TABİ GÜZELLİKLER
YAVŞAN YAYLASI
Yavşan yaylası; Sır baraj gölünün güneyindeki yükseltiler üzerinde yer alır, zengin orman dokusu ve kaynakları ve endemik bitkileri ile öncelik alan doğal bir kaynaktır. Yaylanın yüksekliği 1300 m’ye ulaşır. Kahramanmaraş’a 30 km mesafede olup, Fatmalı beldesinden 12 km’lik orman yolu ile ulaşılmaktadır. Yavşan Yaylası, kampçılık ve iklim kürleri açısından il düzeyinde önemli bir kaynaktır. Ajura relicta adlı bitki dünya üzerinde sadece pekmez pınarı denilen mevkide bulunmaktadır. Yörede tespit edilen üç adet Allium türünün bilim dünyası için yeni olduğu tahmin edilmektedir.
BAŞKONUŞ YAYLASI
Kahramanmaraş-Andırın yolu üzerinde Yenicekale çevresinde yer alan zengin bir orman dokusunun oluştuğu ve yayla karakteri taşıyan bir bölgedir. Yükseltisi 1785 m olup, kaynak suyu ve yabanıl hayvan varlığı olan Başkonuş’ta geyik üretme çiftliği bulunmaktadır. Elektrik, telefon yol ve çevre düzenlemesi yapılmış olan alanda, Orman Bölge Müdürlüğü idaresine ait sosyal tesisler (konaklama, lokal, lokanta vb.) bulunmaktadır
KÖRSULU
Kahramanmaraş – Andırın yolu üzerindedir. Şehre uzaklığı 42 km’dir. Su kenarlarıda ve yamaçlarda ormanlık alanlar bulunmaktadır. Kuş çeşitleri yönünden oldukça zengin bu mevkide bulunan suda balık zenginliği de dikkate değerdir.
GÜVERCİNLİK
Şehrin 15 km. kuzeybatısındadır. Güvercinlik ormanlık bir bölgedir ve yazları yemyeşildir. Çevre önemli mesire yerlerinden birisi olup, nefis doğal kaynak sularına sahiptir.
FIRNIZ VADİSİ
Kahramanmaraşın 54 km. kuzeybatısında yer alır. Kumarlı Köyü yakınındaki kaya altı suyu ile Fırnız vadisinden çıkan kaynak su yatağının yamaçları 4 mevsim yemyeşildir. Su kenarlarında ve vadi yamaçlarında yer alan çınar, çam, gürgen ve meşe ağaçları ile sarp kayalıklar buraya ayrı bir güzellik verir. Suda bulunan doğal kırmızı benekli alabalık bu suya ayrı bir önem kazandırmaktadır.
ALİ KAYASI
Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 32. kilometresindedir. Sarp ve heybetli bir yapısı vardır. İki sarp yalçın kayanın arasından, çağlayanlar halinde akan suların etrafı çam ve meşeliklerle kaplıdır. Heybetli görünüme sahip olmasından bu adı alan Ali Kayasının yüksekliği 148 metredir. Şimdiki durumuyla Menzelet Baraj Gölü içerisinde kalmıştır.
TEKİR YEŞİLGÖZ
Kahramanmaraş’ın 63 kilometre kuzeyinde yer alan havası, orman dokusu ve önemli su kaynaklarına bölgeyi tabii güzellikleri yönünden zenginleştirmektedir. İç ve dış turizme hizmet veren 9 adet yol boyu dinlenme tesisi vardır. Balı, alabalığı, eti, yoğurdu ile meşhurdur.
PINARBAŞI
Kahramanmaraş’ın topraklarından fışkıran suların süslediği bu mesire yerimiz halkın piknik ihtiyacını önemli ölçüde karşılamaktadır. Üst kesimlerinde çamlarla örtülü dinlenme tesisleri bulunan ve turistlerin ilgisini çeken önemli rekreasyon alanıdır.
KUMAŞIR GÖLÜ
Kahramanmaraş- Adana yolu üzerinde ve şehre 9 kilometre uzaklıktadır. Dağın eteğindeki kaynakların beslediği tatlı suyun meydana getirdiği göl ve etrafını çevreleyen yeşillik, eşsiz manzaraya sahip olup, halkın hem piknik yapıp hem de balık avladığı bir yerdir
SÜLEYMANLI KAPLICASI ILICA
Ilıca, doğal güzelliği, yayla özelliği taşıyan havası, Kahramanmaraş’a yakınlığı ve ulaşım kolaylıkları ile sağlık turizminin geliştiği bir beldedir.
Ilıca beldesinde bulunan Ilıca Kaplıcası Kahramanmaraş’ın 72 km. kuzeyinde eski Elbistan-Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde Berit Dağı eteklerindeki Ilıca Beldesinde yer almaktadır. Kükürt petrol artığı ve az miktarda yağ karışımı ile meydana gelen şifalı suyun; Romatizmal hastalıklara, kırık-çıkık sekselleri ve kadın hastalıklarında olumlu etki yaptığı belirtilmektedir. Suyun sıcaklığı 45oC’ dir. Belediyenin yaptırmış olduğu kür merkezi ve dinlenme salonları ile birlikte büyük bir bay ve bayan havuzu bulunmaktadır. Ilıca doğal deseni, iklimi, sağlık turizmini geliştirmeye elverişli yayla özelliği taşıyan doğasının yanısıra Kahramanmaraş’a yakınlığı ve ulaşım kolaylıkları sağlık turizmine talebi artırıcı unsurlara sahip bulunmaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle ılıca turizmi gelişen ve diğer hizmet sektörlerini de geliştiren bir ekonomik faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Ilıca Kaplıcaları kapasitesi ve su nitelikleri itibariyle yerel ölçekte hizmet verebilecek özelliklere sahiptir.
Kaplıcalar 1500 yatak kapasiteli bir termal merkez potansiyeli durumundadır. Ilıca’da konaklama turizm belgesi olmayan 21 pansiyonda 386 oda, 767 yatak bulunmaktadır. Belediye Belgeli 3 otelde 78 oda,192 yatak mevcuttur. İki adet motelin 63 odası ve 126 yatak kapasitesi vardır. Ilıca Belediyesi’nin yaptırmış olduğu kür merkezi ve sauna hamam faaliyette olup her türlü imkan mevcuttur. Turizm mevsimi Nisan ortasından Kasım ortasına kadar 7 ay sürmektedir. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en yoğun dönem olup, bu üç aylık dönemde doluluk oranı %80, diğer aylarda %20-30 dolayındadır. Konaklama süresi 3-15 gün arasında değişmektedir. Ilıcada 2 kaplıca tesisi (Hamam) vardır.
DÖNGEL MAĞARALARI
Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 50. km.sinde yer alan Döngel Mağraları üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşuyor ve bu bölgedeki en önemli mağaralardan biridir. Milli Eğitim Bakanlığına ait birde İzcilik ve Kamp Tesisleri yapılmıştır. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden belirli aralıklarla öğrenciler gelerek burada kamp yaparlar. Kahramanmaraş topraklarında ilk yerleşim İ.Ö 40.000-10.000 Paleolitik Dönem’de bu mağaralarda başlıyor. Mağaranın tabandan tavana kadar olan yüksekliği ise 102 metredir. Mağaranın etekleri ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı, yemyeşil bir dinlenme ve piknik alanıdır.
YEDİ KUYULAR
Genellikle Kasım ayı sonu itibariyle kar yağışı almaya başlayan bölge, kayak sporu için ideal kar seviyesi ilkbahar aylarına kadar koruyor. Ortalama rakımın 2 bin 100 metre olup şehir merkezine uzaklığı 13 kmdir. Kahramanmaraş turizmine büyük katkılar sağlayacak olan kayak merkezi yapımı için çalışmalar hızla devam ederken, hali hazırda kayak merkezi bulunmayan bölgede vatandaşlar kendi imkanları ile kayak yapabiliyorlar.
ULUDAZ TEPESİ UĞUR BÖCEKLERİ
Çimen dağı zirvesinde yer alan Uludaz Yaylası, her yıl Mayıs sonundan itibaren Türkiye’nin en büyük uğur böceği kolonisine ev sahipliği yapıyor. Sekiz yıldır da hem yurt içi hem de yurt dışından insanlar bu görsel şölene şahit olmak için bölgede kamp kuruyorlar. Doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer alıyor.