İnsanları kişilikleri, toplumları kültürleri, medeniyetleri ise ürettikleri değerler ve büyük eserler birbirinden ayırır. Bu anlamda şehirleri birbirinden ayıran unsurlar ise diğer şehirlerden farklılıkları, şehre ruh ve anlam katan unsurları, önemli potansiyelleri ve ilgili alanlarda diğer şehirlere karşı farklı ürün yelpazesi ve çeşitlilikleri oluşturur.
Günümüzde, tüm şehirler ekonomik açıdan avantaj elde edebilmek için diğer şehirlerle rekabet halindedir. Şehrimize ve yöreye ait ürünler coğrafi işaret alınıp tescillenmesi yeni markaları yaratıp rekabet gücümüzü artıracaktır.
Coğrafi işaret, belirli bir bölgede bulunan ve o bölgeyle özdeşleşmiş özellikleriyle benzer ürünlerden ayırt edilebilen ürünlere verilen unvandır.Coğrafi işaretli ürünler bulunduğu yöreye özgü olan, yöresel birikim ve tecrübeden oluşan üstün nitelikli ürünlerdir(Kahramanmaraş Dövme Dondurması )(Maraş Burması )(Hartlap Bıçağı )(Oyma Sandığı)(Maraş Tarhanası) aklıma gelen bazı ürünler.
Coğrafi işaret özel, ayrı bir fikri mülkiyet hakkı olarak 1 Ocak 1995 yılında Dünya Ticaret Örgütü’nün yürürlüğe koyduğu Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Sözleşmesi’nde (TRIPS) belirtilmektedir. Dünyada başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülke yerel ürünlerini coğrafi işaretleme sistemi ile koruma altına almaktadır. Türkiye’de yerel ürünlerinin coğrafi işaretleme ile yasal olarak koruma altına alan ülkelerden biridir.Coğrafi işaretlerin tescili ise Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yapılmaktadır.Türkiye’de coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Menşe adı; belirli bir coğrafi sınır içerisinde belirgin niteliği,ünü ve diğer özellikleriyle bulunduğu yer ile özdeşleşmiş, üretimi, işlenmesi ve tüm diğer işlemlerinin belirtilen bölge içerisinde yapıldığı bir ürünü tanımlamaktadır.
Mahreç işareti; belirli bir coğrafi sınır içerisinde belirgin niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bulunduğu yer ile özdeşlemiş, üretimi,işlenmesi ve diğer işlemlerden en az birinin belirlenmiş bölgede yapılmasının yeterli olduğu ürünleri tanımlamaktadır.
Kahramanmaraş kent vizyonuna yeni coğrafi işaretler unvanlar kazandırılması farklı turizm destinasyonları oluşturulması açısından çok önemli.