Teketek Haber

BU YETKİ GASPIDIR

Yavaş, AK Parti ve MHP’nin belediye şirketlerinin yönetimini başkan yerine belediye meclisi tarafından belirlenmesini içeren önergesini işleme koymadı

BU YETKİ GASPIDIR
15 Nisan 2019 - 9:01

31 Mart seçimlerinde 124 bin oy farkla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, 8 Nisan’da görevi devraldı. Ancak, belediyenin karar organı olan Büyükşehir Belediye Meclisi aritmetiği AK Parti ve MHP’nin lehinde şekillendi. CHP ve İYİ Parti 40, AK Parti ve MHP ise 107 meclis üyeliği sandalyesi kazandı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tüm bu sorular ışığında ilk iki toplantısını gerçekleştirdi.

Meclis’in önceki günkü toplantısında, Yavaş ve parti grup başkanvekillerinin “olumlu” açıklamalar, Meclis’teki tartışmaların ilk günden başlamasına engel olmadı. AK Parti ve MHP’nin, belediye şirketlerinin yönetim kurullarının belediye meclisi tarafından belirlenmesine imkan tanıyan önergesi tansiyonun yükselmesine neden oldu. Yavaş, bu yetkinin 25 yıldır belediye başkanında olduğunu, söz konusu talebin bir “yetki gaspı” niteliği taşıdığını belirterek, önergeyi işleme almadı ve oturumu kapattı.

Gerginlik çıktı  

Meclis dün 11.00’de yeniden toplandı. Yavaş’ın ilk toplantının tutanağını meclisin onayına sunması üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Mümin Altunışık söz alarak tepki gösterdi. Altunışık, verdikleri önergenin oylanmadan reddedildiği gerekçesiyle tutanağın oylanmasına karşı çıktı. Yavaş da, “Zarar eden şirketlerin yöneticilerinin görevine devamını istiyorsunuz. Belediye başkanının temsiliyet yetkisini kimse alamaz, bunu bana Ankara halkı vermiştir” dedi. AK Parti ve MHP sıralarından itirazların yükselmesi üzerine Yavaş, toplantıya ara verdi. Yavaş, salondan ayrılırken bazı belediye meclis üyeleri arasında arbedeye varan tartışmalar yaşandı. Aranın ardından önergeye tepkisini sürdüren Yavaş, “Temsil yetkisi benim elimden alınıp üç meclis üyesine verilmek isteniyor, bu bir yetki gaspı” dedi. Yavaş, önergeyi reddederek belediye başkanlık makamını koruduğunu kaydetti.

‘Şirketlerin çoğu tasfiye edilecek’

Yavaş, toplantıdaki belediye şirketleriyle ilgili şunları söyledi:“Şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdim. Yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiye edeceğiz. Bundan sonra mümkün olduğu kadar belediyenin ihalelerini belediye kendisi yapacak. Hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağız.”