Geleneğin amacı zorlu bir süreçten geçen bebeğin annesine uğraş bulmak, anneyi sıkıntıdan kurtarmak için konu komşu akraba bir araya gelerek bu zorlu süreci daha kolay atlatmalarını sağlamaktır. Diş buğdayı partisine gelen misafirler bebeğin dişinin güçlü olabilmesi için bebeğe çeşitli hediyeler alıyorlar. Peki, diş buğdayı nasıl yapılır? Diş buğdayı partisi için misafirlerinize ikram edeceğiniz diş buğdayı tarifini bu yazıda bulabilirsiniz.
Diş buğdayı için malzemeler
Diş buğdayı malzemelerinin miktarını davet edeceğiniz misafir sayısına göre ayarlayabilirsiniz.
· 1 kg aşurelik buğday
· 500 gr nohut
· 300 gr pudra şekeri
· 150 gr fındık
· 150 gr ceviz
· 150 gr kuru üzüm
· 250 gr kuru kayısı
· Üzeri içi renkli şeker (draje şekerler)
Diş buğdayının hazırlanışı
Diş buğdayının hazırlanışı şu şekildedir: aşurelik buğday ile nohut ayrı kaplarda olmak koşuluyla bir gece önceden birlikte ıslatılır. Ertesi sabah ıslatılmış nohut tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanıp suyu süzülür. Ardından bir gece önceden ıslatılmış aşurelik buğday da yıkanıp taneleri diri kalacak şekilde haşlanarak suyu süzülür ve bir kenara koyulur. Kuru üzüm yıkanıp temizlendikten sonra kuru kayısılar da küçük parçalar halinde doğranır. Bunlar, geniş bir kap içerisine ilave edilerek güzelce harmanlanır. Dövülmüş fındığı, iri parçalar halindeki cevizi ve pudra şekerini de karışımın içerisine ilave ettikten sonra tüm malzemeler iyice karıştırılır, küçük kâselere konulup üzerine draje şekerleri ile süslenerek servise sunulur. Arzuya göre tarçın ve rezene de ekleyebilirsiniz.
Diş buğdayı ne zaman yapılır?
Diş buğdayı bebek ilk diş çıkardığında yapılmaktadır. Bebeklerin gelişimleri ve diş çıkarma zamanları farklı olduğundan diş buğdayının belirli bir tarihi yoktur. Diş buğdayı organizasyonu çoğunlukla bebeğin evinde, küçük bir toplulukla yapılır.