Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında koronavirüs vaka sayılarının nüfusa oranla en fazla olduğu iller sıralamasında ilk 5’te Karadeniz Bölgesi’nden Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun yer aldı.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, koronavirüsün İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan varyantlarıyla ilgili kaleme aldığı ‘O şehirde mutant yüzde 50’yi geçti…’ başlıklı yazısı korkuttu. Sarıkaya, bakanlık çevrelerinin ‘bir kentte son yapılan PCR testlerinin yüzde 50’den fazlasında İngiltere’de görülen varyant virüs tespit edildiğini belirttiğini’ aktardı. Bir yetkiliye ‘Samsun mu?’ diye sorduğunu yetkilinin ise durum karşısında şaşırdığını dile getirdi.
Sağlık Bakanı Koca, dün Twitter hesabından normalleşme çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini belirtip, 1 Mart tarihi itibarıyla belirlenen kriterler kapsamında açılmanın başlayacağını bildirince ilgililerine merak edip sordum.
VARYANT VİRÜS YAYILIRKEN GEVŞEME DOĞRU MU?
“Özellikle AB ülkeleri, varyant virüsler karşısında sıkı bir kapanmaya giderken, Türkiye’nin açılmayı tartışması normal mi?” konuyla ilgili Bakanlık çevreleri, Türkiye’de de artışın görüldüğüne vurgu yaptı.
Hatta, bir kentte son yapılan PCR testlerinin yüzde 50’den fazlasında İngiltere’de görülen varyant virüs tespit edildiğini belirttiler.
VAKALARIN YÜKSELİŞİNİN NEDENİ AİLE VE ARKADAŞ ZİYARETLERİ
“Bakanlık yetkilisini biraz zorladım baktım il adını vermek istemiyor. Önceki duyumlarımdan da yola çıkarak, “Samsun’dan mı söz ediyorsunuz?” deyince şaşırdı.
Samsun için toplum sağlığı alanında uzman olan özel bir ekibin görevlendirildiğini ve mutant virüsün baskılanması için göreve başladıklarını belirtti.
Doğu Karadeniz’deki yüksekliğin asıl nedeni…
Son dönem Ordu, Giresun ve Trabzon valilerinin aldığı yeni önemlerin temelinin de buna dayandığını bildirdi… Hemen belirteyim, yüz binlik dilimlerde Trabzon, Rize ve Ordu’daki verilerin zirve yapmasının gerisinde tek başına mutantın etkisi yokmuş.
Doğu Karadeniz’deki yüksekliğin gerisinde, aile, arkadaş ziyaretlerinin yüksek olması ile maske ve mesafeye dikkat edilmemesinin yattığını belirtti…
“İNGİLİZ VARYANTI ENDİŞE KAYNAĞI OLUŞTURMUYOR”
Alınan önlemlerle baskılanma şansını sordum, anladığım şu ki İngiliz varyantı endişe kaynağı oluşturmuyor. Çünkü yayılım hızı yüksek olmamakla birlikte, hasta etme veya öldürme kapasitesi aynı oranda değilmiş.
Almanya, Fransa ve İngiltere’deki yüksek tedbirlerin nedeni de bu ülkelerdeki yaşlı nüfusa dayalıymış, çünkü o kesimde ciddi etki yaratıyormuş. Türkiye yaşlı nüfusun büyük bölümünü aşıladığı için endişe azalmış.