Döngele Kasabası
Tarih doğa ve şifayı bir arada barındırabilen ender yerlerden birisi olan döngele kasabına biraz yakından bakalım.
Kahramanmaraş’ın 40 km batısında bulunan ve sır barajının yapılması ile sular altında kalan kaplıacalar Atlas giyim sanayi ve ticaret A.Ş nin çalışmaları sonucunda yeniden faliyete geçirilmeye çalışılmaktadır.
Geçtiğimiz yıl ünlü iş adamımız Ali rıza KISAKÜREK’in 5yıldızlı otel ve golf sahalarının bulunacağı tesis müjdesi ile bizlere duyurduğu döngeleyi biraz yakından tanıyalım.
Tarihi Eserleri;
Kasabada tarihi eser olarak yapılma tarihi belli olmayan bir kalesi ve Ermeni kilisesi, Sır barajı suları altında kalmış yapımı 1800 yıllarına ait kaplıca binaları ve tarihi bir köprü de (Geneağzı Köprüsü) bulunmaktadır.
Döngele Kaplıcası;
Bölgenin (Döngele-Çağşak-Başkonuş) turizm bölgesi olması ile öncelikle belediyemiz ve yöre halkı sonrasında Kahramanmaraş ve Türkiye’nin faydalanacağı yatırımların bölgeye gelmesi hedeflenmektedir. Bu hedefler doğrultusunda belediyemiz ve diğer yatırımcıların gerçekleştirmekte olduğu ve gerçekleştireceği projeler ile milli servet olan jeotermal kaynağın mineralli sularını ekonomiye kazandırarak; bölge halkının ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesi, jeotermal kaynağın ülke hizmetine sunulması, kamu yararı dikkate alınarak çevre ile uyumlu işletme tesisleri kurulması amaçlanmaktadır.
Kaynak Bilgileri;
Etilerden kalma bir yapılaşmaya sahip, özellikle suyunun içilebilir kalitede ve şifalı olması nedeni ile bölgesinde ünlü olan tarihi Döngele kaplıcasından, Sır barajı rezervuarında kalması nedeniyle 20 senedir yararlanılamamaktaydı. 2010 yılı içerisinde özel teşebbüs tarafından Döngele jeotermal kaynağının tekrar kullanıma sunulabilmesi gayesiyle yapılan etüd çalışmaları sonucunda vurulan sondajla temin edilen minimum 30 L/sn (şu an ki motor kapasitesi) debideki bölgeye tekrar canlılık verecek olan sıcak su, tesislerin ihtiyacının karşılanacağı kaynağı oluşturur. Ayrıca bölgede yeni kuyular açılması için etüd çalışmaları da sürmektedir.
Turistik Aktiviteler;
Etilerden kalma Döngele kaplıcası Sır barajı rezervuarında kalmıştır. Sahanın 10 km batısında Başkonuş milli park alanı bulunur. Sır barajı gölünün su sporları potansiyeli de bölgenin turizme açılması ve yatırımların gelmesi ile ortaya çıkacaktır. Bölgenin turizme açılması ile son zamanlarda daha da popüler olan sağlık turizmi açısından suyunun özellikleri ve konumu ve eşsiz doğal güzellikleri ile yeni bir turizm merkezi olması beklenmektedir.
Döngele-Çağşak Mesire Alanı
Kahramanmaraş’tan 40 km. uzaklıkta Döngele-Başkonuş yolu üzerinde çınar ve çam ağaçlarının gölgesi altında sıcak yaz aylarında serin havayı soluyabileceğimiz ve aynı zamanda piknik yapabileceğimiz bir alandır. Başkonuş eteklerinde; Kahramanmaraş ve Sır baraj gölü manzaralı piknik alanı özellikle bahar ve yaz aylarında birçok misafir ağırlamaktadır. Devamlı akan buz gibi suyu masa ve sandalyeleri ile çocuklar için kurulacak hamaklarla huzurlu bir tatil günü geçirebileceğiniz bir yerdir. Fırın, çayhane, çardaklar, WC ve çeşmeler (kaynak suyu) mevcuttur.
Belediyemiz park alanını genişletmek ve geliştirmek için çalışmalarda bulunmaktadır. Park alanın hemen üzerinde de özel teşebbüs projesi kapsamında konaklama için bungalov tipi evler ve günübirlik veya daha uzun süreli gelecek misafirler için sosyal tesisler planlanmaktadır.
1987 yılında Sır Barajının yapılmasıyla baraj gölü altında kalan tarihi Döngele Kaplıcası’nın tekrar gün yüzüne çıkarılması için yapılan çalışmalarda sona geliniyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde sondaj faaliyetleri sonucunda çıkarılan jeotermal kaynak suyu için alınan izin ve ruhsatlar doğrultusunda kalan diğer işlemler için girişimlerin sonuçları bekleniyor. Mevzuat ve prosedür çizgileri içerisinde yapılan çalışmaların uzun sürmesi sonucu halktan talep ve beklenti de artarak devam ediyor.
Tesis yatırımlarının yapılması planlanan bölge ve tarihi kaplıcanın sular altında kalmadan önceki hali;