Teketek Haber

KAHRAMANMARAŞ-GERMANİCİA ŞEHRİ

KAHRAMANMARAŞ-GERMANİCİA ŞEHRİ
23 Ocak 2019 - 8:59

Kahramanmaraş Şehrinin Genel Yerleşme Özellikleri

Kahramanmaraş Şehri, gerek coğrafi konumu gerekse jeomorfolojik açıdan bir geçiş kuşağının içerisinde yer almasından dolayı tarih boyunca sürekli farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Kent, Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin birleştiği yerde bulunmaktadır.

Anadolu Platosu’nun çarpışması sonucunda oluşan ekolojik bir niş alanı üzerinde yer almaktadır (Erek, 2010, s. 97). Bu ekolojik nişin yarattığı zengin bitki örtüsü, geniş tarımsal alanlar, verimli ovalar, nehirler, yeraltı su kaynakları ile insanların ilk çağlardan itibaren Bölgede köyler, kasabalar, şehirler kurmasına ve geçmişten günümüze kadar farklı medeniyetlerin yaşamasına imkan sağlamıştır. Kahramanmaraş günümüzde 14.346 km.2’lik yüzölçümü ile Türkiye’nin 11. büyük Kenti’dir. Kent, 37-38 kuzey paralelleri ile 36-37 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır

Batıda Adana, doğuda Adıyaman, kuzeyde Sivas, kuzeydoğuda Malatya, kuzeybatıda Kayseri, güneydoğuda Gaziantep ve güneybatıda Osmaniye İlleri ile komşudur. Merkez İlçe ile birlikte Elbistan, Ekinözü, Nurhak, Çağlayancerit, Afşin, Göksun, Andırın, Pazarcık ve Türkoğlu olmak üzere 10 İlçesi vardır.

Kentin merkez ilçe yerleşimi bugün Güneydoğu Torosların uzantılarından biri olan Ahır Dağı’nın güneybatı eteklerinde verimli Maraş Ovasına egemen bir konumda kurulmuştur. Kentin sırtını dayadığı Ahır Dağ’ın kuzeyde set oluşturması, güneyde verimli Maraş ovasının tarım arazileri olarak kullanıyor olması nedeniyle kent bugün doğu-batı yönünde genişlemiştir (Sandal, 2007, s. 475).