Teketek Haber

Bebeğiniz sağlıklı büyüyor mu?

Bebek gelişim tablosu günümüzde birçok anne ve babanın bebeğinin gelişimini takip ettiği tablodur. Bebeklerin gelişimine düzenli olarak kontrol etmek isteyen ebeveynler gelişim tablosuna başvurur. Bebeğin büyümesini takip eden çizelgenin bulunduğu bebek gelişim tablosu tüm ebeveynler için yazımızda.

Bebeğiniz sağlıklı büyüyor mu?
28 Nisan 2018 - 14:20

Bebeğin gelişimini etkileyen faktörler

Bebekler doğdukları andan itibaren gelişme ve büyümeye başlar. Büyüme ve gelişme yaşamın içinde doğal bir döngüdür. Birçok koşula bağlı olarak değişen büyüme ve gelişme,  bebeklerin sağlıklı büyüyüp büyümediğinin de kontrol edilmesinin yoludur. Uzmanlar belli standartlara göre bebeklerin sağlıklı büyüyüp büyümediğini anlayabilmektedir. Gelişimini yaşıtlarına göre daha geç tamamlayan ya da tamamlayamayan bebekleri pek çok farklı etken etkilemektedir. Örneğin genetik faktörlere bağlı olarak bebeğin boyunun uzunluğu yaşıtlarına göre daha kısa olabilir. Söz konusu genetik faktörler anne ve babanın kısa oluşundan kaynaklanabilir. Diğer bir etken ise sağlıksız ve yetersiz beslenmedir. Bebekler gelişimlerini tamamlayabilmek için besinlerden elde edilen vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Gerek ailenin ekonomik düzeyi ya da ülkenin yetersiz kaynakları sonucu bebekler sağlıklı ve yeterli besinlere ulaşamayabilir. Bu durum hem sağlıklarını hem de büyümelerini olumsuz etkiler. Bebeklik döneminde geçirilen rahatsızlıklar da büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebilir. Bebekler gelişmeyen bağışıklık sistemlerine sahipler ise pek çok hastalığa açık hâldedirler. Örneğin bazı enfeksiyonlar bebeğin iştahsızlığına yol açabilmektedir. Böyle durumlarda uzmana başvurulmalı ve bebeğin gelişimi kontrol altında tutulmalıdır.

Bebek gelişim tablosu nedir, ne işe yarar?

Bebekler doğduktan sonra gelişimleri ebeveynleri, bakıcıları ya da doktorları tarafından izlenir. İzleme yapılırken birtakım araç gereçlerden faydalanılır. Bebeğin gelişiminde ise temelde üç şeye bakılır: kilo, boy ve baş çevresi. Uzmanlar belli standartları baz alarak belirledikleri bu temel etkenlere bakarak bebeğin gelişiminin normal seyrinde ilerleyip ilerlemediğini kontrol ederler. Kontrol işleminin sonuçları (kilo, boy ve baş çevresi uzunluğu) ise zaman dilimine ayrılmış bebek gelişim tablosuna kaydedilir. Bebek gelişim tablosunda bebeğin yaşı, doğum tarihi, ölçülecek veriler ve ölçüm sonuçları gibi bilgiler yer alır. Bu bilgiler bebeğin belli bir sırayla ilerleyen gelişimini bebek gelişim tablosuna kaydederken kullanılır. Bebeklerde sırasıyla, en hızlı büyüme önce baş çevresinde görülür. Daha sonra bunu göğüs çevresi izler. Bir zaman sonra da bacak ve kol ön planda ilerlemeye başlar. 

Bebek gelişim tablosu incelenilirken “persentil” kavramının bilinmesi gerekir. Persentil diğer adıyla büyüme eğrisidir. Gelişimin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini bu eğriye bakılarak değerlendirilir. Kız ve erkekler birbirinden farklı persentillere bakılarak değerlendirilir.