12 ŞUBAT RUHUNDAN YÜKSELİR ŞİİR KOKUSU
Kahramanmaraşlının ruhunda gizlidir mısralar. Bunlar öyle durup dururken ortaya çıkmaz. Bazen beşik sallayan annenin dilinden dökülür. Bazen genç kızın sevgilisinin mektubundan akar mısralar.
Bazen anaların dilinden dökülür tane tane.Bazen şehrin karanlıklarında derin sessizliğe bürünür şiir. Babaların dilinde gurbet olur ılık ılık akar yüreklere. Dağlarda koyun güden çobanın dilinde eğlenir şiir. Yankılanır derelerden şiir kokusu, türkü türkü ağlar ormanların koynunda. Yükselir mısralar yanık ve titrek seslerle… Kahramanmaraş yüreği yanık insanların buluştuğu bir şehir.
Buram buram şiir kokar dağları ovaları. Bin bir çeşit bitkilerle suriyeli eskort izmir süslenmiş dağları mis gibi kokar. Gönüller şiirin kokusu ile huzur bulur. Çam ağaçlarının beynine giren mısradır şiir.
Yağan yağmurun damlalarında mısra olur serilir yerlere. Kitap kitap dolaplara süs olur. Bir sevgili eli uzanır, gözyaşları içinde kokar şiir…
Yanık bir türkü olur kokusu susturur herkesi. Kulakların isyanı başlar. Gözyaşına isyan eder.
Kar kokusuna karışır bazen şiir kokusu. Kardelenlerin yoldaşı olur duruşu.
Yeni gelin olmayı hayal eden kız gibi etrafına güzel duygular salar. Genç bir yiğidin hayallerini okşar şiirin kokusu.
Dağlarımız, ovalarımız, ırmaklarımız, göllerimiz şiirin kokusu ile beslenir. Annesinin sütünü emen bebek de duyar şiirin kokusunu. Bir anne sütü gibi koku salar Kahramanmaraş’ta şiir…
Doksanlık ninem de hisseder. Yüz yaşında dedem de anlar şiirin kokusunu. Bu memleket şiir kokusu ile yatar. Şiir kokusu ile kalkar.
Kurtuluşumun ruhunda şiirimin kokusu vardır.
Sütçü İmam’ın çomçasında şiir vardır.
Sütçü İmam’ın silahında şiir vardır.
Sütçü İmam’ın sütünde de şiirin kokusu vardır.
Abdal Halil Ağa’nın çomağında şiir kokar.
Davulunda şiir kokar. Zurnasında şiir kokar.
Kırlarında, yaylasında. Deresinde, ırmağında.
Üzüm veren bağlarında. Folklorunda, halayında şiir vardır şiir kokar Maraş’ın.
Dalgalanan bayrağında. Ulu cami avlusunda.
Mimberinde, mihrabında. İmamların dimağında. Yiğitlerin sedasında. Şiir vardır şiir kokar.
Bu şehir ki Kahramanmaraş. Bu şehir ki Kurtuluşun çırasını ilk yakan. İlk kurşunu atan. Yedi düvelin gözünün kirişini kıran. Kahramanlar diyarı.
Vatan için canını seve seve düşmanın mitralyözlerinin önüne atan kahramanlar diyarı. Bu şehir evliyalar otağı. Bu şehir Yemen’e, Çanakkale’ye, Sarıkamış’a, Anadolu’ya kurtuluş için asker gönderen şiir ruhlu, şiir kokulu vatanın evlatlarının şehri.
Bu şehir bağrından Necip Fazıl gibi dünya edebiyatının duayeni, Şairler Sultan’ı çıkaran bir şehir. Bu şehir Yedi Güzel Adam ile şiirin kokusunu bütün Türkiye’ye yayan bir şehir.
Bu şehir Sümbülzade Vehbi Efendilerin manevi ruhunu semalarında yaşatan bir şehir. Kuddusi Babaların doğduğu, kokusunun halen buralarda hissedildiği bir şehir. Bu şehir şiir kokan bir şehirdir. Ağaçlarında meyve yerine şiir kokar. Ayırt edilmez meyve kokusundan şiir kokusu. Üzüm bağları, ekin tarlaları, zeytin ağaçları hep şiir kokar.
Güneş batarken, güneş doğarken şiir kokar bu şehirde. İlkbaharda badem çiçekleri. Ceviz ağaçları, şeftaliler şiir kokar.
Her biri bir kahraman. Her biri bir yiğit. Yüreklerinde kin yok. Maraşlının nefesleri şiir kokar.
Ne zaman rüzgar esse deli derler. Ama her rüzgarın esintisinde şiir kokusu gelir. Kalesinde dalgalanan nazlı bayrağından şiir kokusu gelir. Afşin’de yatan Yedi Uyurlardan şiirin kokusunu alırsınız. Malik Ejder, Şeyhadil, Şeyh Sezai efendiler şiirin kokusunu salar etrafa.
Bu şehir Kahramanmaraş. Bu şehir şairler yatağı. Karakoç’ların, Taşyürek’lerin, Sarıyıldız’ların, ozanların, yazanların, aşıkların şehridir. Bu şehrin her karışında kan vardır. Her karışında şehit vardır. Her karışında hüzün kokar. Hasret kokar her karışı. Dertlilerin otağı. Derdi olanları dert edenlerin vatanı. Bu şehir Kahramanmaraş. Bu şehrin her karış toprağı, her ocağı, her evi şiir kokar. Bu şehir şiir kokan şehirdir. Bu şehir edebiyatçıların mekanıdır. Kahramanmaraş, “Her iki kapıdan birinden şair çıkar” sözü ile bütünleşmiştir.
Maraş şairlerin buluşma yeridir. Maraş yazarların buluştuğu otağdır. Maraş aşıkların sevdalandığı şehirdir.
Kahramanmaraş dünyada eşi benzeri olmayan özellikli bir şehirdir. Sadece dünya ve Türk edebiyatına kazandırdığı değerler bile onun eşsizliğini anlamak için yeterlidir.
Mevsimleri her türlü hastalıklı insanların rahatlıkla yaşamasına müsaittir. Bir günde dört mevsim yaşanır. Kışın karları yağarken bir bakarsınız güneş doğmuş. Şiir kokusunda ruhları dinlendiriyor. Yazın çok sıcak günlerinde yağan yağmur toprağa düştükçe şiir kokusunu hissediyorsunuz.
Kahramanmaraş yeniden keşfedilmelidir. Yeniden baştan anlatılmalıdır. UNESCO Kahramanmaraş’ı DÜNYA EDEBİYAT ŞEHRİ olarak belirlemelidir.
Bilindiği gibi UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı” kurdu. Yedi dalda belirlenen bu ağda Kahramanmaraş’ta “Dünya Edebiyat Şehri” olarak yer alabilir. Kahramanmaraş hem bir kültür ve edebiyat şehri. Hem de çok eski medeniyetleri topraklarında beslemiş bir şehir.
Tabiat güzellikleri, doğal su kaynakları, dinlenme merkezleri ile “Dünya Edebiyat Şehri” olmaya namzettir. Özellikle son zamanlarda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kitap Fuarı ile sesini Türkiye’ye hatta dünyaya duyurmuştur. Şairler ve Yazarlar evi açan başka şehir var mı bilmiyorum. Şairler parkı açan şehir var mı? Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yüzlerce şair ve yazarın eserlerini okuyucuya sunmuştur.
Onlarca kütüphanesinde yüz binlerce kitap okuyucuların istifadesine sunmuş bir şehirdir. Bütün bunlar üst üste konulursa Kahramanmaraş “Dünya Edebiyat Şehri“ olarak kabul edilmelidir. “KAHRAMANMARAŞ ŞİİRİN BAŞKENTİ.” Artık Kahramanmaraş şairlerin ve şiirin başkentidir. Bu şehir şiir kokan bir şehirdir. Kahramanmaraş dünyada en çok şair çıkartan bir şehirdir. Bunu dünyaya duyurmak adına girişimler yapmalıyız. Kahramanmaraş’ın bu edebi değerlerini dünya insanları ile paylaşmalıyız. Şehrimizin temel dinamiğini oluşturan şiir ve edebiyat etkinlikleri örnek oluşturmaktadır.
12 Şubat ruhundan yükselen şiir kokusu dünyaya yayılsın istiyoruz.