Teketek Haber

MARAŞ MİLLİ MÜCADELESİNDE DİN ADAMLARI BAĞLAMINDA ZİYAİZADE (DAYIZADE) HACI MEHMET EMİN EFENDİ ve MARAŞ MİLLİ MÜCADELESİNE KATKILARI

MARAŞ MİLLİ MÜCADELESİNDE DİN ADAMLARI BAĞLAMINDA ZİYAİZADE (DAYIZADE) HACI MEHMET EMİN EFENDİ ve MARAŞ MİLLİ MÜCADELESİNE KATKILARI
01 Şubat 2018 - 23:15

Erhan ALPASLAN*

Mehmet ABAMA**

Özet

Mondros mütarekesiyle Osmanlı toprakları bir nevi işgale açık hale gelmiştir. Nitekim Mütarekenin imzalanmasından kısa bir süre sonra İtilaf devletleri tarafından bu işgaller başlamıştır. Bu durumda Türk halkı işgalci devletlere karşı mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bölgesel olarak başlayıp ulusal bir boyut kazanan milli mücadele, Maraş bölgesinde de etkisini göstermiş ve İngiliz, Fransız, Ermeni güçlerine karşı Maraş’ta bir direniş harekâtı başlamıştır. Milli mücadelede döneminde tüm yurtta olduğu gibi halk bu mücadeleye destek verirken din adamları da bu mücadelenin başta dini meşruiyetini ortaya koyarak bu mücadelede büyük yararlılıklar göstermişlerdir. Nitekim Adana, Maraş, Antep ve Urfa’da da halka mücadele fikrini aşılayanlar, yine din adamlarıdır.

Bu çalışmada Maraş halkı tarafından verilen Mücadelenin önemli simalarından olan Ziyaizade Mehmet Emin Efendinin mücadele dönemindeki faaliyetleri üzerine durulmuştur. Böylelikle Milli mücadeleye din adamlarının faaliyet ve söylemleri üzerinden bir bakış oluşturulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:  Maraş, Milli mücadele, Ziyaizade, Fransızlar, Arslanbey.

*Yrd. Doç. Dr., Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, ealpaslan@ksu.edu.tr, 0544 727 6695.

*Avukat Mehmet ABAMA Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Programı, m-abama@hotmail.com, 0533 559 37 67.