BIST 100
14.190,25 0,13%
DOLAR
47,9015 0,04%
EURO
55,6450 0,40%
GRAM ALTIN
6.786,49 0,73%
FAİZ
41,12 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
101,53 1,92%
BITCOIN
63.489,00 0,76%
GBP/TRY
65,0074 0,26%
EUR/USD
1,1608 0,33%
BRENT
88,22 -0,34%
ÇEYREK ALTIN
11.095,91 0,73%
İstanbul Açık
İstanbul hava durumu
25 °

GÖRENLER ŞAŞKINA DÖNÜYOR

Dolmabahçe Sarayı’nın Selamlık Salonu’nda restorasyon çalışması yapılan  

Yer Dolmabahçe Sarayı... Görenler şaşkına dönüyor

Dolmabahçe Sarayı'nın Selamlık Salonundaki yazı dairesinde geçtiğimiz ay restorasyon çalışmalarına başlanan "Süreyye Alayı" tablosu 1873 yılında Mısır Hidivi İsmail Paşa'nın siparişiyle İtalyan ressam Stefano Ussi tarafından resmedilmiştir.

"Sürre Alayı"  25 metre kare boyutuyla Dolmabahçe Sarayı'nın en büyük ikinci tablosu olma özelliğine sahip bu tablo aynı zamanda altın varak çerçevesi bakımından da sarayın en büyük tablosu.

Tablonun ihtişamlı çerçevesinin bordür kısmında 'Kufi' hat ile yazılmış Al-i İmran Suresinin 126. ayeti yer alıyor.

Ayette, "Düşmanları bozguna uğratmak için gereken yardım ancak güçlü ve hâkim olan Allah katındandır" deniliyor.

Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirilen hac yolculuğundaki atmosferi detayları ile resmedilen tablo İsmail Paşa tarafından Osmanlı Padişahı Sultan  Abdülaziz'e hediye edildiği düşünülüyor.

SARAYDAKİ EN BÜYÜK ALTIN VARAKLI ÇERÇEVE

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Altın Varak Atolyesi Koordinasyon Sorumlusu Arzu Kural, "Şuan 14 no'lu yazı dairesi 'Sürre Alayı' tablosunun önündeyiz.

Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından 1873 tarihinde yaptırılmıştır. Çerçevenin özelliklerinden birisi kurumumuz envanterine kayıtlı en büyük altın varaklı çerçeve özelliğini taşımaktadır. 6 metre 38 santim genişliğinde 4 metre 5 cm yüksekliğindedir.

Çerçevenin bir diğer özelliği dört bir yanını çevrelemiş olan altın varaklarla bezenmiş ayet yazılı olmasıdır. Bu ayet  Al-i İmran Suresi'nin 126. bölümü olan ' Yardım ve zafer ancak mutlak güç sahibi Allah katındadır' yazmaktadır.

Bu yazı İslam hat sanatının bilinen en eski yazı türü olan kufi olarak yazılmıştır. Çerçevenin restorasyonunu 3 ay içinde tamamlamayı planlamaktadır.

Tablo 3 ay sonra bütün görkemiyle yeniden ziyaretçilere açılacak" dedi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?