebeğiniz sizi duymaya başlayacaktır. Tekmeleri ile söylediklerinize karşılık vermeye başlar.
Bebek, 22 haftalık gebelik dönemine girildiğinde gelişimi ile birlikte daha hareketli bir hal alır. Hareketlerini hissetmek mümkündür. 22 haftalık gebelik dolduğu dönemlerde bebeğinizin kavrama yetisi de gelişir. Bebek bu dönemde, başparmağını emmeye başlar. Hıçkırık oluşumları görülür. Bebeğin beyin dokusu ve iç organları, 22 haftalık gebelik döneminde hızlı şekilde gelişimini sürdürür.
22 haftalık gebeliklerde, bebeğin karaciğeri gelişmeye başlar ve faaliyete geçer. Beyin gelişimi devam eder. Boy uzama evresindedir. 22 haftalık gebelikte bebeğin, vücudu tüycüklerle kaplı olur. Bu tüyler sonraki haftalarda dökülmeye başlayacak ve kalanı da doğumdan sonra kendiliğinden dökülecektir. Bebekte oluşan bu tüycüklere, ‘’lanugo’’ adı verilir.
22 haftalık gebelikte annenin değişimi
22 haftalık gebelik dönemine girilmesiyle anne adayları biraz daha rahatlamaya başlar. Bu dönemde annenin bulantıları azalma gösterir. Rahatlama işlevi yalnızca bulantı–kusma ile ilgilidir. Diğer değişimler anneyi rahatsız etse de gerçekleşecek değişimlerdendir.
22 haftalık gebelikte; ayak-bacak ağrısı ve şişlikler görülür.Çene, yanak ve vücudun farklı bölgelerinde tüylenme görülür veya tüylerde artış olur.Saç dökülmesi yaşanabilir.Gebelik ile birlikte alının kilolar, vücudun gerilmesine ve çatlak oluşmasına neden olur.Bebeğin bu dönemde akciğerleri de gelişir. Bebek, akciğerlerini annesi ile birlikte ortak kullanır. Bu sebeple anne adayı, nefes alma problemleri yaşayabilir.