Teketek Haber

ŞEHİRLERİN RUHU: KAHRAMANMARAŞ – II

ŞEHİRLERİN RUHU: KAHRAMANMARAŞ – II
ABDULLAH ALİMPINAR( alimpinar@outlook.com )
29 Kasım 2018 - 11:27

İlginçtir Necip Fazıl Kısakürek İstanbul’da doğup büyümesine rağmen eserlerinin birçoğunda dedelerinin Maraşlı olmasıyla övünmüştür. Maraşlılar da üstadın bu övünmesini, şehre dair verdiği değeri gözden kaçırmamıştır. Maraş’ta üstadın yüzlerce akrabası mevcut. Soyadları da Kısakürek’tir. Maraş’ta yürürken, Necip Fazıl’a benzeyen biriyle karşılaşırsanız şaşırmayın. Ben çok şaşırmıştım. Şöyle ki:

Lise yıllarımda Zeytin Ilıcası’nda ihtiyar bir amcayla karşılaştım. Kendisi Necip Fazıl’ın tıpkısının aynısıydı. O dönemde sürekli Necip Fazıl’ın kitaplarıyla meşgul olduğum için, çok heyecanlanmış, hatta biraz korkmuş, amcayla gidip tanışamamıştım. Bunu birkaç dostumla paylaştım. O kişiyi kendileri de görmüştü. Amca, Necip Fazıl’ın yakın bir akrabasıymış. Yani gördüğüm bir hayal veya rüya değilmiş.

Necip Fazıl belki eserlerinde Maraşlı olmasıyla bu kadar övünmeseydi, Maraşlılara “Aman üstad İstanbul’da doğup büyümüş, nereden Maraşlı oluyormuş!” gibi bir itiraz doğabilirdi. Fakat öyle bir itiraz mevcut değil. Herkes üstadın Maraşlı olduğunda mutabık. Ki eserlerinin birçoğunda Maraşlılarda görülebilecek türden dinî ve ahlakî savunmalar mevcuttur.

Üstadın yeni bir kitabı çıktığında, Maraş’a kamyonlar dolusu getirtilirmiş

İnsanımız sevgisinde aşırıya gitmeyi sever. Büyük bir şairin ismi bir kültür merkezine, müzeye, kütüphaneye, okula veya üniversiteye verilebilir. Fakat cadde, park veya hastaneye verilmesi ilginçtir. Kahramanmaraş’ta üstadın ismi en son devlet hastanesine verilmiştir. Maraş’ın şehir merkezinde, Necip Fazıl ismiyle sık sık karşılaşılır. Üstadı Maraşlılar, aynı onun Maraş’ı bağrına bastığı gibi, bağrına basmıştır. Üstadı eleştiren biriyle Maraş’ta karşılaşılmaz. Karşılaşılsa bile hemen susturulur. Bu, üstadın kitaplarını harıl harıl okumaktan ileri gelen bir davranış değildir. Bu, üstada duyulan büyük saygı ve sevgiden kaynaklanır. Şehrin en işlek kültür merkezinin ve kütüphanesinin ismi Necip Fazıl Kısakürek’tir. Mahalle, cadde, okul, park isimlerini saymıyoruz bile.

Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisi yayımlandığı tarihlerde belki de en çok Maraş’ta okunmuş ve karşılığını bulmuştur. Maraş’ta yaşı elliyi geçmiş, büyük bir zümre halen Büyük Doğu’nun heyecanını duyar. Maraş’ta üstadın sayısız konferansı olmuştur. O konferanslara dair dinleyiciyi gülümseten bir sürü hikâye halen anlatılır. Değişik kaynaklardan edindiğim bilgilere göre üstadın yeni bir kitabı çıktığında, Maraş’a kamyonlar dolusu getirtilirmiş. Büyük Doğu ise kelime kelime okunurmuş. Bunda üstadın kıvrak üslubu ve zekası, güçlü şiiri ve şahsiyetiyle birlikte cesareti etkin olmuştur. Onun cesaretinden özellikle söz ediyoruz, çünkü Büyük Doğu sanat ve kültürel faaliyetler alanında Müslümanların, Batıcı gazete, dergi ve kitap yayıncıları karşısında duydukları çekingenliği kırmıştır. Türkiye’de İslamcılık tarihi açısından Mehmet Akif’in başyazarlığını yaptığı Sebilürreşat dergisiyle birlikte Necip Fazıl’ın çıkardığı Büyük Doğu’nun da yeri ve etkisi büyüktür.

Bu halkaya daha sonra Nuri Pakdil’in Edebiyat dergisi; Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Akif İnan ve Erdem Bayazıt’ın Mavera dergisi eklenecektir. Onlarla Maraş’ın ilişkisini, başka bir yazıya saklayalım.