Ünlü Netflix dizisi Queen’s Gambit, yetimhanede satrançla tanışan ve dünya şampiyonluğuna uzanan Elizabeth Harmon’ın hikayesi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fırtınalar estirmeye devam ediyor. Halen en çok izlenenler sıralamasında olan dizi, hikayedeki kahramanı kendiyle özdeşleştirip satranç eğitimi almak isteyen Sevgi Evleri misafiri kız çocuklarına ilham kaynağı oldu. Türkiye Satranç Federasyonu da bu konuda adımlar attı ve bu çocuklarımıza ücretsiz eğitimler planladı.
Dizide esas kızın tüm kıyafetlerinin satranç figürlerinden ilhamla dizayn edilmiş, sahnelere yansıyan tüm satranç hamlelerinin gerçek dünya şampiyonası maçlarından özenle seçilmiş olduğunu bilsek de; yönetmen dahil tüm teknik ekip ve oyuncular içinde hiç kimsenin satranç bilmediğinin itiraf edilmesi büyük şaşkınlık ve bir o kadar da ilgi uyandırdı.
Satranca Ne Zaman Başlamalı?
Bu noktada şu evrensel soru konuşulur oldu; satranca başlama yaşı ne olmalıdır?
Milli Takım Antrenörü Ferhat Kuru bu soruya şöyle cevap veriyor; “Bu konuda yıllardır yenişemeyen iki büyük görüş var: Bir görüş der ki satranç yabancı dil duyusuna benzer. Ne kadar erken yaşta öğrenilirse o kadar içselleştirmek mümkündür. Buna örnek olarak doğuştan itibaren öğrenilen dil ile sonradan öğrenilen dil arasındaki telaffuz farkı gösterilmektedir. Bir diğer görüş ise satranç ancak soyut – somut kavram becerisi gelişmiş bir zihnin anlayabileceği bir branştır, dolayısıyla on iki – on üç bu spora başlamak için en ideal yaşlardır.”
Satranç ile ilgileniyor olmanın – her ne seviyede ve ne yoğunlukta olursa olsun– zihinsel gelişimin alt başlıkları olan alternatif yaratabilme, hesaplama hızı, sonuç odaklı düşünebilme, ilişki kurabilme, kıyaslama yapabilme gibi becerileri geliştirdiği biliniyor. Bu sebeplerle satranç tüm dünyada ve ülkemizde oyun ve/veya spor tanımlarının yanında bir eğitim materyali olarak da yükselen bir değer olarak görülüyor.
Diğer taraftan MEB – Özel Öğretim Derneği arasında imzalanan protokolle milli satranç sporcularının orta öğretimde tam burslu olarak eğitim alabilmelerinin yolu açılmış oldu. Özel vakıf üniversiteleri ve KYK yurtları ise son beş yıldır tam burs ile satranç sporcularını kabul ediyor.
FERHAT KURU KİMDİR?
1978 İstanbul doğumludur.
İlk ve orta dereceli eğitimini İstanbul Beşiktaş’ta tamamladıktan sonra İşletme Lisansı ve Turizm Yüksek Lisansı yapmıştır.
Türkiye’de ve yurt dışında birçok profesyonel satranç eğitimleri almış, birçok uluslararası satranç turnuvasında sporcu ve antrenör olarak görev almıştır. (Gürcistan – Rusya – Yunanistan – Karadağ – Almanya – Çek Cumhuriyeti – Slovakya vs)
Yetiştirdiği öğrencileriyle 6 defa Avrupa Şampiyonluğu, bir defa dünya üçüncülüğü ve sayısız Türkiye Şampiyonluğu kazanmıştır.
Bursa’da kurulu olan Nida Satranç eğitim merkezinin sahibi ve baş antrenörüdür. Merkezde biri yabancı IM (Uluslararası Usta) seviyeli olmak üzere toplam 6 antrenör ile online yada yüz yüze profesyonel sporcu, antrenör ve öğretmen satranç eğitimleri vermektedir.
Sahip Olduğu Unvanlar
*FIDE (Dünya Satranç Federasyonu ) FI (Fide Instructor)(FI Unvan Kazanç Tarih: 2010 –Yeri: Batum – Gürcistan)
*TSF (Türkiye Satranç Federasyonu) Alt Yapı Milli Takım Satranç Antrenörü
*TSF (Türkiye Satranç Federasyonu) Kulüpler Koordinasyon Kurulu Başkanı
*TSF (Türkiye Satranç Federasyonu) Eğitimci Eğiticisi
Kişisel Sportif Başarılarından Bazıları
*Kulüpler Şampiyonası Birinci Masa Birincisi (Temmuz 2015)
*TSF Birinci Ordu Satranç Birincisi (Nisan 2006)
*TSK İkinci Kolordu Satranç Birincisi (Şubat 2006)
*Akdeniz Bölge Üçüncüsü (2005)
*Üniversiteler Arası Bireysel Satranç Birincisi (2003)
*Üniversite Birincisi Dört Defa (1999 – 2001 – 2003 – 2004)